bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Biela pani levočská

Vydavateľ: Vydavateľstvo Koruna (Vydavateľstvo KORUNA, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:544
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:51

Lepšia cena: 14,27 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,61 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,99 €
Ušetríte: 2,38 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Biela pani levočská

Október 1709. Od katastrofálnej porážky Rákócziho armády pri Trenčíne uplynul viac ako rok. Cisárske vojsko pod velením obávaného Siegberta Heistera vytláča kurucov z Horného Uhorska. Už nielen armády súperia na bojových poliach, ale strádajú aj obliehané mestá, ktoré sľúbili vernosť povstalcom. Jedným z nich je aj slobodné kráľovské mesto Levoča, ktorej obrana je v rukách generála Štefana Andrássyho. V stave núdze si generál veľa sľubuje od daru francúzskeho kráľa, ktorý prinesie do Levoče dobrodružný Holanďan Tillo van Westwijk. Pomôže tento dar kuruckej veci či sa napokon ukáže ako danajský?

Obliehanie Levoče je nerozlučne spojené s legendou o bielej panej. Ale aký bol skutočný príbeh uhorskej šľachtičnej Juliány Korponayovej-Géczyovej? Naozaj spáchala velezradu alebo sa len snažila nájsť v živote lásku a oporu v pravom partnerovi? Ako prežívali obyvatelia Levoče niekoľkomesačné utrpenie, ktoré vyvolalo aj vlnu desivých zločinov?

Historický román Biela pani levočská sa pokúša nájsť odpovede na tieto otázky pri nanajvýš realistickom zobrazení udalostí oných čias.

Detaily o knihe

Názov: Biela pani levočská

Objednávací kód NA634470

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nádhera (Erika Jarkovská, 12.8.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Napísať historický román, je fuška. Napísať dobrý historický román, je fuška poriadna. Napísať dobre historickú detektívku zasadenú do reálneho prostredia s reálnymi historickými postavami – to už chce majstra. A Tina Van der Holland takým je. Nadchla ma už jej predchádzajúca tvorba a nadšene som tlieskala ako pri Tajomstve zlatého pokladu tak pri Kežmarskej čiernej panej. Bielu pani levočskú som očakávala s nedočkavosťou, pretože som sa tešila na ďalší čitateľský zážitok. Avšak román prevýšil moje očakávania do takej miery, že ako spokojný čitateľ musím priam krochkať blahom. Nesmierne sa mi páčili opisy prostredia, odevov, jedál, šperkov, či celkovej atmosféry, aká panovala v obliehanej Levoči na začiatku 18. storočia. Postavy a ich charaktery – a v nemenšej miere zmysluplné dialógy - boli tak nádherne plasticky vykreslené, že som o ich zmýšľaní a konaní nepochybovala ani na okamih. Napriek tomu, že je román rozsiahly, nebolo v ňom jediného hluchého miesta, jediného zbytočného slova, ktoré by sa mi žiadalo preskočiť. Skôr naopak: na poslednej strane som sa pristihla pri želaní, že chcem čítať ešte viac. A to, myslím si, je známka toho správneho naladenia autora na čitateľa – schytiť ho na začiatku a držať v pazúroch až do konca. Autorke sa podaril vskutku majstrovský kúsok, a muselo dať veľa námahy naštudovať všetko, čo treba a potom to umne zložiť do nádherného zmysluplného puzzle. Úprimne ďakujem za vskutku nevšedný zážitok.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x