bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mesto sĺz

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Séria:Oheň nás spasí
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:456
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mesto sĺz

JUDITA HANSMAN číta z knihy MESTO SĹZ:

Pokračovanie úspešnej historickej série Oheň nás spasí

FRANCÚZSKO MÁJ 1572
Celé desaťročie zúrili vo Francúzsku náboženské vojny. Zo susedov sa stali nepriatelia a krajinu rozoštvali otázky viery, občianstva a zvrchovanosti. Napokon však zavládol neistý mier a dohodnutá kráľovská svadba by mohla konečne znova zjednotiť Francúzsko. Minou Joubertová s rodinou dostala pozvanie na veľkolepú udalosť, ale netuší, že svadby sa zúčastní aj Vidal, starý nepriateľ Joubertovcov. A nevie ani to, že niekoľko dní po obrade, v predvečer sviatku svätého Bartolomeja, sa jej rodina rozdelí a jedno z jej milovaných detí zmizne bez stopy...Príbeh, ktorý sa odohráva v Paríži a Chartres, ale aj v samom Meste sĺz – v útočisku, ktorým je Amsterdam –, zobrazuje snahu rodiny ostať pokope a prežiť v ničivom toku dejín.

Z anglického originálu The City of Tears (Mantle, an imprint of Pan Macmillan, London 2021) preložila Tamara Chovanová.

Detaily o knihe

Názov: Mesto sĺz

Originálny názov: The City of Tears

Objednávací kód NA205482

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

To pravé pre milovníkov historických románov (Zuzana Čahojová, 19.6.2023) Odpovedať

príjemné čítanie
Mesto sĺz je pútavo napísaný historický román, zachytávajúci obdobie vyše 20 rokov náboženských vojen vo Francúzsku. Tie sa však odohrávajú len na pozadí príbehu. My sledujeme Minou a Pieta, ktorí žijú s deťmi a rodinou na zámku v Puivert. Postihne ich mnoho tragédií, s ktorými sa musia vyrovnať. Nestabilná náboženská situácia vyvoláva neustálne napätie a oni sami musia nakoniec opustiť svoj domov, skrývať vierovyznanie a nájsť miesto na nový život. Pieta zároveň prenasleduje duch minulosti, muž, ktorý je posadnutý náboženstvom a presvedčený o svojej výnimočnej moci. Začiatok knihy bol pomalší a rozhodne mi trvalo, kým som sa naozaj začítala. Autorka začala viacerými príbehmi a až keď som pospájala všetky súvislosti, dával celý dej väčší zmyseľ. Dej nebol strhujúci, až ku koncu to bolo chvíľu napínavé, takže určite nečakajte knihu nabitú zvratmi. Autorka sa hlbšie venovala prostrediu, okolnostiam a postavám. Veľkú úlohu zohralo aj náboženstvo a krviprelievanie v jeho mene, množstvo intríg a túžba po moci. Aj keď k samotným postavám som si akosi nevedela vytvoriť vzťah, často sa správali strašne formálne a sálal z nich chlad. Mňa však oslovil štýl písania autorky, ktorý som si užívala už v jej predošlých knihách. Historické prostredie, občas pochybné pohnútky, postavy, ktorým neviete či môžete veriť. K tomu si pridajte rodinné tragédie a náboženských fanatikov. Ak máte radi historické romány, môžem len odporučiť.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Keď sa porozpráva s kupcom van Raayom, bude mať dosť informácií, aby napísala kardinálovi, očistí si svedomie, už ju nebude ťažiť to bremeno.
Mariken sa prežehnala, pomaly sa pozviechala na unavené nohy, chladné dlaždice jej otlačili kolená. Boleli ju všetky kosti.
Upravila si na pramienkoch sivých vlasov falie a vyšla do noci. Na nádvorí vládla tma, iba v jednom či v dvoch domoch ešte vždy horelo zopár sviec. Potok ticho žblnkotal svoju nočnú pieseň kríkom naokolo. Mariken pozrela hore na okno matky predstavenej – len aby sa nezobudila! Nesmie zbadať, že kľúč zmizol. Videla, že za oknom je tma. Uľavilo sa jej.
Ustráchanej, ustarostenej Mariken vypadol kľúč z ruky. Za dlhé roky v ich komunite nikdy neporušila pravidlá. S búšiacim srdcom sa jej napokon podarilo odomknúť bránu. Vošla do Begijnenslootu, prechádzala po úzkych stredovekých uličkách za mostom. Nevšimla si za sebou tiene. Keď so sklonenou hlavou prechádzala cez Kalverstraat, nevnímala šuchot. Takže keď prišiel úder, ktorý ju zhodil do rieky Amstel, nemala čas premýšľať.
Tak ako mnohí Amsterdamčania, ktorí žili obklopení kanálmi, Mariken nevedela plávať. Keď jej voda zaplnila pľúca, stihla si len pomyslieť, aká je rada, že nebude nútená zradiť dôveru. Uvedomovala si, že hore na nábreží stojí muž a pozoruje, ako sa topí. Keď ju ťažký sivý háv ťahal ku dnu, modlila sa, aby sa ten malý Pieter a jeho matka raz znova stretli vďaka Božej milosti.
A aby sa kardinál nikdy nedozvedel pravdu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x