bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nelám mi krídla

Vydavateľ: VENUPRESS (VENUPRESS, s.r.o.)
Séria:Nelám mi (2.diel)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:264
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 03:00

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,89 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nelám mi krídla

Dafné je odmalička nútená klamať a zmierňovať katastrofy, ktoré spôsobili jej rodičia. Aj kvôli ich nezáujmu sa nebojí užívať si s chalanmi, skúšať zakázané veci a tancovať ako o život spolu so svojím jediným kamarátom Adriánom. Zlom nastane, keď Aďovi zakážu stretávať sa s ňou. Navyše do školy prichádza nový spolužiak Dominik. Má skvelých rodičov a dedka, ku ktorému sa presťahovali, aby mu pomohli. Dokonalý chalan z dokonalej rodiny? Možno by bol, ak by ho neprenasledovali neodbytné myšlienky a... Dafné so svojimi znepokojujúco modrými očami a čiernymi vlasmi. Je krásna, drzá a sebavedomá. On však netuší, že sa prediera životom so zlomenými krídlami.

Prečítajte si príbeh z obľúbenej mládežníckej série Nelám mi od autorky Kristíny Ježovičovej, ktorej predošlá kniha Nelám mi srdce získala druhé miesto v Panta Rhei Awards 2022.

Detaily o knihe

Názov: Nelám mi krídla

Objednávací kód NA674843

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nelam mi kridla (Nikol, 19.2.2024) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dakujem za zazitok, vstavam a tlieskam. Dalsi skvost z pera slovenskej autorka (alebo zo znicenej klavesnice?). Som mimo cielovky, ale YA si precitam velmi rada. Kniha ponuka realitu, neprikraslenu skutocnost. Pribeh plny klamstva a smutnej pravdy, lasky a este viac nelasky, protikladov, proste zivota. Opat zaujimava charakterova rozmanitost postav. Dafne sa nenarodila pod stastnou hviezdou, sudicky jej urcili strastiplny osud. Dominikovi bolo dopriate laskave rodinne zazenie ako bonus neodbitne myslienky a nutkave spravanie. Autorka cerpala zapletky v socialnej patologii, socialna a psychologicka oblast je hlboka studnica narocnych zivotnych situacii. Zboznujem nenapadne stretnutie znamych postav. Obalku spomenuli viaceri, mna ocarila predsadka, wau to je prepracovana uprava knihy. Chcem, dobre, poprosim si dalsiu knihu.

KJ (Val, 28.12.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
…klamstvá, strach, osamelosť… To je len zlomok toho, čo prežíva Dafné. Krásne dievča s havraními vlasmi a nebesky modrými očami púta pohľady okolia. Jej život je však doslova boj o prežitie. Bez rodičovskej lásky, bez priateliek, bez pochopenia a podpory. Jediný, kto pri nej stojí, je Adrián. Až kým… …sa do susedstva neprisťahuje sexi čudák Dominik. Nemotorne vpadne Dafné do života a ona zisťuje, že nie každý jej chce zle. Čistá duša Dominika ju láka ako svetlo nočného motýľa. On pochádza z usporiadanej rodiny, jediný, kto tam robí “vietor”, je jeho dedko. Spočiatku sa zdá byť senilnejúcim mrzútom, ale život sa s ním nemaznal a zbožňuje kapelu Queen, tak mi bol razom sympatickejší, napriek jeho “besným chvíľkam”. Páčilo sa mi, aký bol voči Dafné empatický. Keď autorka avizovala, že chystá príbeh s názvom Kráľovná čiernych tenisiek, absolútne mi nenapadlo, že ho vlastne čítam. Aj keď majú tenisky svoj význam pre dej, Nelám mi krídla je poetickejší názov. K príbehu sa, podľa mňa,hodí viac. Čo však musím spomenúť je, že Ježovičová opäť majstrovsky vykreslila mládež. Akí vedia byť k sebe lojálni alebo nevraživí, láskaví i krutí. Žiadna zo situácií mi nepripadala silená, autorka píše realisticky a s ľahkosťou aj scénky, ktoré ľahkými rozhodne nie sú. Priznám sa, že v závere som bola rozčarovaná takmer z každej postavy. Najviac ma sklamali Dominikovi rodičia. Odhliadnuc od faktu, že mám asi 200 nezodpovedaných otázok k príbehu, nechcem na ne odpovede hneď. Budem veriť, že autorka na nič nezabudne pri písaní pokračovania osudov postáv. A či pokračovanie bude? Musí! Iná možnosť sa nepripúšťa :D

Opäť skvelá Kristínka (Veronika, 28.11.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po knihe Nelám mi srdce nám Kristínka napísala druhé voľné pokračovanie série Nelám mi, ktorá ale dejovo predbieha prvý diel. Stretávame sa tu s postavami len okrajovo spomenutými v "Srdci", no teraz dostali priestor v samostatnom príbehu a postavy z predošlej knihy ustúpili do úzadia. Viac priestoru dvom jednotlivcom a ich bezprostrednému okoliu znamená, viac všetkého, dobrého i zlého a zároveň viac emócií. Kristínka píše okrem dospeláckych kníh aj tie pre násť ročných a že to vie! Za mňa jednoznačne topka na slovenskej YA scéne. Aj po toľkých jej knihách stále žasnem, ako autenticky dokáže opísať teenagerov a ich životy. Doma síce má dve dcéry, ale toto si žiada viacvrstvový pohľad z rôznych zákutí mladej mysle, čo sa jej veru opäť raz dokonale podarilo. Nie každý má, ako s vraví, v živote na ružiach ustlané. Poniektorým ostali len tŕne, ostré, bodajúce, pôsobiace rany, ktoré sa síce raz zahoja, no už nikdy na ne nezabudnú. Dafné nepozná nehu a lásku, preňu ostali iba ľahostajnosť, odpor a opovrhnutie. Chýbajúce harmonické zázemie má veľký vplyv na jej osobnostný vývoj, priatelia sa jej obracajú chrbtom, no vďaka Dominikovi, novému spolužiakovi, zasvietila iskierka nádeje na zmenu. Ten má ale svoj svet a hoci sa ťažko adaptuje a neprípušťa k sebe iných ľudí, Dafné je špeciálnou výnimkou. Aj napriek ťaživej atmosfére vládnucej celému príbehu, sa kde-tu "vňúrila" humorná hláška Dominikovho deda, ktorý by si hádam zaslúžil aj vlastnú knihu. Špecifické charktery postáv ale často potrápia hranice nášho chápania, rozdrásajú dušu a emocionálne zasiahnu naše srdcia. Vďaka ním však dostal príbeh patričnú hĺbku a napätie nútiace čítať kapitolu za kapitolou a ja by som najradšej pokračovala aj knihu za knihou. Verím, že sa skoro dočkáme ďalšieho pokračovania výbornej série, Nelám mi.

4.5/5 (IVINKAAA.BOOKSLAND, 21.11.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Za ambasadárstvo a knihu veľmi krásne ďakujem vydavateľstvu Venupress. Budem sa opakovať, ale skrátka musím pochváliť výborné grafické spracovanie knihy, celá obálka, predsádky, všetky detaily, na ktoré vydavateľstvo Venupress myslí. Nelám mi krídla je voľným pokračovaním knihy Nelám mi srdce a odohráva sa skôr ako prvá kniha, takže pokojne môžete začať týmto dielom a nenarušíte kontinuitu. Priznávam, že pôvodný názov rukopisu Kráľovná čiernych tenisiek by bol geniálny, ale toto zapadá viac do série.  Striedajú sa nám pohľady Dafné a Dominika, tie jej prevládajú. Od prvých strán je to surové, neprikrášlené a v niektorých momentoch vo vás situácie vyvolávajú odpor, lebo o to ide. Takto Kristína píše. Mnohokrát som si pri čítaní povedala a dúfala, že podobných rodín a tínedžerov, akou je Dafné, je snáď veľmi málo. Možno však je to iba moja naivita. Dafné si už od mala musí vystačiť sama so sebou, veľa si preskákala, dospela skoro, no stále je to len dieťa, ktoré hľadá a potrebuje rodičovskú lásku, záujem a opateru. Veľmi mi jej bolo ľúto a aj keď bola silná hrdinka, v jej vnútri to bol zničený motýľ bez krídeľ.  Dominik je od prvého počiatku zapamätateľný svojimi návykmi a postojom. Pri ňom som trochu pochybovala, či si nájdeme spoločnú cestu, napokon sme našli. Ako to býva zvykom pri dobrých YA, chcela som mať šestnásť a byť jeho frajerka. Zase to bol úplne iný charakter oproti predošlým chalanom, rovnako aj Dafné.  Skvelá postava bol Dominikov dedo a aj keď niektorými krutými opismi autorka nešetrila, tak to bol zaujímavý charakter a oživenie, ktoré sme doposiaľ nemali. Myslím, že niet čitateľa, ktorý by nechcel preraziť bab(k)u Dafné a zavrieť ju do pivnice. Ale, vážení, čo ten koniec? Neočakávala som nič sladké, nič dokonalé, ani by sa to k tomu celému nehodilo, no toto? Pri tlači sa museli vytratiť nejaké strany.  Záverečné hodnotenieVydarená young adultovka v takom štýle, ako autorku poznáme. Nič nie je umelé, vyhrotené, jednoduché, ale každý je nejak zlomený. Páčilo sa mi to trošičku menej ako pôvodný diel, preto strhávam, komplexne však odporúčam každému - nielen tým zraneným, ale i tým, ktorí na týchto ľudí pozerajú krivou optikou. Uvidíme, čo prinesie pokračovanie, ak sa podarí. 4.5/5.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x