bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Neortodoxná

Vydavateľ: Aktuell (JUDr. Juraj Ďurišin - AKTUELL)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:288
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Neortodoxná

Osobná spoveď mladej židovky o jej úniku z náboženskej sekty.

Satmárska sekta, spoločenstvo odštiepené od chasidského judaizmu, ľudí zvonka láka svojím tajomnom. Deborah Feldmanová vo svojich memoároch odhaľuje, ako sa žije v osídlach náboženských tradícií, vo svete, ktorý si mlčanie a utrpenie cení viac než slobodu jednotlivca. Deborah vyrastala vo svete, kde sa všetko riadi podľa neúprosných pravidiel a zvykov, ktoré rozhodujú o všetkom, počnúc tým, čo si smie obliecť, s kým sa smie rozprávať, až po to, čo smie a nesmie čítať. Aj napriek týmto obmedzeniam z nej vyrástla nezávislá mladá žena, potajomky hltajúca príbehy silných literárnych hrdiniek Jane Austenovej a Louisy May Alcottovej, ktoré jej pomohli vytvárať si predstavu iného spôsobu života. Už ako tínedžerka sa ocitla v sexuálne i emocionálne nefunkčnom manželstve s mužom, ktorého takmer nepoznala. Jej vnútorné napätie medzi nenaplnenými túžbami a povinnosťou žiť tak, ako sa na vzornú židovku patrí, vyvrcholilo v momente, keď sa ako devätnásťročná stala matkou. Vtedy si naplno uvedomila, že – bez ohľadu na prekážky – kvôli sebe a svojmu synovi musí uniknúť.

Detaily o knihe

Názov: Neortodoxná

Objednávací kód NA634994

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Neortodoxná (Veronika, 24.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Po prečítaní tejto knihy ma napadla len jedna veta: "Ufff, prečo sa také niečo deje ešte v 21.storočí?" Kniha vo mne zanechala úzkosť, hnev, zmiešané pocity, odpor, nechuť? Neviem to popísať. Mala som chuť poťukať všetkým na čelo, či sú v poriadku, počnúc rabínom. A to som mala chuť pozrieť si seriál. Nie, už ju nemám. Zarazilo ma, kde sa dej odohráva. Vlastne je to realita, ktorou si prešla autorka Deborah Feldman. Nikdy by som nepovedala, že v časti Brooklynu, presnejšie vo Williamsburgu žije takáto komunita, ktorá strpčuje život najmä ženám. Chasidskí Satmari. Myslieť si, že holokaust je trest Boží pre Židov, lebo sú málo zbožní? Choré a smutné zároveň. Príbeh Deborah som intinzívne prežívala asi aj preto, že je len o niečo staršia ako ja a stále som myslela na to, ako by som sa cítila na jej mieste. Veď di len predstavte, žeby vám v dnešnej dobe niekto zakázal čítať knihy. Nepredstaviteľné a pre ňu realita. Narodiť sa do tejto komunity ako žena? Čistá tragédia. Život korigovaný 613 prikázaniami odôvodnenými nezmyselnými dôvodmi.Žiť ako v praveku bez moderných výdobytkov a mať cenu ako žena na základe toho, koľko detí porodím. Búri sa vo mne všetká ženskosť a hrdosť a recenziu píšem s hnevom. Kniha reprodukuje cestu Deborah k vysnenej slobode od malička a ja ju za to obdivujem, že má takú rebelskú povahu a aj keď jej bola vtĺkaná poslušnosť až na smrť, nabrala odvahu a z tohto blázinca odišla. Ak máte chuť prečítať si niečo z iného súdka, neváhajte a siahnite po tejto spovedi Deborah. A ak si chcete dvihnúť tlak, naštudujte si niečo málo o tejto komunite a príbeh precitnete ešte viac. Aj napriek ťažkej téme bola kniha písaná jednoducho a zrozumiteľne a moje vnútorné zdesenie ma v čítaní poháňalo ešte viac.

Odvaha (Tatiana, 20.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Začiatok knihy bol pre mňa trochu náročnejší, trvalo mi dlhšie, než som sa konečne začítala. Sama som bola prekvapená ako ma neskôr kniha pohltila. Prečítala som ju naozaj rýchlo, zvedavosť ma premohla. Bolo vidieť, že autorka nepostupovala podľa nejakej šablóny či postupnosti, ale písala a vždy našla niečo, od čoho sa dokázala odpichnúť a pokračovať ďalej. Na konci mi však chýbalo akési dovysvetlenie a možno náznak toho, ako žije v súčasnosti. Netuším, či je info, ktoré som našla správne, ale práve o tom sa dočítate v pokračovaní Exodus: A memoir. Táto kniha bola pre mňa zvláštna. Nepochopiteľná. Silná. S hĺbkou a neskutočnou dávkou odvahy s odhodením akýchkoľvek zábran. Ešte teraz ma pri pomyslení na niektoré pasáže striasa a sťahuje všetky moje džurky. Som rada, že také niečo nemusím prežívať na vlastnej koži. Až vtedy, keď človek vidí, ako žijú iní - myslím tú horšiu a odvrátenejšiu stránku života, tak až vtedy si mnohé veci a možno i samozrejmosti či malichernosti začne vážiť. V mojom prípade to tak bolo. Preklad tejto knihy bol skvelým krokom a som rada, že sa dostal aj k nám. Verím, že nebudem jediná, čo to ocení a čo sa zamyslí nad tým, ako dobre sa máme a možno ani o tom nevieme a nevážime si to. Knihu hodnotím na 5/5*, nakoľko sa ešte o živote Deborah Feldmanovej po jej odchode od chasidov zrejme dočítame aj v pokračovaní a tak je táto chýbajúca pasáž asi logickým krokom, ak si to autorka chcela rozdeliť a možno i viac rozviesť. Snáď sa dočkáme i slovenského prekladu.

Iné, ale zaujímavé (Klaudia Čechová, 12.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha ktorá ma miestami tak prekvapila ako už dlho to žiadna nedokázala. Zamýšľala som sa nad tým ako je toto vôbec možné a či sa mi snáď len nesníva. Klobúk dole pred autorkou zároveň hl. hrdinkou príbehu že toto zvládla a že boj vyhrala. Musím sa priznať zo začiatku to bolo pre mňa ťažšie sa začítať no potom to už išlo rýchlo. Deborah rozpráva svoj životný príbeh, svoje skúsenosti, dovolila nám nahliadnuť do sveta o ktorom sa až tak podrobne nerozpráva.. Nad niektorými pasážami som len krútila hlavou a snažila sa spracovať čo som prečítala. Kontrola čistých obrúskov 2x do dňa, pravidlá kedy sa ma môže môj manžel chytať a kedy nie, kde čo môžem položiť pri varení atď.. - naozaj nad niektorými som len krútila hlavou… Ďakujem autorke že mi pomocou tejto spovede priblížila svet o ktorom som ani len netušila že ešte v dnešnej dobe existuje.. Aj keď si myslím že už by dávno nemal.. Skladám klobúk dole že našla odvahu a rozhodla sa byť sama sebou a nepodriaďovať sa pravidlám. Pre niektorých je totižto dodržiavanie pravidiel jediný zmysel života..

Výlet do chasidskej kultúry (Lenka, 3.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobrá kniha, dej mal rýchly spád, žiadne hluché miesta takže sa príjemne čítala. Oproti Netflix verzii mi kniha prišla realistickejšia, bez zbytočne umelo vytváranej drámy, pretože námet sám o sebe je dostatočne zaujímavý. Autorka opisuje život, ktorý akoby ani nezapadal do 21. storočia. Odporúčam prečítať

Výborné (Janka, 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha. Opäť jedna z tých, ktorá sa nedá porovnať s filmom, resp.seriálom. Som rada, že som najskôr prečítala knihu, pretože v seriáli veľa vecí nebolo a tak som ich mohla posunúť ďalej. Svet, ktorý si mnohí z nás nevedia prestaviť. Knihu určite odporúčam, veľmi dobre sa čítala, veci boli vždy vysvetlené tak, aby ich pochopil aj ten, ktorý v tejto viere nevyrastal, alebo o nej nič nevie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x