bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Stred

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 02.05.2024 02:57

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Stred

Nový román Márie Bátorovej zachytáva život intelektuálov súčasnej Bratislavy. Pútavo vykresľuje nielen atmosféru ich stretnutí, ale aj osudy troch generácií v pohnutom období začiatku tretieho tisícročia, keď formujúca sa demokracia vyplavuje na povrch stigmy minulosti. Vynikajúco zachytáva nielen psychológiu jednotlivých postáv, ale vytvára aj mozaiku najaktuálnejších spoločenských problémov. Autorka rieši v zážitkoch postáv popri principiálnych otázkach slobody a služby štátu či významu náboženstva pre modernú spoločnosť problémy emigrácie a núteného exilu, ako aj základné medziľudské vzťahy, ako sú láska a rodinné putá. Vo filozofickej rovine rozoberá existenčnú bázu, vnútornú platformu, na ktorej stojí rovnováha moderného človeka – pomyselný stred – etická norma, od ktorej sa spontánne vzďaľujeme a vedome sa k nej vraciame, ak máme silu a odvahu žiť plnohodnotný život.
Román Stred s vnútornou drámou postáv je moderný román esej, plný úvah o zmysle života a jeho naplnení.

Detaily o knihe

Názov: Stred

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Martin Vondra mal najradšej stromy. Chodil po Horskom parku a pozoroval prírodu. Alebo si myslel, že ju pozoruje, pretože myslel na úplne iné veci, teda najmä na Helgu a potom na to, ako to bolo s ním a jeho rodinou. Pokúšal sa opakovane identifikovať svoj doterajší osud. Zdalo sa mu, že bez toho nemôže napredovať. Topil a motal sa v minulosti, uvažoval o definovaní identity v rodine, ktorá putovala, ktovie prečo, z nemeckého územia a okolo roku 1500 sa usadila v dnešných východných Čechách. Prapra...dedo postavil zrubovú chalupu a vytesal do kameňa základov rok 1526.
Po druhej svetovej vojne, po päťsto rokoch, jeho rodičov vysťahovali. S dvoma malými deťmi sa museli z tej chalúpky pratať. Na odchod mali veľmi krátky čas. V jeho spomienkach ostala zakvačená informácia, že to bolo desať minút. Často si ten limit uvedomoval ako úžasne krátky, keď niekam cestoval a musel stihnúť vlak alebo lietadlo. Sestra mala rok a brat dva roky. Vyviezli ich v dobytčiakoch za hranice smerom na Drážďany. Na prvej zastávke za hranicou im otec prikázal vystúpiť a v priebehu troch týždňov sa šestnásťkrát pokúsili cez hranice vrátiť späť. Napriek upozorneniam, že je to životunebezpečné. Zakaždým ich chytili a vyšupovali za čiaru. Obaja boli veľmi mladí, len dvadsaťroční. Matka na tie útrapy často spomínala. V tých najnevhodnejších chvíľach, hoci vedela, že mu to trhá srdce. Znova a znova opisovala nepredstaviteľné: dvaja ľudia, bez batožiny, na rukách každý jedno dieťa, otec zabúchal na hociktoré dvere, ponúkal sa, že narúbe drevo, matka úplne vysilená dojčením a chôdzou sa ponúkala na pomocné práce v domácnosti.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x