bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Limonov

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:100%
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:464
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 03:01

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Limonov

Parížom a väzenskou celou. Tam ho nájdete. Eduarda Limonova, básnika, ktorý v jednej ruke drží pero a v druhej zbraň. Nie je to žiadna fikcia! Aj keď sa zdá, že by mohla byť...

Idol sovietskeho undergroundu, disident, tulák, emigrant aj stratený vojak strieľajúci na Sarajevo. Búrlivý život básnika Eduarda Limonova by vystačil za niekoľko biografických románov. Táto kniha je ako žeravá výbušnina, od ktorej sa chcete držať čo najďalej, no napriek tomu ju nedokážete pustiť z rúk.
Významný súčasný francúzsky spisovateľ a dokumentarista Emmanuel Carrere sa rozhodol knižne spracovať život jednej z najkontroverznejších osobností moderných ruských dejín. Limonovov osud sleduje od jeho neľahkého detstva až po zúfalé a napokon úspešné pokusy o získanie uznania intelektuálnej elity. Román Limonov Emmanuela Carrera sa dá čítať ako pôvabný príbeh chlapca strateného vo víre veľkého sveta, ale aj ako znepokojivý obraz druhej polovice dvadsiateho storočia, v ktorom prekvitá násilie, anarchia, brutalita i nenávisť. Taká bola životná cesta pozoruhodnej postavičky menom Eduard Limonov. Keď sa napokon vrátil do postkomunistického Ruska, založil nacionálno-boľševickú politickú stranu, čím svojmu životnému príbehu nasadil korunu. Je to však kráľovská koruna alebo šašovská čiapka?
„On sa pokladá za hrdinu, ale mohli by sme ho považovať za gaunera,“ hovorí o ňom Emmanuel Carrere. Jeho skvelý biografický román Limonov vychádza v preklade Igora Navrátila.

Detaily o knihe

Názov: Limonov

Objednávací kód NA637824

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Ťažká, ale skvelá (Martina Fraňová, 13.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
“Pravda je taká a na to nikdy nezabudni, Eduško môj milý, že ľudia sú zbabelci a podliaci a zabijú ťa, ak ty nebudeš pripravený zaútočiť prvý.” Limonov bol pre mňa ťažkým orieškom. Či už zložitosťou jeho osobnosti, situáciami, do ktorých sa v živote zaplietol, ale aj politickými definíciami a celkovo temnou históriou. Sám autor napísal: “Uvedomujem si, že je to všetko zložité - a túto knihu píšem preto, aby som tento druh zložitosti popreberal.” A informáciami teda nešetril. Meno Limonov mi bolo cudzie. Netušila som, kto to bol, prečo si zaslúžil beletrizovaný životopis a čo v živote dosiahol. Bol to mladík, ktorého by sme mohli označiť za gaunera, spisovateľa a v zrelosti aj politika. V každej etape svojho pestrého života ho hnalo vedomie niečo dokázať. Zanechať po sebe stopu, odkaz, zviditeľniť sa a preraziť vo svete. Mnohokrát bol arogantný, spokojný sám so sebou a bohužiaľ, životy menšín mu boli ľahostajné - malé obety pre dobro väčšiny. V skutku, pre mňa to bola veľmi nesympatická postava. V niektorých prípadoch sa mi zdalo, že aj sám autor nevie, či ho nenávidí, alebo miluje. “Sedemdesiat rokov úsilia a obetí nás priviedlo sem: sme v hovnách až po krk.” Celá kniha sa nesie v nádychu (ruskej) politiky, hlavne sa to odzrkadlilo v Edových neskorších rokoch a musím sa priznať, že tieto politické odbočky ma miestami nebavili. Nerozumiem tomu. Nevyhľadávam to a možno aj práve preto som nevedela oceniť autorove myšlienky v tomto smere. Na druhú stranu, oceňujem autorov štýl písania, odviedol naozaj skvelú prácu a roky písania priniesli naozaj pozoruhodnú knihu o mužovi, ktorý celým srdcom veril tomu, čo robil. Nie je to ľahká kniha, ale priniesla veľa zaujímavých informácií. Odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x