bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vinný od narodenia

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:296
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,95 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vinný od narodenia

Trevor Noah sa narodil ako syn juhoafrickej matky z kmeňa Xhosa a švajčiarskeho občana. V čase apartheidu boli vzťahy medzi partnermi odlišnej farby pleti neakceptovateľné a pokladali sa za trestný čin. Trevor bol dieťa, ktoré sa vlastne nemalo narodiť, a tak ho museli skrývať. Zažil chudobu, prejavy rasizmu, ale aj odvážnu vzburu svojich “farboslepých rodičov“, ktorí sa s dôvtipom snažili prekonať etnické a rasové predsudky. Dnes je z neho obľúbený moderátor s vlastnou show, cestuje po celom svete a vystupuje ako stand-up komik pred vypredanými sálami.
Jeho rozprávanie sledujeme v navzájom prepojených príbehoch, mnohé sú zábavné či dramatické, iné zasa hlboko dojemné. Trevorova kniha sa pokladá za najúspešnejšiu autobiografiu 21. storočia, keďže nám s dôvtipom a úprimnosťou približuje nezvyčajný svet, na ktorý by sme najradšej zabudli. Spoznávame ťažké detstvo, keď jeho jedálniček pozostával čisto z húseníc, alebo keď ho pri únose vyhodili z idúceho minibusu. Autor nevynechá ani spomienky na sladké trápenie, čo mu pripravili stredoškolské lásky.
Celou knihou sa vinie jeho neutíchajúci zmysel pre humor a satiru aj krásne puto k nebojácnej a milujúcej matke. Chránila svojho syna pred kolotočom chudoby, násilia a týrania a ukázala mu cestu k slobode, vzdelaniu a dôstojnému životu.

Detaily o knihe

Názov: Vinný od narodenia

Objednávací kód NA634406

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvelá, vtipná, vážna (Angelika Paliderová, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá autobiografia, ktorá rozoberá ťažké spoločenské témy a napriek tomu je napísaná s ľahkosťou a humorom. Nejde len o otázku apartheidu a rasizmu, ale autor načŕta aj tému problematických vzťahov, existenčnej krízy a pod. Jednotlivé kapitoly nie sú zoradené chronologicky od detstva po dospelosť ale majú logickú náväznosť aby nam postupne odhaľovali kultúru a jednotlivé udalosti v Trevorovom živote. Pred každou kapitolou je malý úvod do kultúrneho vnímania, prípadne politickej situácie aby sme sa vedeli ľahšie orientovať a porozumieť správaniu sa jednotlivých osôb. Kniha sa čítala veľmi ľahko a rýchlo, ale zanechala vo mne po prečítaní pocit, že budem nad ňou ešte chvíľu premýšľať. V knihe nájdete okrem vtipných situácií aj skvelé myšlienky a posolstvo, že s humorom ide všetko ľahšie :).

Úžasná autobiografia (Tatiana, 14.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Žiadna nudná autobiografia s vopred nalinkovanou osnovou, ale doslova óda na lásku k matke a óda na život. Trevor ma svojim láskavým humorom s jemnou dávkou sarkazmu a hlavne svojim nadhľadom úplne očaril. Priniesol všetky esencie života - radosť aj smútok, smiech i slzy, víťazstvá, ale aj prehry... V neľahkých časoch apartheidu v JAR sa dvaja ľudia rozhodli nekráčať v rokmi vychodených šľapajách a vzoprieť sa osudu i spoločenským konvenciám. A to s jedným cieľom - byť tým, kým som a robiť to, čo ma napĺňa a robí štastným.

Trevor je skvelý (Mirka, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Život v Afrike je pre nás, Európanov, veľkou neznámou. O to viac sa mi páčila autobiografia Trevora Noaha. Okrem toho, že nás pustil do svojho súkromia, v sebe nezaprel komika. Napriek tomu, že kniha je miestami smutná a núti nás zamyslieť sa, nájdeme v nej aj scény, ktoré nás svojou absurdnosťou rozosmejú. Určite ju odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x