bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Leto

Vydavateľ: Artforum (ARTFORUM, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:272
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:03

Lepšia cena: 11,67 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Leto

“A leto je s určitosťou naozaj celé o pomyselnom konci. Stále ho hľadáme, vzhliadame k nemu, smerujeme k nemu celý rok, tak ako k horizontu, čo sľubuje západ slnka. Vždy hľadáme plne otvorený list, otvorené teplo, prísľub, že nebude dlho trvať a my si budeme môcť ľahnúť na chrbát a dovoliť, aby sa nám leto stalo; že nebude dlho trvať a svet k nám bude dobrý.”
Kvarteto ročných období od Ali Smith je séria, ktorú vysoko oceňuje kritika aj čitatelia v zahraničí aj na Slovensku. Štyri knihy škótskej autorky (Jeseň, Zima, Jar, Leto) sú od seba nezávislé romány, no fungujú spolu ako komplexná, vzájomne prepojená koláž úvah o tom, ako dnes žijeme. Ali Smith nám prostredníctvom svojich postáv hovorí: veci sú zlé, život je komplikovaný; ale sú tu aj Chaplinove filmy a máme Shakespeara a Dickensa... Hovorí tiež: áno, je tu brexit, ale máme aj hlboké spoločné kultúrne väzby; áno, je tu klimatická kríza, ale sú tu aj ľudia, ktorí sú ochotní prísť o slobodu, dokonca aj o život, aby proti nej protestovali. Leto je štvrtá a záverečná kapitola tejto inšpiratívnej mozaiky.

Detaily o knihe

Názov: Leto

Objednávací kód NA651131

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Ali Smith píše úžasne (Monika Ertľová, 9.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
„Na druhej strane to nič neznamenalo. Bola to len náhoda. Možno náhoda nikdy neznamená to, čo chceme, aby znamenala. Pretože keby znamenala to, čo chceme, nebola by to náhoda, však?" U Ali Smith žiadne slovo nie je náhoda. Všetko má svoj zmysel, vďaka precíznej práci s jazykom každou vetou triafa do slabín našej spoločnosti: ekologických, politických, spoločenských. Nie silene, ale úplne prirodzene upozorňuje na dôležité témy, spôsoby, akými na ne reagujeme a na príbehoch z minulosti nám ukazuje, akí sme krátkozrakí. Leto je vyvrcholením kvarteta ročných období, v ktorom sa stretávame s témami a postavami z predchádzajúcich častí a vyskladáte si ucelený obraz, všetko lepšie pochopíte, objavíte nové súvislosti, a hoci možno neobjavíte odpovede na všetky otázky, čítanie si vychutnáte. Rovnako ako v Jeseni, Zime a Jari text pretkala diskurzmi o literatúre, umení, úchvatnými slovnými hračkami, ktoré vás donútia zastaviť sa a zamyslieť. Leto sa tiež venuje pálčivým témam (napríklad brexit, pandémia, izolácia, klimatická kríza), no predsa len prináša nádej, že iný svet je možný. Možno. „Nemá zmysel žiadať niekoho iného, aby držal váš svet." „Končí sa život smrťou? Ako definujeme život? Ako porozumieť tomu, čo je čas, čo s ním urobíme a čo on urobí s nami? Istiace lano každého človeka je v nejakom mieste roztrhnuté." Ali Smith to so slovami vie. Celé kvarteto ma už čaká v čítačke, raz si ho dám v angličtine a ohromne sa teším na ten zážitok.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x