bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ida a jej neznáma cesta

Vydavateľ: Michal Škombár (Michal Škombár)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:184
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:52

Lepšia cena: 10,92 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,18 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,- €
Ušetríte: 1,82 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ida a jej neznáma cesta

Michal Škombár, Ida a jej neznáma cesta - kniha napísaná bradou.

Život jedenásťročnej siroty Idy Kralovič sa točí okolo práce v hostinci. Jeho majiteľ Lojzo jej robí zo života peklo. V úteku jej bráni živý labyrint, ktorý je všade navôkol. Ida nedokáže sama prejsť cez bludisko, potrebuje pomoc niekoho, kto pozná cestu. Jedného dňa zavíta do hostinca sršeň Igor Veľký, ktorý prinesie nádej do jej života. V magickom príbehu sa prelínajú ľudské hodnoty s emóciami, ktoré sú jemne okorenené dávkou humoru. Temnota, ktorá číha za rohom, sa snaží rozširovať svoje pôsobisko a pohltiť celý svet. Vydajte sa aj vy na cestu spoločne s hrdinami tohto príbehu a prežívajte s nimi dobrodružstvá.

Michal Škombár je jedinečný autor pochádzajúci z malého mesta Sliač a Ida a jej neznáma cesta je už jeho šiesta kniha. Michal má chorobu, svalovú atrofiu, ktorá mu znemožňuje pohyb. Svoje knihy píše pomocou svojej brady a myši. Jeho tvorba je charakteristická sci-fi nádychom, veľkým rozprávačským talentom a dokonalým opisom postáv. Vďaka tomu sa ocitáte priamo v deji, vo svete medzi fantáziou a realitou, ktorú poznáte.

Detaily o knihe

Názov: Ida a jej neznáma cesta

Objednávací kód NA662441

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

:) (Veronika Posová, 20.2.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Priznám sa, zo začiatku sa mi začítavalo ťažko, nevedela som sa do deja dostať, ale čím ďalej som čítala, tým viac som príbeh hltala. Nemožno poprieť, že autor má výbornú fantáziu, takmer na každej strane bola nejaká akcia, či dráma, ktorá našu hrdinku a jej priateľov stavala do život ohrozujúcich situácii. Miestami toho bolo na mňa aj priveľa, pretože popri všetkých tých drámach som nestíhala naplno spracovávať samotné postavy v deji, ich charaktery a emócie. Ida, hlavná hrdinka príbehu, išla podľa mňa trošku do úzadia na úkor Igora, jej priateľa sršňa, ktorý si ma dokázal získať oveľa viac. Tiež Šavol mal za sebou silnejší príbeh, a aj keď Ida ako detská sirota mohla v čitateľovi vzbudiť ľútosť, u mňa sa nedostavila. Navyše jej príbeh mi prišiel trošku neukončený, takže uvidíme, či bude aj druhá časť, kde sa viacej povenujeme minulosti práve Idy. Keď sme prišli k záveru a všetko zlé čo sa udialo sa začalo postupne odkrývať, nemohla som sa zbaviť pocitu, že mi to pripomína biblické odkazy - Otec, ktorý poslal svojho Syna Yoshua, aby pomohol poraziť Prízrak, ktorý nenávidí lásku, šťastie a krásu. Tiež to, ako bolo Ide neustále pripomínané, že v jej boji nikdy nie je sama, že musí veriť. Možno je to len môj subjektívny pocit. Príbeh je veľmi pekný, aj napriek pomerne plochým postavám a rýchlej dramatizácii deja sú v príbehu jasne identifikovateľné odkazy na priateľstvo, obetovanie sa pre druhých, svedomie a aj vyrovnanie sa so smrťou blízkej osoby - v istom momente mi puklo srdce. Veľa krásnych myšlienok na zamyslenie, takže čítanie tohto príbehu rozhodne neľutujem. slabšie 4* a budem sa tešiť na prípadné pokračovanie, myslím, že postavy nám ešte majú čo povedať.

Príbeh pre malých i veľkých (Kristína Rydlová, 28.12.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ida a jej neznáma cesta je príbeh, v ktorom si nájdu svoje deti i dospelí. Opisuje rôzne dobrodružstvá 11-ročnej siroty Idy, stretnutia s mnohými nevšednými bytosťami, boj proti nepriateľovi a zároveň medzi riadkami skrýva odkazy na vážnejšie témy (napríklad smrť blízkeho človeka, ľudské svedomie a podobne). Ida to vo svojom krátkom živote nemala jednoduché. Bola zvyknutá na kruté zaobchádzanie, preto keď dostala príležitosť ujsť z hostinca, v ktorom bola slúžkou, neváhala ani chvíľu. Páčilo sa mi na nej, ako sa dokázala tešiť z každej maličkosti, vždy mi to vyčarovalo úsmev na tvári. Chvíľu sa správala ako typické dieťa, inokedy na mňa pôsobila ako dospelá žena, ktorá má toho za sebou už veľmi veľa. Tomu sa však nemožno čudovať, keďže bola svedkom viacerých krutostí. Našla si dvoch, na prvý pohľad dosť netradičných kamarátov, no postupne sa ukázalo, že táto trojica sa veľmi pekne dopĺňa. Navzájom si do života vniesli to, čo im tam doteraz chýbalo. Ida našla niekoho blízkeho, kto ju mal rád, chránil ju a staral sa o ňu, Igor a Šavol zasa niekoho, kto im vniesol svetlo a chuť do života. Musím sa priznať, že hoci autorovi vyšlo už niekoľko kníh, zatiaľ som od neho nič nečítala. Jeho štýl písania mi však sadol a príbeh sa mi čítal dobre. Vymyslel naozaj zaujímavý svet, postavy a zápletku a celkom by som privítala, keby niektoré veci dostali viac priestoru. Zo záveru však mám pocit, akoby si autor pripravil priestor na pokračovanie príbehu, takže ak sa ho dočkáme, možno niektoré veci budú ešte dovysvetlené (naozaj v to dúfam, keďže mám niekoľko nezodpovedaných otázok, na ktoré by som rada poznala odpoveď).

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x