bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Najšťastnejší človek na zemi

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:200
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Najšťastnejší človek na zemi

BORIS FARKAŠ číta z knihy NAJŠŤASTNEJŠÍ ČLOVEK NA ZEMI:

Eddie Jaku sa vždy považoval v prvom rade za Nemca, až potom za Žida. Bol hrdý na svoju krajinu. Všetko sa zmenilo 9. novembra 1938, keď ho nacisti zbili, zatkli a odvliekli do koncentračného tábora.

Počas nasledujúcich siedmich rokov musel Eddie denne čeliť nepredstaviteľným hrôzam. Najskôr v Buchenwalde, potom v Auschwitzi a nakoniec počas nacistického pochodu smrti. Prišiel o rodinu, priateľov aj o svoju vlasť. Eddie však prežil, a preto si slávnostne sľúbil, že sa bude každý deň usmievať. Dnes verejne rozpráva svoj príbeh, delí sa s poslucháčmi i čitateľmi o svoju múdrosť a žije najlepšie, ako vie. Vzdáva tým hold všetkým obetiam holokaustu a verí, že je najšťastnejším človekom na zemi.

Eddieho biografia vyšla v roku 2020, keď autor dovŕšil sto rokov. Je to silná výpoveď plná bolesti, no v konečnom dôsledku aj nádeje, príbeh o tom, ako možno nájsť skutočné šťastie aj v tých najtemnejších časoch. Kniha Eddieho Jaku sa dostala do užšieho výberu nominácii v kategórii literatúra faktu na ocenenie Indie Book Awards 2021 pre výnimočné nezávislé knihy.

Z anglického originálu The Happiest Man on Earth (Macmillan, an imprint of Pan Macmillan, London 2020) preložila Jana Melcerová

Detaily o knihe

Názov: Najšťastnejší človek na zemi

Originálny názov: The Happiest Man on Earth

Objednávací kód NA205133

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Láska je najlepší liek (Veronika, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Láska je najlepší liek." Príbeh "storočného starčeka" vyrozprávaný ním samým bez priklášlenia, bez zbytočných okolkov akokeby udalosti, ktorých bol súčasťou, boli prirodzenou časťou života. Úžasný človek, silná osobnosť Eddie Jaku, vďaka ktorej som mala možnosť spoznať ďalší osud poznačený 2.sv.vojnou, za čo mu ďakujem. Útla kniha v sebe ukrýva Eddieho život od malička až po súčasnosť obohatený o súkromné fotografie, ktoré vniesli do knihy poriadnu dávku emócie. Aj keď je kniha napísaná nie veľmi dopodrobna, vôbec mi nevadilo, že sa Eddie vrátil k svojim spomienkam z každého obdobia len okrajovo. Podstata bola v každej kapitole vystihnutá a to ma aj veľmi bavilo, že kapitoly boli krátke. Každá kniha z obdobia holokaustu v sebe nesie posolstvo a výnimkou nebola ani táto. Nie je ľahké začleniť sa po takýchto životných traumách späť do života, ale Eddie si svoj osud vybral. Chcel žiť a byť šťastný, čo sa mu aj darí a mohol by byť príkladom každému z nás svojim prístupom k životu a životným entuziazmom. Fenomenálne

Nádherná... (Tatiana, 14.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Človečina. Týmto jedným slovom by som definovala knihu Najšťastnejší človek na zemi. Skutočných príbehov o holokauste je ozaj veľa. Máloktorá však vo mne zanechala po prečítaní také pocity. Stislo mi srdce, to áno, no zároveň som po jej prečítaní mala taký hrejivý pocit na duši. Nie ťažobu a ani hnev či zlosť. Príbeh Eddieho nie je len výpoveďou. Je zároveň aj oslavou života. Jeho druhej šance na život. Ide o obsahovo celkom útlu knižku, no krásnymi myšlienkami a dobrom je doslova nasiaknutá každá jedna stránka. Už v úvodných kapitolách som vedela, že táto knižka sa mi vryje do duše. Navyše je napísaná štýlom, ktorý asi ulahodí každému čitateľovi. Svoj životný príbeh dávkuje postupne, nenútene, bez pátosu, umelého sentimentu a s obrovskou pokorou.

Jedna z najlepších kníh (Mirka, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to jedna z najlepších a - napriek ťažkej téme - aj najkrajších kníh, aké sa mi kedy dostali do rúk. Z autora cítiť toľko dobra, ľudskosti, nádeje a šťastia, až je to po tom, čo prežil, zarážajúce. Silný príbeh, ktorý sa oplatí prečítať a ktorý určite chytí za srdce každého.

Must read (Kristýna, 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neuveriteľna kniha, ktorá mi trhal srdce ako som ju čítala. Životný príbeh tohto muža bol taky dojímavý, že sa mi chcelo plakať. To, že po tom všetkom pokračoval ďalej je neuveriteľné. Odporúčam všetkým.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Len čo masy skončili s ničením majetku, pochytali Židov a hodili ich do rieky, na ktorej som sa ako dieťa korčuľoval. Bolo medzi nimi veľa malých detí. Na rieke sa nachádzal tenký ľad a voda bola mrazivá. Muži a ženy, s ktorými som vyrastal, stáli na jej brehu, odpľúvali si a smiali sa ľuďom, čo zápasili o život.
„Postrieľajte ich!“ kričali. „Zastreľte tých židovských psov!“
Čo sa porobilo mojim nemeckým priateľom, že sa z nich stali vrahovia? Ako možno urobiť z kamarátov nepriateľov, vyvolať takú nenávisť? Kam sa podelo Nemecko, na ktoré som bol taký hrdý, že som jeho súčasťou, krajina, kde som sa narodil, zem mojich predkov? Jeden deň sme boli priatelia, susedia, kolegovia a na druhý deň nám oznámili, že sme zaprisahaní nepriatelia.
Neraz myslím na tých Nemcov, ktorí sa tešili z našej bolesti, a chcem sa ich opýtať: „Máte dušu? Máte srdce?“ Bolo to šialenstvo v pravom zmysle slova. Inak civilizovaní ľudia stratili akúkoľvek schopnosť rozlišovať medzi dobrom a zlom. Dopustili sa strašných zverstiev a čo je horšie, zabávali sa na tom. Mysleli si, že robia správnu vec. A dokonca aj tí, ktorí neklamali samých seba, že Židia sú nepriatelia, neurobili nič, aby zastavili masy.
Keby sa počas Krištáľovej noci postavilo dosť ľudí a povedalo: „Dosť! Čo to robíte? Čo je to s vami?“, dejiny by sa uberali iným smerom. Ale neurobili to. Vydesili sa. Boli slabí. A v zajatí svojej slabosti sa nechali vmanipulovať do nenávisti.
Napokon ma naložili na nákladné auto, na tvári sa mi miesili krv a slzy. Vtedy som prestal byť hrdý, že som Nemec. Nikdy viac.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x