bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Muž

Vydavateľ: Artforum (ARTFORUM, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:200
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 08.05.2024 03:02

Lepšia cena: 10,- € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,23 € (vrátane DPH)
Bežná cena:11,90 €
Ušetríte: 1,67 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Muž

Takmer o každej knihe sa dá povedať, že je "o ženách a mužoch". Rovnako je to pri tomto románe s príznačným názvom - Muž. Čím však kniha prekvapí, je iskrivá irónia a nadhľad, s akými autorka upratuje tú skriňu, čo sa volá život. Beletristická prvotina slovenskej autorky a prekladateľky vychádza pod pseudonymom Ester Weissová-Fekete. Čitateľov zaujme štylis-tickou invenciou, s ktorou rozpráva o tom, čo sa medzi nami deje. Čo sa deje medzi ženami a mužmi rôznych generácií, vo vnútri rodiny i mimo nej.

Ester Weissová-Fekete nie je vymyslená persóna, nie je to fake profil. To meno je skratka, ro-mán, rodinná sága koncentrovaná do troch slov, do troch mien. Sú to tisíce príbehov vložené do jedného trojslovného ženského mena a do jedného príbehu bez začiatku a hádam aj bez konca - ak sa v našom ľudskom svete ešte dostatočne dlho nič zásadné nepokazí.

Detaily o knihe

Názov: Muž

Objednávací kód NA644735

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborné dielo (Ivka, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ester si ma omotala okolo prsta od prvej strany. Uchvátila ma štylistická zručnosť, aká sa často nevidí. Siahodlhé súvetia, opakovanie slov, slovných spojení, viet, ba celých úsekov evokuje v niektorých momentoch poéziu. Keď spomínam opakovania, hneď musím podotknúť, že jej slovná zásoba nie je chudobná, naopak, je bohatá, košatá. Kĺzala som sa textom s údivom a nadšením. Kniha je autorkinou osobnou výpoveďou. Na prvej strane padne z úst prednášajúcej profesorky veta: Definujte mi muža! Tá je impulzom pre rozprávačku, ktorá sa okamžite vracia do spomienok a s nadhľadom analyzuje mužov, ktorí ju v živote ovplyvnili. Zaraďuje ich do kategórií, predstavuje nám deduškov, hercov, mizantropov, bruškatých, perfektných, štbákov, udavačov, architektov či lekárov. No hlavnou témou nie sú iba muži. Spomína na svoju rodinu, predkov, históriu, svoj vzťah k mužom, rozoberá rozdielne povahy oboch pohlaví. Jej rozprávanie je striedavo úsmevné, vážne, nostalgické a často ironické. Nestíhala som si podčiarkovať silné myšlienky a krásne vety. Najviac ma dojímalo rozprávanie o blízkej rodine. Na chvíľu som sa ocitla v Nadikinej kuchyni, s Dibom na koncerte alebo s Pupuškom pri počúvaní odbornej prednášky. Niekoľkokrát ma dojala... Ester Weissová - Fekete napísala silnú, vynikajúcu prózu a verím, že o nej budeme ešte počuť. Jej meno je skratka, román, rodinná sága a zďaleka nepovedala všetko. Knihu Muž môže každý čitateľ uchopiť inak, jeden v nej nájde to, iný ono, niekto uvidí podobnosť so svojím osudom, ďalší s rodinou známeho. Je to síce jej príbeh, no môže byť aj náš.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x