bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Macbeth

Vydavateľ: Práh (Nakladatelství Práh, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:536
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI
Vaša cena: 10,49 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 5,41 € (zľava 34%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 5,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Macbeth

Sedemdesiate roky, ponuré priemyselné mesto sužuje chudoba a úpadok mravov. Zatvára sa jedna továreň za druhou, po uliciach sa potácajú narkomani a vysoko postavení občania figurujú na výplatných páskach dílerov. Macbeth je policajt s temnou minulosťou. Lady jeho milenka a majiteľka luxusného kasína. Hekate nie je bohyňa kúziel, ale mocný vodca drogového kartelu. A trojica odporných žien mieša v kotle namiesto čarovného elixíru tie najsilnejšie narkotiká...

V podaní bestsellerového nórskeho spisovateľa Jo Nesboa sa miesto a postavy slávnej Shakespearovej tragédie menia, ale najdôležitejšie prísady – ambície, vášne a zrada – zostávajú rovnaké. Aj po viac ako štyroch storočiach.

Najslávnejší autor nórskej detektívky noire Jo Nesbo (1960) prenikol do sveta zločinu okľukou cez šport, rock, novinárčinu, finančníctvo a taxikárčenie. Nádejný mladý futbalista z Osla musel opustiť trávnik a poobzerať sa po sedavejšej kariére po tom, čo si natrhol kolenné väzy. Vyštudoval ekonómiu na univerzite v Bergene a začal pracovať ako maklér. Usporiadaná profesia však nenapĺňala jeho tvorivé sklony, a tak večer vymieňal sako za džínsovú bundu a s gitarou sa odväzoval na pódiu v druhotriednych kapelách. Prerazil až s formáciou Di Derre, ktorú založil s bratom Knutom.
Jeho najslávnejší literárny hrdina Harry Hole nebol plánovaný: autor ho „splodil“ náhodou, keď dostal od vydavateľa úlohu napísať knižnú reportáž z turné. Namiesto nej sa roku 1997 zrodil Netopierí muž (v slovenčine 2008, 2016) – prvá detektívka s Harrym Holeom, s ktorou Nesbo zožal okamžitý úspech a získal niekoľko škandinávskych literárnych cien. Autor priznáva, že ako vzor neodolateľne mužného, rozháraného, a predsa empatického detektíva mu poslúžili hrdinovia americkej tvrdej školy v dielach Dashiella Hammetta a Raymonda Chandlera. Samotár Harry, rovnako ako Sam Spade či Phil Marlowe, sa búri proti autoritám a neúnavne túži porozumieť zlu, ktoré má v prítmí moderného mesta väčšinou podobu zvráteného sadistu konajúceho s chladnou logikou chorého mozgu. Z hlbín depresie a alkoholizmu potom detektíva vyťahuje jeho životná láska Rachel, s ktorou sa Harry neprestajne dramaticky rozchádza a zasa schádza. Zatiaľ jedenásťdielnu sériu prípadov uzatvára román Smäd (2017).
Od tohto pátrača si Nesbo občas odskočil k iným príbehom, napríklad v nápaditých trileroch Lovci hláv, Syn, Krv na snehu či Polnočné slnko, alebo ku knihám o doktorovi Proktorovi, ktorého bláznivé vynálezy zabávajú deti po celej Európe. Zásluhu má aj na scenári seriálu Okupácia – pochmúrnej vízii Nórska anektovaného Ruskom, ktorý vysielala aj Česká televízia.

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej krízy v sedemdesiatych rokoch, no jeho vnútorné besy a slepá zamilovanosť sa vyrovnajú majstrovskému portrétu ničivej ctižiadosti, aký v roku 1606 predložil svojmu publiku alžbetínsky bard Shakespeare. A tak sa bude Nesbovým čitateľom zachmúrený policajt dôverne poznajúci uličky lemované podlosťou a zúfalstvom zdať ako starý známy.

Detaily o knihe

Názov: Macbeth

Objednávací kód NADBK21468

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vlk?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x