bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kam aj kráľ chodí pešo

Vydavateľ: mamaš SK (mamaš s.r.o)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:216
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 5,- € (zľava 34%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 12,52 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kam aj kráľ chodí pešo

Kde strávime v priemere viac ako rok života? Presne tam, kam aj kráľ chodí pešo. Dejiny toalety sú dejinami ľudstva.

Dnes vnímame splachovací záchod vo svojich domácnostiach ako samozrejmosť bez toho, aby sme sa zamysleli, čo všetko mu predchádzalo. Daniel Furrer skúma, ako sa malá či veľká potreba vykonávala v rozličných epochách, spoločnostiach a spoločenských vrstvách. Píše o hygiene, čistote aj špine, o chorobách, ktoré s ňou súviseli, aj o snahe skultúrniť túto ľudskú potrebu.

Kniha rozpráva o veľkolepých rímskych verejných latrínach, ako aj o panovníkoch, ktorí diskutovali so svojimi poradcami sediac na nočníku, o vzniku kanalizácie v moderných mestách aj o povolaniach, ktoré s tým súviseli. Prevedie vás antikou, temným stredovekom až po dnešok. Ponúka zaujímavý pohľad na ľudskú kultúru cez hanblivosť, sociálne rozdiely a návyky, pokrok i technické vymoženosti. Presvedčí vás, že vaše súkromné útočisko súvisí s globálnou ekonomikou a ekológiou viac, ako by ste si mysleli."

Detaily o knihe

Názov: Kam aj kráľ chodí pešo

Originálny názov: Wasserthron und Donnerbalken: Eine kleine Kulturgeschichte des stillen Örtchens

Objednávací kód NADBK105797

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kam aj kráľ chodí pešo (Monika Ertľová, 26.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nielen významné bitky, vojny a ďalšie „veľké udalosti” formovali vývoj ľudskej spoločnosti. O tom, že za pozornosť stoja aj tie malé, na prvý pohľad všedné záležitosti, ktoré tiež v značnej miere popoťahovali za nitky, sa môžete presvedčiť vo veľmi vydarenej edícii Spoločnosť & dejiny. Tak ako v predchádzajúcich knihách, aj tu si autor posvietil na každodenné starosti bežných ľudí, ktorí sa do dejín nezapísali, ale aj panovníkov, ktorí dejiny tvorili (napríklad aj pri vyprázdňovaní v spoločnosti svojich poradcov). Kam aj kráľ chodí pešo s podtitulom Malá kultúrna história záchodu vám ukáže, ako mali vyprázdňovanie vymyslené v antike, stredoveku a novoveku. Nie vždy ste mali luxus dopriať si chvíľku na záchode osamote. V minulosti ste sa na verejné toalety mohli ísť vybrať loviť napríklad životného partnera či vypočuť si najnovšie diela dobových básnikov. (Dnes si na WC mnohí čítame, tak v tomto sme sa asi ďaleko neposunuli :D) Dozviete sa, kedy sa na scénu dostal splachovací záchod, ako sme v priebehu rokov pristupovali k hygiene, kam nás naše ehm ehm doviedli, keď ľudstvo začalo fekálie podrobne skúmať, lebo veď epidémie cholery neboli žiadna sranda, a ako vyzeral zápas o dôstojné životné podmienky naprieč kultúrami. História, ktorú začali písať splachovacie záchody, sa však ešte neskončila. Pestrá paleta problémov, ktorým dnes čelíme v oblasti životného prostredia, nás upozorňuje na to, že aj pri toaletách by veru nezaškodilo porobiť zásadné zmeny. „Namiesto toho, aby sa čisto organický a domový odpad vrátil čo najskôr a čo najkratšou cestou do prirodzeného kolobehu látkovej výmeny, získava sa až na konci komplikovanou a drahou metódou.” Ozaj, a počuli ste už o ohnivom záchode? Zase raz môžem len odporúčať a ak ste nečítali ani predchádzajúce dve z tejto edície, dajte si ich. A tí, čo na dejepise v škole zívali, obzvlášť. Ak máte v okolí niekoho, kto obľubuje vysedávať na záchode, toto je ideálny darček!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x