bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Na Vianoce budem doma

Vydavateľ: Verbarium (VERBARIUM, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.04.2024 03:03

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Na Vianoce budem doma

Do Vianoc zostáva niekoľko dní.

Vysokoškoláčka Lea sa teší, že po semestri strávenom na internáte si užije sviatky s rodinou. Predstavuje si, ako bude popíjať horúcu čokoládu a pozerať vianočné filmy.

Hokejista Filip by mal cestovať spolu so svojím tímom na najdôležitejší zápas celej doterajšej kariéry. Namiesto toho na poslednú chvíľu nasadne do vlaku s obavami, že sa chystá urobiť najväčšiu chybu svojho života.

Zdá sa, že Lea a Filip už nemôžu byť odlišnejší – ona miluje Vianoce, nosí zvončekové náušnice a mikinu so sobom, on sa neustále tvári ako Grinč a nechápe, čo je na Vianociach také výnimočné.

Keď sa ich cesty skrížia na stanici, ani jeden z nich netuší, že budú musieť spojiť sily, aby sa kvôli snehovej kalamite včas dostali tam, kam potrebujú – Lea domov, pretože to z istých dôvodov sľúbila nevlastnej mame a Filip do Prahy, kde na neho čaká ťažké rozhodnutie.

Bude koniec cesty znamenať aj koniec ich zvláštneho priateľstva alebo začiatok niečoho nového?

Autorka je viacnásobná finalistka prestížneho knižného ocenenia Panta Rhei Awards.

Detaily o knihe

Názov: Na Vianoce budem doma

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Slovenská vianočná oddychovka (Deni, 5.11.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Vianočná novinka začína tradičným cépečkovým prostredím vysokoškolákov - na železničnej stanici. Lea sa teperí na vianočné sviatky s kufrom, ktorý má obrovskú nadváhu, smerom z Košíc na západné Slovensko. My dievčatá máme problémy nadvihnúť takéto závažie do vozňa, takže sa vždy hodí pomocná ruka od gentlemana. V tejto knihe ho zastupuje nádejný hokejista Filip, ktorý tajne cestuje do Prahy. Lea a Filip spoja sily aby sa dostali čo najskôr do svojich cieľových destinácií ale počasie to komplikuje. Z vlaku sa všetci cestujúci naložia do autobusov a vystúpia na najbližšej železničnej stanici. Ďalšou komplikáciou, ktorá zohráva v príbehu dôležitú úlohu, je spomínaný kufor, ktorý si niekto pomylil s Leinym pri prevoze autobusom. Obe postavy, Lei aj Filipa sú veľmi sympatické, iskrilo to medzi nimi od začiatku. Obaja majú svoje tajomstvá, ktoré sa s nimi nesú celý život a nie sú vôbec jednoduché. Tri náročné dni, ktoré ich zblížili sa nakoniec stanú najlepšími, pretože sa vďaka sebe dokážu pohnúť ďalej v živote a nájdu odvahu. Vianočná atmosféra je z knihy citeľná, pretože Lea je vianočný nadšenec, ktorému podľahne aj mrzutý Filip, ktorého život je len hokej, hokej a hokej. Autorkin štýl písania je jednoduchý, otázky boli zodpovedané. Kniha sa čítala oddychovo a príjemne. Celková psychologia postáv bola vytvorená bravúrne, s čím sa može stotožniť niekolko čitateľov. Čo ma však na príbehu neoslovilo boli scény z historického prostredia, v ktorom sa hlavní hrdinovia ocitli. Nevedela som tomu osobne prísť na chuť a priala si, aby už odtiaľ odišli a mohli ďalej pokračovať po strastiplnej ceste domov.

Rozkošný vianočný príbeh (Kristína Rydlová, 25.10.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zbožňujem vianočné príbehy, každý rok sa sa ne veľmi teším a som neskutočne rada, že postupne pribúdajú takéto príbehy aj od našich slovenských autorov. Samozrejme, že som si nemohla nechať ujsť ani túto novinku, zaujala ma nielen rozkošou obálkou, ale aj anotáciou. Púšťala som sa do nej s veľkými očakávaniami a som veľmi rada, že som nezostala sklamaná. Nie je to taký úplne typický vianočný príbeh (aspoň pre mňa), kde by sa všetko točilo len okolo týchto sviatkov. V popredí boli iné veci, ktoré však vianočná atmosféra veľmi dobre dopĺňala a dodávala celému príbehu také osobité čaro. Sympatické postavy, zasnežená krajina, blížiace sa sviatočné dni, vtipné momenty, neočakávané dobrodružstvá, emócie a romantika... čo viac si priať? Lea bola sympatické a dobrosrdečné mladé dievča, ktoré dosť poznačilo jedno nedávne nešťastie, s ktorým sa ešte úplne nevyrovnala. Bol to ten typ postavy, z ktorého vyžaruje pozitívna energia a nie je ťažké si ju obľúbiť. Mala celkom podrezaný jazyk, osobitý zmysel pre humor a sarkazmus v krvi, čo sa mi na nej páčilo (rovnako ako jej láska k Vianociam). Oceňujem aj jej blízky vzťah s rodičmi, predovšetkým s otcom, na ich spoločnom doberaní som sa dobre bavila. Filip bol hokejista, za to mal u mňa hneď plusový bod, na knižných športovcoch mám jednoducho slabosť. Bol to však aj skvelý chalan so srdcom a hlavou na správnom mieste. Keď sme sa dozvedeli, čím všetkým si už vo svojom živote prešiel, pukalo mi preňho srdce. V niektorých momentoch by som ho najradšej vzala do náručia a uistila ho, že na ňom niekomu záleží a že si zaslúži lásku a šťastie. Samotný príbeh sa síce odohrával len v priebehu niekoľkých dní, ale autorka si pre našu dvojicu toho prichystala tak veľa, že sa mi nezdalo, že ich vzťah sa vyvíja rýchlo, práve naopak, mala som pocit, akoby za poznali už nejaký ten piatok. Aj keď boli odlišní, pekne sa dopĺňali, bola cítiť ich vzájomná chémia a ja som sa celý čas len usmievala ako slniečko na hnoji. Je pravda, že na konci sa mi zdalo, že niektoré veci sa nejak ľahko vyriešili a pôsobili až moc idylicky, ale to je len taký detail a pri takýchto príbehoch sa to dá čakať. Čo viac dodať, ja som spokojná a knihu vám môžem odporučiť, rovnako ako aj autorkine predošlé príbehy.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x