bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Si mŕtvy

Vydavateľ: Absynt (Vydavateľstvo Absynt, s.r.o.)
Edícia:Dejiny
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:328
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Si mŕtvy

Čo urobíme so svetom, v ktorom máme možnosť zničiť samých seba v priebehu niekoľkých minút? Stačí stisnúť jeden gombík, odpáliť zopár bômb.

Odpoveď hľadá Sven Lindqvist v dejinách nasýtených pušným prachom i oslepujúcimi zábleskami výbuchov. A zisťuje, že realita ďaleko predstihla všetky najsmelšie sci-fi romány.
Kniha Si mŕtvy. História bombardovania, to je 400 fragmentov, 400 malých výbuchov, ktoré spoločne utvárajú plastickú predstavu o dejinách bomby.
Drážďany, Hirošima, Kórea... Všade tam človek demonštroval svoju absolútnu moc rozsievaním smrti z nebeských výšin a toto konanie sa snažil ospravedlniť tými najabsurdnejšími spôsobmi. A hoci v knihe Si mŕtvy. História bombardovania čítame predovšetkým o minulosti, táto kniha je v istom zmysle aj varovaním do budúcnosti. A môžeme len dúfať, že nie je aj predpoveďou.
Dejiny sú vždy labyrint plný odbočiek, zákrut a slepých uličiek. Iná nie je ani táto kniha. Podobne ako legendárny román Julia Cortázara Nebo-Peklo-Raj, aj Sven Lindqvist nám dáva niekoľko možností, ako cez knihu prejsť, ako ju prečítať. Zároveň nám však umožňuje, aby sme si vybrali aj vlastnú cestu, aby sme v dejinách blúdili celkom slobodne.
Mimoriadna kniha Svena Lindqvista Si mŕtvy. História bombardovania vychádza v preklade Jozefa Zelizňáka.

Detaily o knihe

Názov: Si mŕtvy

Originálny názov: A History of Bombing

Objednávací kód NA621259

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kniha, ktorú by mal čítať každý (Monika Ertľová, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
“Prázdna pevnina pod ním, prázdny vesmír nad ním. A on - osamelý človek, vznášajúci sa v medzipriestore! Opájal sa mocou. Po ruke má nástroj - sedem silných bômb. To, že ich môže zhodiť priamo z nebies, mu slúži ako presvedčivý a nevyvrátiteľný dôkaz nadradenosti jeho ľudu.” Si mŕtvy je kniha, ktorá sa s vami nemazná a po dočítaní sa budete ešte dlho čudovať, ako je možné, že tu vlastne ešte sme živí a zdraví... Sven Lindqvist v histórii bombardovania rozpráva o vplyve bombardovania na ľudstvo, čo je vo vojne dovolené, čo už je za čiarou a ako si pár vyvolených dokáže vysvetliť zhadzovanie bômb z výšin po svojom, aby ospravedlnili to, že ich morálny kompas sa trošičku zasekol. Nečakajte pasívne prijímanie historických faktov, vy si príbeh pekne skladáte z čriepok a útržkov, presne ako keby niekam padla bomba. Na vašich pleciach je postupne odhaliť jednotlivé kúsky hrôzostrašnej skladačky. Netradičná forma má svoj dôvod a na mňa veľmi zapôsobila. Historický labyrint, filozofické úvahy, kapitoly z medzinárodného práva v praxi a memoáre striedajú futuristické vízie z budúcnosti, pri ktorých ale časom prestanete mať dojem, že je to len sci-fi. Desivé, fascinujúce, smutné a poučné (a veľmi aktuálne) čítanie. Jedna z tých kníh, ktoré keď dočítate, ide vám vybuchnúť hlava, ale mal by ju čítať každý. “Nikto nemohol poprieť, že lietadlá a bomby predstavujú vojensko-technický pokrok. Technika bola civilizácia. A civilizácia prináša záväzok šírenia civilizácie. V prípade potreby aj násilím či vojnou, ak sa necivilizované skupiny postavili na odpor.”

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x