bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Skryté dary

Vydavateľ: YOLi (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:54

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,20 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Skryté dary

ZUZANA JURIGOVÁ KAPRÁLIKOVÁ číta z knihy SKRYTÉ DARY:

Maeve je šestnásťročná stredoškoláčka, ktorej sa v škole veľmi nedarí. Nič ju nebaví, pre nič sa nedokáže nadchnúť a v porovnaní so svojimi úspešnými súrodencami sa cíti ako sivá myška. Jedného dňa nájde balíček tarotových kariet, a hoci o tarote nič nevie, objav ju okamžite zaujme. Len jedna karta akoby nepatrila medzi ostatné – Správkyňa. Maeve o nej nedokáže nič zistiť, a tak ju vytiahne z balíčka a schová u seba v izbe. Z ostatných začne veštiť spolužiačkam a stáva sa čoraz populárnejšou. Vyveštiť si nechá aj Lily, Maevina bývalá najlepšia kamarátka. Z balíčka kariet si vytiahne práve tú, ktorá tam nemala čo hľadať. Keď sa potom neobjaví v škole, Maeve premkne neblahé tušenie, že za jej zmiznutím stojí záhadná Správkyňa.

Z anglického originálu All Our Hidden Gifts (first published in Great Britain by Walker Books Ltd, London 2021) preložila Lucia Lukáčová.

Detaily o knihe

Názov: Skryté dary

Originálny názov: All Our Hidden Gifts

Objednávací kód NA204615

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skryté dary (Ivana Kováčová, 28.4.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Začiatok a záhada zmiznutia nie veľmi obľúbenej stredoškoláčky v kombinácii s tarotovými kartami bol veľmi dobrý. Postupne sa ale stále viac a viac riešila identita a spoločenské zaradenie jednotlivých postáv a ich boj proti diskriminácii a extrémne konzervatívnym skupinám. To by bolo v úplnom poriadku, keby autorka našla väčšiu rovnováhu medzi fantasy a contemporary. Ja som očakávala oddychový fantasy príbeh, ale v konečnom dôsledku fantasy prvok tvoril len pozadie príbehu. Záver bol veľmi uponáhľaný a takpovediac náhodný. Autorka si ním ale vytvorila zápletku pre ďalší diel, takže tí, ktorým sa tento zapáčil, sa určite majú na čo tešiť.

Mon Dí Bellini (Monika Geciova, 19.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skryté Dary - Caroline O'Donoghue "Dajte si pozor na to, čo si želáte" 16 - ročná Maeve sa snaží zaradiť do kolektívu nafúkaných dievčat na súkromnej katolíckej škole. Aby získala ich pozornosť, hodí do učiteľa topánku a ako trest ju čaká upratovanie Žalára (miestnosť v suteréne školy). Pri upratovaní narazí na walkman s kazetou z roku 1990 a tarotové karty. Naučí sa ich význam a v škole sa spustí mánia výkladu. Maeve sa viackrát stane, že sa v balíku kariet objaví jedna navyše, SPRÁVKYŇA. Dievčatá donútia Maeve, aby vložila karty aj Lily, bývalej najlepšej kamarátke. Pri výklade sa opäť objaví karta SPRÁVKYŇA, ktorú Maeve nechala doma v šuplíku. Šokovaná netuší ako sa karta dostala medzi ostatné a už vôbec, čo jej prítomnosť znamená. Poháda sa s Lily a vysloví želanie, aby Lily zmizla. Lily skutočne zmizne. Maeve je presvedčená, že za zmiznutie Lily môže ona, karty a SPRÁVKYŇA. Akoby toho nebolo málo, Maeve sa zaľúbi do Roeho, brata Lily. Objavia sa nočné mory, divný katolícky spolok a hromada divných udalostí. Ochranné kamene, zaklínadlá, tarot a skryté dary. Dokáže Maeve čarovať? A kým je? Kto je SPRÁVKYŇA? Perfektná kniha

Skvelé čítanie - vynikajúci preklad (Miroslava Novysedláková, 3.3.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Román Skryté dary je neuveriteľnou symbiózou dokonalého príbehu pre mládež s veľkou dávkou tajomna a napätia. Musím povedať, že počas čítania som mala skoro stále husiu kožu. Všetko do seba pekne zapadalo, postupne sa odhaľovala pravda a všetky tajomstvá postupne vyplávali na povrch... SKVELÉ čítanie ... a úžasný preklad!

Môžu tarotové karty zapríčiniť zmiznutie človeka? (Som čitateľ, 2.2.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Na Skryté dary som sa veľmi tešila. Dúfala som v nejaký temný, mágiou presiaknutý príbeh. Nedočkala som sa. Začiatok bol ale super. Maeve našla karty, začala veštiť, jedna karta do balíčka nepatrila a vytiahla si ju práve Maevina bývala naj kamoška Lily. O pár dní zmizla. Po jej zmiznutie to bolo naozaj dobré. Zaujímalo ma, čo bude ďalej a hltala som stranu za stranou. Potom sa však autorka začala oveľa viac zameriavať na tému LGBT, ktorej ja veľmi neholdujem. Neprekáža mi, ak je podaná s mierou a rozumnými argumentami, rešpektujem každého názor, no tu sa to preháňalo. Z veriacich ľudí akoby robila fanatikov, ktorí by LGBT komunitu najradšej zniesli zo sveta. Nevravím, že sa takí nenájdu, ale tu boli všetci hodení do jedného vreca. Zároveň som mala pocit, že sa prípad zmiznutia Lily potlačil do úzadia a riešila sa viac práve vyššie spomenutá téma, ktorá knihu predĺžila možno aj o sto strán. Každopádne som od knihy nedostala to, čo som čakala. Ako vravím, začiatok bol super, dostala som, čo som chcela, ale potom akoby som čítala úplne inú knihu. Koniec bol slabý, pre mňa osobne aj trochu mätúci a vôbec ma nenavnadil na pokračovanie. Zachraňuje ju jedine ľahkosť štýlu, takže sa rýchlo čítala a asi prvá tretina....

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Keď si zopakujem každú kartu aspoň trikrát, stane sa čosi zvláštne. Natrafím ešte na jednu, prilepenú k poslednej karte veľkej arkány, k Univerzu. Nie je očíslovaná, nepatrí do nijakej série. Je na nej žena s dlhými čiernymi vlasmi a nožom v zuboch. Oblečené má dlhé biele šaty. Tuším som ju už predtým videla. Zazrela som ju v deň, keď som sa v autobuse viezla s Rorym. Odvtedy sa mi neukázala.
Cerí zuby a má hravý zlomyseľný výraz. Po jej boku osamotene stojí akýsi dlhonohý pes podobný chrtovi či stavačovi. Hlavu si opiera o jej nohu, akoby udržiaval rovnováhu. Pod kresbou ženy je napísané:
S P R Á V K Y Ň A.
Hľadám v online knihe niečo o Správkyni, no bezúspešne. Potom ju skúšam vygoogliť, ale zase nič.
Pochybnosti narastajú, čím dlhšie na ňu pozerám. Rozhodne nepatrí k najponurejším kartám z balíčka, veď napríklad taká Desiatka mečov zobrazuje mŕtvolu chlapa, čo mu z chrbta trčí desať čepelí. Ale Správkyňa je rozhodne iná.
Stiahne mi žalúdok z nezdravého pocitu viny. Dostaví sa, keď človek niekoho naštve, ale nevie čím. Cítim krv v prstoch, šumí a elektrizuje. Odrazu silno preciťujem svoju pokožku, aj najmenší záhyb okolo nechtov či suché kútiky úst. Zízame jedna na druhú, ale zo súboja s kartou nemôžem vyjsť víťazne.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x