bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zlatá horúčka

Vydavateľ: N Press (N Press)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:272
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:02

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zlatá horúčka

Pemóni žijú v džungli na okraji savany vo Venezuele pri hraniciach s Brazíliou. Sú to šťúpli indiáni, kým Tomáš Forró je dvojmetrový beloch zo Slovenska. Ich osudy sa pretli, lebo Forró je novinár, ktorý sa vydáva vždy tam, kam sa iní reportéri už neodvážia ako keď sa vydal na Donbas, aby podal správu o hybridnej vojne priamo zo zákopov.

Venezuela je krajina s najväčšími zásobami ropy na svete a napriek tomu dováža benzín z iných krajín, ľudia tu hladujú a v miliónoch utekajú do susedných krajín. Ropa je prekliatím, ale ako keby to nestačilo, Venezuelu prenasleduje ďalšie. Na dne riek v oblasti, kde žijú Pemóni, ležia tony zlata, ktoré priťahujú mužov so samopalmi. Na tomto území sa odohráva príbeh ako z filmu Apocalypse Now. Tomáš Forró je jeho svedkom aj účastníkom.

Forróv silný literárny talent a slabý pud sebazáchovy sú výnimočnou kombináciou, bez ktorých by kniha Zlatá horúčka nemohla vzniknúť. Forró Venezuelu navštívil niekoľkokrát, posledný krát v marci 2020 - v čase kedy už v krajine neboli žiadni zahraniční reportéri ani neziskové organizácie. Po predčasnom a dramatickom útekom tesne pred uzavretím hraníc kvôli pandémii však v rozhovoroch s aktivistami, majiteľmi baní či utečencami pokračoval aj na diaľku.

Kniha Zlatá horúčka je tak jedinečným svedectvom o krajine, ktorá sa za pätnásť rokov prepadla z blahobytu a prosperity do totálneho chaosu a nedostatku všetkého. Je svedectvom o obetiach aj páchateľoch, príčinách aj dôsledkoch, o histórii aj súčasnosti.

Po prečítaní tejto knihy vám však začnú dávať zmysel aj mnohé iné vojnové konflikty - mechanizmus vojny je totiž takmer všade rovnaký.

Detaily o knihe

Názov: Zlatá horúčka

Objednávací kód NA640183

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zaujímavé čítanie (Janka G., 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
O tejto knihe som sa dozvedela z médií, najprv som mala pocit, že sa okolo nej robí zbytočný marketing, ale predsa mi to nedalo a kúpila som si ju. Bolo to jednak nielen mimoriadne zaujímavé čítanie, no na druhej strane aj veľmi trpké. Tomáš Forró trefne a zároveň jednoducho vysvetlil, čo sa všetko sa môže pokaziť, ak ľuďom vládnu peniaze a šliape sa po ľudskej dôstojnosti. Z jeho slov ma mrazilo na chrbte, z bohatej a prosperujúcej krajiny sa stal autoritársky štát ovladaný armádou a rôznymi zločineckými gangmi. Ak som si doteraz myslela, že Venezuela je štát, kde vládne mier, natáčajú sa romantické telenovely, všetci sú šťastní, pofajčievajú a na obed si dávajú siesty, táto kniha dokonale vyvrátila všetky moje "poznatky" o Venezuele. Oceňujem odvahu autora, vôbec do tejto oblasti vycestovať, chce to mimoriadnu dávku odvahy.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x