bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Billy Summers

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:552
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Billy Summers

BORIS FARKAŠ číta z knihy BILLY SUMMERS:

Spravodlivosť má mnoho podôb

Billy Summers je nájomný vrah – ten najlepší z najlepších. V práci sa riadi jedinou zásadou, jeho cieľ musí byť naozaj zlý človek. Billy má toho dosť, je pripravený skončiť a do smrti len oddychovať. Vybaví už len posledný džob.

Ako bývalý ostreľovač a vojnový veterán z Iraku s vyznamenaním dobre vie, ako sa bez stopy vypariť. Tak čo by sa mohlo pokaziť?

Povedzme, že úplne všetko...

Z anglického originálu Billy Summers (Scribner, an imprint of Simon & Schuster, Inc. New York, 2021) preložila Marína Gálisová.

Detaily o knihe

Názov: Billy Summers

Objednávací kód NA205339

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Billy Summers (Dávid Roth, 30.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Raz to prísť muselo. Stephen King počas svojej kariéry spisovateľa nikdy nemal núdzu o jedinečné námety. Tentoraz nám však predstavil taký, ktorý nielenže nemožno nazvať originálnym – dokonca sa pri ňom tlačí na jazyk slovo „klišé“. Billy Summers, ústredná postava rovnomenného románu, je vojnovým veteránom, ktorý sa živí ako nájomný vrah. Práve dostal lukratívnu ponuku, ktorá ho môže zaistiť do konca života. No ako to býva zvykom v subžánri „posledná prácička“, nie všetko ide podľa plánu… Ak však niekto dokáže ošúchanú tému pretaviť v nielen osobité, ale najmä príťažlivé rozprávanie, je to práve obľúbený americký autor. Platí to pre obe do značnej miery odlišné polovice knihy, oddelené nanajvýš nečakaným zvratom. V prvej sa naplno prejavuje Kingova osobnosť trpezlivého rozprávača, ktorá nám tentoraz s dôslednosťou sebe vlastnou predstavuje prípravy pred posledným výstrelom neomylného snajpera. Výraznou zložkou týchto sekvencií sú opisy Billyho začleňovania do miestnej komunity pod falošnou identitou. Nápadne pripomínajú nezabudnuteľné výjavy zo skvostného 11/22/63, chýba im však obdobný vplyv na zápletku. Druhá pre zmenu radí vyšší rýchlostný stupeň, s čím ruka v ruke nastupujú hustnúce napätie a priam noirová nálada. Vďaka jej podmanivosti nebude väčšine „kingofilov“ prekážať ani (takmer) úplná absencia nadprirodzených prvkov, zásadných pre väčšinu diel kráľa hororu. Hlavným spojením medzi pomyselnými časťami je pochopiteľne protagonista príbehu. Napriek ohromnej konkurencii si dovolím tvrdiť, že Billy Summers je jednou z najlepšie napísaných Kingových postáv vôbec. Jeho správanie v rôznorodých situáciách pretvára plochý žánrový prototyp na nečakane komplexného hrdinu. Významnú rolu v tomto ohľade zohrávajú bravúrne zakomponované pasáže z Billyho fiktívnej autobiografie, ktoré nám odhaľujú, ako sa dokáže vojnový konflikt podpísať na jeho priamom účastníkovi. Zhrnuté a podčiarknuté – Billy Summers nepatrí svojou témou medzi typické kingovky, čo však ani náhodou neznižuje jeho kvality. Na čitateľa opäť raz čaká mimoriadny príbeh, ktorý svojou atmosférou, emóciami a prepracovaným antihrdinom vnáša svieži vietor do polomŕtveho žánru.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Koľko dohromady?“
Billy pokrčí plecami. „Nepamätám si to presne.“ Je to sedemnásť. Osemnásť, ak počíta aj prvého, muža s rukou v sadre.
„Bucky vraví, že by si dal ešte jedného, keby ti sadla cena.“
Čaká na Billyho otázku. Billy ju nepoloží, tak sa Nick opäť rozhovorí.
„Cena za tohto ti podľa mňa super sadne. Dáš ho dole a stráviš zvyšok života niekde v teple. Budeš v hojdacej sieti popíjať piňa colady.“ Znovu nasadí ten svoj široký úsmev. „Dva milióny. Päťstotisíc ako preddavok, zvyšok potom.“
Billyho hvizdnutie nie je súčasťou roly, o ktorej ani neuvažuje ako o role, ale ako o svojom blbom ja, o tom, ktoré ukazuje chlapom ako Nick, Frank a Paulie. Je ako bezpečnostný pás. Človek si ho nezapína preto, že by očakával haváriu, ale nikdy nevie, kto naňho vyletí spoza kopca plnou rýchlosťou na jeho strane cesty. To platí aj o ceste života, kde sa ľudia motajú ako bezprizorní a často šoférujú v protismere.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x