bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kráľovstvo

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:568
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:51

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kráľovstvo


BORIS FARKAŠ číta z knihy KRÁĽOVSTVO:


Nesbo tentoraz prekvapuje a opäť dokazuje svoje majstrovstvo. Hrdinom jeho najnovšieho románu nie je fenomenálny vyšetrovateľ Harry Hole, ale mechanik Roy Opgard, ktorý žije na rodinnom statku hlboko v nórskych horách. Jeho mladší brat Carl sa po rokoch vracia domov z Ameriky s plánom postaviť luxusný hotel, ktorý by upadajúcej oblasti opäť vdýchol život. Royova lojalita voči rodine však prechádza skúškou, keď zistí, že za Carlovými veľkolepými plánmi sa skrývajú nenásytnosť a zrada. Z minulosti sa vynárajú šokujúce tajomstvá a v hre sú zrazu nielen doterajšie istoty a pokoj, ale aj ľudské životy. Z idyly uprostred prírody sa stáva temné miesto a Roy sa musí rozhodnúť, čo všetko je kvôli svojmu bratovi a láske k jeho manželke Shannon ochotný obetovať.

Z nórskeho originálu Kongeriket (H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo, 2020) preložil Jozef Zelizňák.



Zahraničné recenzie:


“Prečítal som Kráľovstvo, nedokázal som ho odložiť... je napínavé... originálne... je to po každej stránke výnimočná kniha.”

Stephen King


Kráľovstvo si čitateľa podmaňuje pomaly, až ho má napokon celkom v hrsti, odkrýva zrady a násilnosti z minulosti bratov, stránku po stránke buduje napätie a nečakané zvraty vrcholia v závere, z ktorého vám bude úzko. Je to fantastický román od rozprávača, ktorému sa len málokto vyrovná.”

★★★★★

Daily Express, UK


“Temný ako uhoľná baňa potme. /…/ Dej sa krúti a kľučkuje ako horská dráha Cú Chulainn v írskom zábavnom parku Tayto Park, do ktorej ma nasúkala dcéra. Len čo je jedna kríza zažehnaná, už je tu ďalšia, takže nakoniec prebdiete celé hodiny, len aby ste sa čo najskôr dozvedeli koniec. /…/ Je to bravúrne napísaný román, ktorý vám neustále vyráža dych.”

Hot Press, UK


“Kedže je to Nesbo, môžete očakávať veľa podvodov, umierania, ba aj čiastočné odseknutie hlavy. Harry Hole tam nebude, ale aj tak ide o temný pôžitok. Je to trochu ako  Talentovaný pán Ripley na severský spôsob, prípadne Virginia Andrewsová na akvavite. Jedno lepšie ako druhé.”

The Times, UK


„Tempo je nezvyčajne mierne, čo Nesbo skvelo zvláda. Ale koniec je aj tak úplne šialený ako vždy.“

Sunday Express, UK


„Jo Nesbo zostáva kráľom severského krimi /…/ Kráľovstvo napísal nórsky autor, ktorý presne vie, čo robí.“

Financial Times, UK

Detaily o knihe

Názov: Kráľovstvo

Originálny názov: Kongeriket

Objednávací kód NA204730

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

oplatí sa prečítať, kvôli životu ako takému (Martin, 30.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
tento príbeh je unikátnym a individuálnym, napriek tomu tajomstvu, ktoré ukrýva a ktoré by nemuselo byť každému po chuti do takého príbehu, ale až do konca sa to ozaj oplatí dočítať, pretože pravý nesbo sa tu predsa len ukáže a dokonca aj kripos, dialogy a čítanie medzi riadkami Vám dá veľa, dodá Vám to mnoho zaujímavých myšlienok zo života, pravdivých, táto kniha sa svojím spôsobom podobá sérii s Holem, prináša život drsný a pravdivý aký niekedy je, jednoducho, oddychové čítanie na zamyslenie

Komentár (Timea, 4.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Je to úplne iná kniha než séria o Harrym Holeovi a tak sa mi zo začiatku čítala trochu ťažšie, ale potom sa to rozbehlo a nevedela som ju odložiť. Celkom sa mi páčilo, že hlavné postavy neboli vyšetrovatelia, a neboli ani kladné, boli to bratia, ktorí sa mali nadovšetko radi a aj spolu spáchali strašné veci, ale nakoniec medzi nimi nastal rozkol práve kvôli jednej a tej istej žene a nakoniec zas spáchali hroznú vec a to ich paradoxne spojilo. Kniha plná prekvapivých situácii a zvratov. Odporúčam

výborná psychológia postáv, no zdĺhavý dej (Andrea Vojtech, 6.4.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Psychológia postáv je Nesbovou silnou stránkou. Morálne dilemy, silné rodinné putá, ale aj rodinné traumy, ktoré sa s človekom ťahajú po zvyšok jeho života a formujú ho - toto bolo v Kráľovstve dokonalé. Po prečítaní mi zostalo v hlave mnoho otvorených otázok a myšlienok na ďalšie premýšľanie. Vskutku silné postavy a ich životné príbehy. Vykreslenie dediny, typických, ak nie priam archetypálnych členov dedinského spoločenstva a ich vzájomné pôsobenie boli vykreslené veľmi živo a univerzálne. V mnohých ohľadoch je až zarážajúca podobnosť so slovenskou dedinou. Záver môj manžel síce dosť expresívne ofrflal, avšak mňa výrazne neprekvapil. Nesbo zostal verný svojmu štýlu, takže poviem len - to sa dalo čakať a neprekážalo mi to. Premýšľala som nad inými, hlbšími dilemami, ktoré kniha otvára, než nad samotným osudom hlavných postáv. Preto si osobne myslím, že kniha je naozaj výborná, čo sa psychológie týka. Donúti vás premýšľať. Avšak, ako už mnohí predo mnou písali, kniha má zbytočne natiahnutý dej, ktorý mi veľmi zásadne uberal na radosti z čítania. Zo začiatku som stále čakala, kedy sa dej rozbehne, a keď konečne došlo k nečakanému zvratu, ktorý ma naozaj odrovnal, kniha sa i naďalej odvíjala veľmi pomaly. Veľká škoda. Nesbo patrí k mojim naj autorom, preto som skutočne smutná, že musím objektívne priznať sklamanie z tejto sólovky. Pre mňa osobne je toto jeho najslabšie dielo, a to mám od neho prečítané naozaj všetko. Myslím, že ak by sa zachoval celý príbeh a kniha by sa skresala kľudne aj o tretinu, pridalo by jej to na dynamike, napätí a celkovej atraktívnosti. Napríklad Krv na snehu a Polnočné slnko sú omnoho útlejšie diela, no zato aj údernejšie a silnejšie. Kto však miluje Nesba, isto mu to odpustí a knihu si rád prečíta.

Zaujímavé (Neliss, 19.9.2020) Odpovedať

priemerná kniha
Ide o moje prvé stretnutie s autorom, ale rozhodne oceňujem, ako vykreslil ponurú atmosféru, ľudské charaktery, opakovane ma zmiatol a tiež fakt, že si zvolil netypické hlavné postavy. Tie totiž nie sú ani sympatické, ani vyslovene kladné, no o to fascinujúcejšie a mrazivejšie bolo sledovať ich myšlienkové pochody, spoznávať ich motiváciu a hodnotiť ich činy. Na druhej strane treba pri knihe určite rátať s veľmi ťažkými, nepríjemnými témami, grafickým násilím, početnými opismi a zbytočne pomalým rozbehom, čo nie je práve môj štýl.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Roy, tak sa na to pozrime. Ty si stál v osudný večer pred domom o...“ Strážmajster Sigmund Olsen so sklonenou hlavou listoval v papieroch. Jeho husté plavé vlasy mi pripomínali mop v školskej telocvični. Vpredu ich mal rovnako dlhé ako na bokoch aj vzadu. Parádne mrožie fúziská aj vlasy si určite nezmenil od sedemdesiatych rokov. Mohol si to dovoliť. Na sklonenej hlave nemal ani stopy po holej lebke. „... o pol ôsmej. A videl si, ako tvoji rodičia zbehli z cesty?“
Prikývol som.
„Tvrdíš, že si videl brzdové svetlá?“
„Áno.“
„Si si istý, že to neboli zadné svetlá? Aj tie sú predsa červené.“
„Brzdové sú silnejšie.“
Krátko sa na mňa pozrel.
„Máš osemnásť, však?“
Opäť som prikývol. Možno to písali v papieroch, azda si pamätal, že som chodil do triedy o dva ročníky vyššie ako jeho syn Kurt.
„Chodíš do strednej?“
„Nie, pracujem v strýkovom autoservise.“
Strážmajster opäť sklonil hlavu. „Fajn, teda asi chápeš, prečo nám pripadá zvláštne, že sme nenašli stopy po brzdení. A hoci krvný test tvojho otca dokázal, že si čosi vypil, určite nebol taký opitý, že by zabudol na zákrutu, netrafil brzdový pedál alebo zaspal za volantom.“
Nepovedal som nič. Jednou vetou zavrhol tri možné vysvetlenia.
Štvrté som už nemal.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x