bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:240
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 03:01

Lepšia cena: 10,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,14 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,95 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

Detektívny príbeh o tom, kto zabíja miestnych poľovníkov a pytliakov v poľskom mestečku. Alebo rozprava o právach zvierat. Alebo ekologický thriller s feministickým pozadím. Alebo všetko v jednom tak by sa dal charakterizovať román Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď, ktorý je zábavnou a dojemnou zmesou všetkého zmieneného a dôkazom Tokarczukovej všestrannosti a rozhľadu.

Hlavnou hrdinkou príbehu je Janina Duszejková, stavebná inžinierka, ktorá si zarába na živobytie ako učiteľka angličtiny a zemepisu na škole v Kladskej kotline na česko-poľských hraniciach. V zime pracuje aj ako správkyňa letných bytov. Jej vášňou je astrológia a nadovšetko miluje zvieratá. Snaží sa im všemožne pomáhať a chrániť ich, bojuje proti ľuďom, ktorí im ubližujú. Varuje pred nerozvážnym ničením prírody, vidí ľudské osudy vpísané do hviezd.
Jedného dňa nájdu Janininho suseda mŕtveho. A po ňom ďalšieho. Pytliaci a významní členovia spoločnosti záhadne umierajú. Nemými svedkami sú zvieratá. Janina Duszejková vie o tom svoje, ale polícia ju ignoruje. Filmovú adaptáciu románu pripravila známa poľská režisérka Agnieszka Holland.

Detaily o knihe

Názov: Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

Originálny názov: Prowadź swój pług przez kości umarłych

Objednávací kód NA637811

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Príbeh s nezabudnuteľnou atmosférou (Monika Ertľová, 18.4.2022) Odpovedať

Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď… Už len ako to znie! Názov ma úplne opantal (je prevzatý z úryvku básne Williama Blakea) a ešte som nemala prečítanú ani prvú kapitolu, no okamžite som si objednala ďalšiu autorkinu knihu, lebo mi bolo jasné, že si sadneme. “Nikto si nevšíma staré tetky s taškami, čo sa mocú všade naokolo.” Jedna takáto tetka, Janina Duszejková, nemá v obľube svoje meno a všetkých pomenúva podľa charakteristického znaku, čo ich najlepšie vystihuje. Žije v pohraničí, v odľahlej a riedko obývanej oblasti, ktorú na zimu väčšina jej obyvateľov opúšťa a zostávajú len skalní. Mnohí ju vnímajú ako trochu šibnutú starú dámu, ktorá to preháňa s láskou k zvieratám, horoskopmi a astrológiou. Je samotárka, má len veľmi úzky okruh priateľov, trápia ju rôzne zdravotné Ťažkosti, dohliada na opustené domy a stará sa o lesné zvieratká, preto jej srdce trhá nielen činnosť poľovníkov, ale aj pytliactvo, proti ktorému aktívne bojuje. “O úrovni krajiny svedčia jej Zvieratá. Vzťah k Zvieratám. Ak sa k nim ľudia správajú kruto, nepomôže im nijaká demokracia, vôbec nič.” Olga Tokarczuk píše priamo, sympaticky, nenútene rozvíja pred očami čitateľa príbeh o záhadných úmrtiach jej susedov, o devastovaní prírody a jej silách, o ľudskej nadradenosti voči ostatným druhom, o tom, kto má a nemá právo zabíjať, o krutosti, pokrytectve. Pálčivé témy, ktorých sa táto detektívka? thriller? dotýka, podáva takým príjemným štýlom, že sa od knihy nedá odtrhnúť. V celom texte je toľko krásnych myšlienok, že naozaj stojí za to si ju prečítať. Mňa ohúrila. Originálny, inšpiratívny (ehm, no… toto asi nebude správne slovo, ale veď si prečítajte a snáď pochopíte, ako som to myslela) príbeh s nezabudnuteľnou atmosférou.

Vynikajúca kniha (Monika Karolová, 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ach, zdá sa mi, že táto kniha má nekonečné množstvo vrstiev. Je o veľkej Láske a ešte väčšej Nenávisti. Je o Osamelosti, o Ľahostajnosti, o ľudskej Obmedzenosti, o sile Priateľstva, o Súdržnosti. Je to nádherný manifest za všetko Živé na tejto Planéte. Je to Detektívka, no vonkoncom to nie je ten typický krimi príbeh, ktorý vám po otočení poslednej strany poskytne definitívne odpovede na Otázky, ktoré sa vám pri čítaní vynorili v hlave. Olga Tokarczuk vám ich prostredníctvom tejto knihy položí naozaj dosť, no nežiada priamu odpoveď, len chce, aby sme sa aspoň zamysleli na triviálnymi témami o každodennom Živote, o spoločnosti v ktorej žijeme, o nás ľuďoch, o Morálke a Hodnotách, ktoré vyznávame... Autorka je výbornou rozprávačkou - jej štýl je jedinečný, nenapodobiteľný, ľahko poetický, zároveň dokonale úderný, vie zaťať do živého, no aj zavtipkovať a preto sa vám slovkom po slovku dostane okamžite pod kožu. Podozrievam ju, že keď sa rozdával talent, stúpla si do radu aj tri krát. . Naozaj výborná kniha plná hlbokých a hodnotných myšlienok

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x