bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Umenie digitálneho života

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:248
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Umenie digitálneho života

Stále sme lepšie informovaní, a predsa vieme tak málo. Prečo? Lebo sústavne konzumujeme správy – malé chuťovky triviálnych príbehov, krikľavých obrázkov a „faktov“ vyvolávajúcich senzáciu.

Správy nám však neprospievajú: zahmlievajú myseľ, blokujú pohľad na to, čo je skutočne dôležité, dostávajú nás do depresie a ochromujú našu vôľu. Autor knižných bestsellerov Rolf Dobelli žije už veľa rokov úplne bez správ – a v tejto doteraz svojej najosobnejšej knihe opisuje úžasný účinok takejto slobody.

Urobte to rovnako ako on: Radikálne sa od nich odpojte. Užívajte si život s jasnou mysľou, cennejšími poznatkami a bez nervozity. Budete sa lepšie rozhodovať – v súkromnom živote aj v zamestnaní. A zrazu získate množstvo času, ktorý môžete využiť na úplne iné veci. Zažijete viac radosti i šťastia.

Z nemeckého originálu Die Kunst des digitalen Lebens: Wie Sie auf News verzichten und die Informationsflut meistern (Piper Verlag GmbH, München/Berlin, 2019) preložila Katarína Bobríková.

Detaily o knihe

Názov: Umenie digitálneho života

Originálny názov: Die Kunst des digitalen Lebens

Objednávací kód NA204646

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kniha plná inšpiratívnych myšlienok (Mária Takáčová, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rolf Dobelli vo svojej najnovšej knihe opisuje svoje vlastné skúsenosti s dnes čoraz populárnejším digitálnym minimalizmom. Autor pred niekoľkými rokmi prestal sledovať správy v novinách, televízii aj na internete. Tento radikálny krok sa pozitívne odrazil na kvalite jeho života a celkovej spokojnosti. Správy majú podľa neho na náš mozog rovnaký vplyv ako cukor na naše telo. Preto ponúka čitateľom rovnaké riešenie v podobe „informačného pôstu“. Žijeme v dobe, keď sa na nás správy valia zo všetkých strán. Sme tak pod neustálou paľbou čo najvýraznejších obrazových aj zvukových efektov, najšokujúcejších titulkov a najnovších informácií, ktorých jediným cieľom je upútať našu pozornosť. Prostredníctvom správ sa k nám však dostávajú selektívne, neúplné a často aj neobjektívne informácie, ktoré zahmlievajú našu myseľ a deformujú náš úsudok. „Informačný pôst“ môže mať množstvo pozitívnych účinkov na našu duševnú pohodu. Vďaka nemu sa vyhneme dnes všade prítomným hoaxom, budeme prijímať menej negatívnych správ, zníži sa naša nervozita, budeme sa lepšie a objektívnejšie rozhodovať a v neposlednom rade získame viac voľného času, ktorý môžeme využiť oveľa zmysluplnejšie. Dnešné správy sú plné negativizmu. Stačí si v televízii zapnúť večerné spravodajstvo a určite sa dozviete o vojne, teroristickom útoku, štatistike úmrtí, dopravnej nehode, pracovnom úraze, či o inej tragickej udalosti. Kedy naposledy ste však videli pozitívne ladenú reportáž o novorodencoch? Bolo to na Nový rok, kedy je to vždy populárna téma, ktorá potom opäť rok čaká na svoju príležitosť? Narodenie a úmrtie sú pritom kvalitatívne rovnako hodnotné udalosti, bohužiaľ, tým negatívnym udalostiam sa venuje oveľa väčšia pozornosť. Po celodennom prílive nových správ to vyzerá tak, že človek je ohrozený druh na pokraji vyhynutia. Opak je však pravdou, nikdy nás na tejto planéte nebolo v jednom okamihu viac. Rast ľudskej populácie má dokonca zrýchľujúci charakter. Výstižne to vystihol Hans Rosling, keď povedal: „Je to paradox: obraz nebezpečného sveta nebol médiami nikdy tak účinne a intenzívne šírený, a pritom svet nebol nikdy bezpečnejší a menej násilný ako dnes. ... Naše médiá sú možno slobodné a profesionálne, snažia sa odhaliť pravdu, ale nezávislé neznamená to isté, čo reprezentatívne. Aj keď je každá ich správa sama o sebe pravdivá, na základe súhrnu (hoci aj pravdivých) správ, ktoré reportéri vyberú si urobíme zavádzajúci obraz o svete.“ Možno si nedokážete predstaviť život bez novín, televíznych správ či sledovania spravodajských portálov na internete, v moci každého jedného z nás je však ovplyvniť to, koľko a akých správ bude prijímať. Nenechajme preto iných, aby za nás rozhodovali o tom, aké informácie sú pre nás potrebné a sami si vyberme to, čo je pre nás najlepšie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x