bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jablká nepadajú ďaleko

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:448
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Jablká nepadajú ďaleko

ZUZANA PORUBJAKOVÁ číta z knihy JABLKÁ NEPADAJÚ ĎALEKO:

Milovaní nás dokážu zraniť najhlbšie

Všetci v meste poznajú Delaneyovcov, úspešnú rodinu tenistov, v ktorej lásku ku kurtom našli všetky generácie. Stan a Joy sa spoznali vďaka tenisu a odvtedy to medzi nimi len iskrilo. Po päťdesiatich rokoch manželstva však aj posledná iskra vyhasla, a keď predajú spoločne vybudovanú tenisovú akadémiu, neostane nič, čo by ich spájalo. Samozrejme, okrem štyroch detí a nádeje na vnúčatá. Potom im raz v noci zaklope na dvere neznáma zakrvavená mladá žena. Predstaví sa ako Savannah a prosí o záchranu pred násilným partnerom. Delaneyovci neváhajú a dobrosrdečne ju prijmú pod svoju strechu. Onedlho však Joy zmizne a aj po Savannah akoby sa zľahla zem. Jediným podozrivým je Stan, a hoci odmieta priznať vinu, určite niečo tají. Čo sa naozaj stalo? Kam zmizla mama a ako to súvisí so záhadnou neznámou? Neistota a pochybnosti postavia súrodencov proti sebe a nútia ich prehodnotiť rodinnú minulosť. Inak nikdy neodhalia pravdu.

Z anglického originálu Apples Never Fall (Macmillan by Pan Macmillan Australia Pty Ltd, Sydney 2021) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Jablká nepadajú ďaleko

Originálny názov: Apples Never Fall

Objednávací kód NA205651

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Liane Moriarty (Ivana Kováčová, 5.12.2023) Odpovedať

priemerná kniha
Autorka má celkom zvláštny štýl písania. Vymyslí si pomerne jednoduchú zápletku, ale zakomponuje do nej veľmi veľa postáv a častokrát píše veľmi všeobecne a nejasne, aby vyvolávala zvedavosť a napätie. A tak je dej pomerne jasný a priamočiary, ale Liane Moriarty ho dokáže rozťahať na niekoľko sto strán a pozornosť čitateľa odvádza mnohými, často nepodstatnými, smermi. Jablká sú pomerne hrubá kniha, vzhľadom na to, čo sa v nej za celú dobu vlastne vyrieši. Kniha je písaná striedaním dvoch časových rovín. Súčasnosť, kedy hľadáme matku rodiny Delaneyovcov a obdobie pred rokom, kedy sa v tejto rodine objavila neznáma mladá žena a veci sa začali komplikovať. V tejto dejovej linke sledujeme striedavo pohľady matky Joy, otca Stana a ich štyroch detí. Autorka sa podrobne venuje ich životným situáciam, analyzuje ich rozhodnuia, spomína na určité okamihy z detstva, ktoré ich formovali, a tak trochu sa zamýšľajú nad tým, čo urobili zle a či sú so svojím životom vlastne spokojní. Súčasná linka je písaná dosť neurčito, autorka začína kapitoly častokrát bez toho, aby uviedla, kto v nich vystupuje a my tak máme možnosť si veľa vecí domýšľať a tipovať, čo v tejto na prvý pohľad idylickej rodine neklape. A postupne začínate tušiť, že tam toho neklape viac a všetci sú divní. Tieto časti ma bavili viac, boli kratšie a mali lepšie tempo. Záver bol veľmi dobrý. Autorka uzatvorila príbeh každej postavy z rodiny Delaneyovcov a všetko pekne preplietla s vecami, ktoré sa veľmi nenápadne spomínali v priebehu knihy. Nakoľko autorka do tohto románu nahustila veľmi veľa postáv, venovala sa aj banálnym všedným veciam, zrejme aby tak v nich ukryla temnejšie tajomstvá rodiny, dej sa niekedy zbytočne vliekol. Čítanie ma síce bavilo, na túto pomerne nesympatickú, ale zaujímavú rodinu som bola celkom zvedavá, ale neubránim sa pocitu, že pokojne aspoň sto strán mohla autorka vynechať. Myslím si ale, že toto je jedna z tých kníh, ktoré by boli možno lepšie a zaujímavejšie sfilmované. Presne tak som to mala aj s jej knihou Veľké malé klamstvá. Kniha ma miestami dosť nudila, ale seriál absolútne milujem.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

V poslednom čase sa jej minulosť stále zrážala s prítomnosťou. Včera sa zobudila z driemot v panike, zľakla sa, že zabudla vyzdvihnúť jedno dieťa zo školy. Chvíľu jej trvalo, kým si spomenula, že všetky jej deti sú už dospelé, majú vrásky a hypotéky, univerzitné diplomy a cestovné plány.
Nie som dementná? rozmýšľala. Priateľka Linda, ktorá pracovala v domove sociálnych služieb, jej povedala, že každý deň pred školou zavládne vlna nepokoja. Dôvodom sú rozrušené staré dámy, presvedčené, že majú vyzdvihnúť dávno odrastené deti. Keď to Joy počula, takmer sa rozplakala, a teraz sa jej viac-menej stalo to isté.
„Možno moje vysoké IQ maskuje príznaky demencie,“ povedala Stanovi.
„Nič také som si nevšimol,“ odvetil Stan.
„Symptómy demencie? Alebo vysoké IQ?“
„No, vždy si bola dementná,“ vyhlásil a odišiel. Pravdepodobne šiel liezť na rebrík, lebo synovia mu povedali, že v sedemdesiatke je na to už starý, a tak si hľadal zámienky, aby sa štveral po rebríku tak často, ako sa len dá.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x