bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Magický advent

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:464
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:59

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,69 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Magický advent

Magický advent je čarovný svet, kde neistí chalani a neskúsené baby riešia vzájomné vzťahy. V celej svojej naivite a zraniteľnosti sa snažia zapadnúť medzi rovesníkov a zároveň porozumieť svetu dospelých. Hlavná hrdinka, tínedžerka Sofia, zavedie staršieho čitateľa do študentských čias a nezabudnuteľných spomienok. A mladšiemu pripraví vzrušujúcu generačnú zábavu.

Keď Sofiin starý otec, ktorý býva na lazoch pri Banskej Bystrici, ťažko ochorie, Sofia aj s mamou ho odchádzajú opatrovať. Sofii padne zaťažko opustiť milované Rusovce aj svoju platonickú školskú lásku a vybrať sa na samotu, kde pred piatimi rokmi zomrel jej otec.

Lazy žijú adventom a pripravujú sa na Vianoce. Obyvatelia okolitých domov prijmú Sofiu medzi seba a vtiahnu ju do svojich osídiel láskavosti. V drevenom domčeku, v „kúdeľnej izbe“ dievčatá z lazov zasvätia Sofiu do veštenia z olova a z halušiek. Sofia sa zblíži aj so starým otcom a na lazoch zažíva neuveriteľnú pohodičku: sviečky, čajíčky, deka, knižky a za oknami sneh a cencúle. Odrazu si uvedomí, ako veľmi sa jej tu páči.

Magický advent je prostý príbeh života, lásky a osudových zvratov vyrozprávaný pútavo, živo, s humorom a láskavým nadhľadom. Viac niet čo dodať.

Detaily o knihe

Názov: Magický advent

Objednávací kód NA621998

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kniha s posolstvom (Erika Telekyová, 5.11.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zuzka Šulajová Magický advent ________________ Zvyknete čítať knihy v rámci vianočného čítania? Tento rok som stavila na slovenských autorov a urobila som dobre. Magický advent je pohladením pre dušu a navodí vám tú správnu vianočnú atmosféru. Začiatok knihy ma vrátil späť do študentských čias. V hlavnej hrdinke som sa videla skrz na skrz, pretože bola moje 16 ročné ja: premiantka triédy, nesmelá tichá introvertka, a milovníčka kníh. Veľmi sa mi páči výber jej mena- Sofia v gréčtine znamená múdrosť a to na ňu sedelo. Študentské lásky, žúrky, vzťahy a prirodzenú rivalitu okorenili úsmevné dialógy a situácie, pri ktorých si každý povie- presne takto to bolo aj za mojich čias. Kniha je písaná formou denníkoch a momentových zápiskov, čo bolo tiež ozvláštnenie. Príbeh sa ale posunie z hlavného mesta do Banskej Bystrice a okolia lazov, kde má Sofia stráviť vianočné sviatky. To, že autorka zasadila príbeh do Banskej Bystrice je u mňa ďalšie plus, pretože toto mesto je moja srdcovka, strávila som tam pár rokov. Čo je pre mňa ale nepochopiteľné je, že ako môže niekto dopustiť, aby sa starý rodičia (otec) a vnučka nevideli päť rokov a zanedbali svoj vzťah? Autorka vytvorila prenádherné prostredie v lone prírody. Jej opisy sú priam ódou slovenských lesov, lúk, hájov a zveri. Pekný kontrast je medzi rozmýšľaním mestským a dedinským, kde majú úplne iné hodnoty. Z prostredia lazov som si obľúbila každého, pretože znázorňujú ľudské hodnoty, na ktoré dnes zabúdame: ochotu pomáhať bez očakávania odmeny, priateľstvo, súdržnosť, nezištnosť, ľudskosť. Opísané sú aj vianočné zvyky a tradície, niektoré som nepoznala, nad inými som sa usmiala a spomínala na časy, na ktoré sa v ruchu mesta zabudlo. Jaro predstavuje charakter človeka, ktorý je presný opak ľudí z lazov- egocentrický, namyslený a arogantný. Vrchol dosiahol, keď ponížil Moniku- Sofiinu matku. Muž by mal rešpektovať ženu, nech je oblečená v čomkoľvek a nech vyzerá akokoľvek unavene a na prvý pohľad zanedbane. Pretože žena je predovšetkým matka a rovnocenná bytosť. Žiaľ, takíto "muži" sú čoraz častejšou degeneračnou odrodou aj v realite. Rovnako nepochopiteľné pre mňa bolo, prečo sa žena musí pred mužom zhadzovať a doprosovať sa mu. Každá žena by mala poznať svoju hodnotu! Neskúsená Sofia sa sama v sebe nevyzná, vo svojích citoch a čoskoro nastane odchod do Bratislavy. Páčilo sa mi ako sa autorka vyhrala s jej myslením a nechala ju dozrieť na svojích skúsenostiach a chybách. Záver sa končí presne tak, ako som dúfala. Táto kniha je absolútnym pohladením pre dušu, óda a úcta našej slovenskej kultúre a na vianočný čas pri stromčeku a horúcom čaji ako stvorená! Stala sa ďalším klenotom v mojej knižnici!

Nádherná rozprávková romantika (Janka, 29.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Objavovanie slovenských tradícií, spoznávanie zasneženého vidieka s dvoma sympatickými bratmi, túlanie sa po horách a nachádzanie pokoja v neistej duši. Tak ako vidiek priniesol pokoj hlavnej hrdinke, tak aj mne ho aspoň na chvíľu priniesla táto kniha. Je to pekné stíšenie. Spoznala som niektoré tradície, o ktorých som ani netušila, že existujú, vrátila som sa v čase, zaspomínala si, aj sa zasnívala. Postavy sú veľmi sympatické. Aj keď je kniha písala formou denníka, vôbec to nevadí a ani to nepocítite. Trochu mi vadili niektoré výrazy, ktoré boli akoby nasilu vkladané do úst tínedžerov a ktoré mládež reálne nepoužíva. Ale rada sa ešte k tejto knihe vrátim. Kvôli Vianociam, kvôli snehu, kvôli láske.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x