bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







A okraje máš kde?

Vydavateľ: N Press (N Press)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:208
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,39 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: A okraje máš kde?

Na Slovensku žijú desaťtisíce detí, ktoré nemajú šancu mať sa v živote dobre. Tisícky detí prepadávajú už v prvom ročníku a základnú školu nikdy nedokončia. Učitelia im nevedia pomôcť a ani učiteľom v ich snahe nikto nepomáha. Aká je vlastne štartovacia čiara týchto detí a aké metódy môžu učitelia využívať? Čo všetko dokáže zmeniť jeden učiteľ a ako by sa mal zmeniť systém vzdelávania na Slovensku?

Kniha A okraje máš kde? do hĺbky skúma príčiny zlyhaní znevýhodnených detí, ich rodičov, učiteľov, ale aj štátu a prináša aj riešenia. Jej autor Juraj Čokyna nie je vedec ani dlhoročný učiteľ. Školstvo je však preňho životným poslaním a snaží sa do tejto problematiky hlboko preniknúť. Prostredníctvom Teach for Slovakia učil dva roky deti z chudobného prostredia, začal o svojich skúsenostiach písať blogy a nakoniec aj knihu. Vďaka jeho skúsenostiam je táto kniha plná príbehov a aj zrozumiteľných návodov a dá sa jej veriť.

Denník N vydal niekoľko úspešných vzdelávacích príručiek pre stredné školy. Myslíme však aj na učiteľov, ktorí učia v tom najťažšom prostredí v okrajových školách plných demotivovaných a pre zle nastavený školský systém vopred odpísaných detí. Preto sme vydali aj knihu Juraja Čokynu A okraje máš kde? Táto kniha je určená všetkým frustrovaným učiteľom, ale aj tým, ktorí sa nevzdávajú, potrebujú len pomôcť dostať sa z rutiny, prekonať smútok z toho, že deti nedokázali posunúť. Môže byť dobrou pomôckou pre ľudí, ktorí majú možnosť zlepšiť zákony a systém nášho školstva.

Detaily o knihe

Názov: A okraje máš kde?

Objednávací kód NA622259

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Segregácia, generačná chudoba a systémové zlyhávanie SK školstva (Monika Kádeková, 19.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
A okraje máš kde? Otázka, ktorá vo mne evokuje zameranosť na niečo formálne, čo nie je vlastne až tak dôležité. A ono je to aj jedna z čŕt slovenského školstva, ako vo svojej knihe uvádza Juraj Čokyna. Ten sa rozhodol vrámci projektu Teach for Slovakia venovať 2 roky deťom, ktoré sú na Slovensku z hľadiska vzdelávania, ale aj špecifickej sociálnej situácie naozaj na okraji. Inak povedané, učil deti z rómskych osád. Čo si na tejto knihe cením, zhrniem do 4 oblastí: - autor vychádza z vlastných skúseností, zažil realitu na vlastnej koži, zažil, ako fungujú deti, snažil sa priblížiť k ich rodičom a pochopiť ich - neraz nám, outsiderom - nepochopiteľné správanie. Veď to poznáte - "Nesnažia sa a žijú iba z dávok". Ale ono to nie je až tak jednoznačné. Na druhej strane, Juraj sa priznáva, že je aj v tejto oblasti realista a nesnaží sa každý aspekt života ľudí "ospravedlňovať", hlavne ak vidí určitý priestor pre uplatnenie osobnej zodpovednosti. - poctivo odzdrojované tvrdenia, štatistické údaje, grafy, výsledky výskumov, štúdií, príklady dobrej praxe zo zahraničia. Prepojenie poznatkov z rôznych odborov - pedagogika, psychológia, sociológia, neurobiológia... - poukázanie na problémy a trhliny v systéme, no aj snaha priniesť nové tvorivé riešenia, založené na poznatkoch a príkladoch dobrej praxe - autenticita autora - neskrýva pred nami tápanie, pochybnosti o svojich učiteľských zručnostiach (keďže povolaním je novinár), vyčerpanie hraničiace s vyhorením... krásne je pozorovať jeho zameranosť na človeka - ako sa v tomto systéme cítia nielen deti a ich rodičia, ale aj učitelia. A tiež úžasné nasadenie pre vec, ktorá má zmysel.

Povinné čítanie pre všetkých (Erika MS, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa zaoberá tým, prečo to vo vzdelávaní na školách na Slovensku, kde väčšiu časť žiakov tvoria Rómovia vyzerá tak vyzerá, prečo väčšina z nich končí školu šiestym ročníkom a do deviatky sa ani nedostane a čo sa s tým dá (veľmi pomaly) robiť. Myslím, že kniha otvorí oči všetkým, ktorých láka povedať rýchle riešenia na tieto problémy a dúfam, že si uvedomíme, že z generačnej chudoby sa ľudia sami bez pomoci nikdy nedostanú. Autor využíva konkrétne príbehy konkrétnych ľudí, čím sa mu darí lepšie nás napojiť na problém a vnímať ho cez tieto osudy. Dotkne sa nás to určite viac ako len holé štatistiky (ktoré autor tiež uvádza). Naozaj by sme si to mali prečítať všetci, aby sme pochopili, o aký veľký problém ide a že s tým musíme všetci niečo urobiť.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x