bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Biele

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:Prekliati reportéri
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:232
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 03:01

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Biele

Biela je farbou tohto kraja. Nemenná, neustála biela. Obloha, zem i voda sú biele. Biely je aj dych, ktorý vám tu stúpa od úst. Špicbergy, najsevernejšie ľudské sídlo na svete, ktoré z človeka dokáže vydestilovať jeho najhlbšiu podstatu.

Predstavte si dlhý, pol roka trvajúci deň. Neustále svetlo. Slnko sa sotva dotkne horizontu, a hneď sa zase ako lopta odrazí na nebo. Alebo presný opak. Nekonečnú polárnu noc. Tma pri rannej káve je rovnaká ako pri večeri. Ako sa tu dá žiť? O tom nám porozpráva poľská spisovateľka Ilona Wiśniewska vo svojej mrazivej reportážnej knihe Biele s podtitulom Ľadové ostrovy Špicbergy.
Ľudia na Špicbergoch sú rovnakí, ako všade inde. No predsa máme pocit, ako keby sme sa ocitli na inej planéte. Na tomto mieste žijú ľudia pochádzajúci z takmer päťdesiatich krajín celého sveta. Prišli sem predovšetkým za prácou – do kraja bez kompromisov a bez zľutovania, kde sú si pred mrazmi všetci rovní. Wiśniewska žije s nimi a s radosťou objaviteľky i dokonalou znalosťou miestnych reálií podáva príbehy pozoruhodných miest nórskych Špicbergov. Uhoľné bane. Opustené osady. Hotely. Medzinárodná banka semien.
Reportážna knižka Biele je výnimočnou kronikou tohto odľahlého miesta i jeho obyvateľov. Vychádza v edícii Prekliati reportéri v preklade Slavomíra Bachuru.

Detaily o knihe

Názov: Biele

Originálny názov: Białe. Zimna wyspa Spitsbergen

Objednávací kód NA637825

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborné! (Monika Ertľová, 24.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Biele je reportáž o extrémnych životných podmienkach za polárnym kruhom, kde sa striedajú mesiace tmy s mesiacmi oslepujúceho svetla, o mrazivých teplotách ani nehovorím. Svalbard ma vždy fascinoval. Na jednej strane stojí krásna príroda, dychberúca polárna žiara, jedinečná atmosféra, no obyvatelia Špicbergov dennodenne čelia samote, drsnej a nekompromisnej sile živlov, monotónnosti a častokrát sú odrezaní od sveta. Aj také drobnosti ako vykonanie potreby v týchto klimatických podmienkach majú svoje pravidlá, aké si my v pohodlí a teplúčku žiaľbohu že chvalabohu ani predstaviť nevieme :) Ilone Wisniewskej sa podarila pútavá reportáž plná príbehov ľudí, ktorí sa tu rozhodli žiť. Navyše je prešpikovaná fascinujúcimi detailmi a zaujimavosťami (napríklad že tu má globálna semenná banka ideálne podmienky na existenciu). Kniha ma okamžite vtiahla a nepustila som ju z rúk, kým som nedošla na koniec. Obohacujúce čítanie!

Fascinujúca reportáž (Maťa, 12.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Tentokrát sa mi dostala do rúk reportáž o živote na nórskych ostrovoch Špicbergy. O ktorých som ja nikdy predtým nepočula, ale tak vždy je super vzdelávať sa a objavovať nové veci a miesta. Začnem tým, že autorka píše príjemne, pútavo, párkrát som sa pousmiala pri nenápadnom vtipe. Miestami mi prišli niektoré opisy priveľmi zdĺhavé a v konečnom dôsledku zbytočné, no poväčšine odhadla tú pravú mieru a tak Špicbergy ožívali pred mojimi očami. Zrazu si pripadám, že presne viem ako sa tam žije, dokonca ma okúzlil ten jednoduchší a spokojnejší život tam, páčili sa mi vzťahy medzi ľuďmi a celkovo to tam pôsobí ako moc fajn miesto na život... Kým som si nespomenula, že vo Švédsku mi bolo zima od začiatku septembra. Môj sen presťahovať sa na tento ostrov teda umrel skôr, než sa poriadne zrodil. (Ale kľudne by som sa tam šla niekedy pozrieť... V lete.) Dozvedela som sa množstvo zaujímavých informácií . Vedeli ste napríklad to, že na tomto ostrove je banka semien z celého sveta, ktorá mala už v dobe písania tejto knihy (reportáž vyšla pôvodne v roku 2014) vyše 770 000 semien z celého sveta? Napriek tomu, že ma kniha bavila a jej obsah ma fascinoval (teda až na časté spomínanie zabíjania zvierat), tak sa mi kniha čítala neskutočne pomaly. Táto útla, 200-stranová knižka mi zabrala 2 týždne (i keď sa nedá povedať, že by som tomu venovala celé dni). Takže ak sa do nej pustite (čo by ste mali), odporúčam si vymedziť na ňu obdobie, kedy máte kopec času (i keď nepopieram, že to môže byť aj mnou, nakoľko mám síce non-fiction rada, ale čítam ju málo, takže na tento typ literatúry zas nie som toľko zvyknutá). A teraz niečo, čo ma pri tejto knihe veľmi zamrzelo. Autorka je reportérka aj FOTOGRAFKA - keby bol text obohatený o jej fotografie, zážitok z knihy by bol ešte oveľa lepší a krajší. Jasné, nie je problém čokoľvek vygoogliť (a že som to dostatočne využívala), ale predsa len by to bolo zaujímavejšie, keby je to priamo v knihe. V tomto smere to bola veľká škoda, veľmi rada by som videla ostrov cez jej optiku, nielen slová. Každopádne, ako som už spomínala, reportáž odporúčam, napriek pomalému čítaniu som si ju užila, dozvedela som sa veľa nového a teším sa na ďalšie reportáže.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x