bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Eichmann v Jeruzaleme

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,50 €
Ušetríte: 4,60 € (zľava 32%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 12,18 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Eichmann v Jeruzaleme

Kniha o súdnom procese s nacistickým zločincom Adolfom Eichmannom v roku 1961 vyvolala v čase svojho prvého vydania veľký záujem, ale aj pobúrenie. Eichmanna uniesli z Argentíny do Izraela, kde bol obvinený, že bol jedným z hlavných strojcov konečného riešenia židovskej otázky. Kniha koncipovaná ako reportáž je zároveň historickým svedectvom, filozofickou úvahou a pojednaním o rôznych výkladoch práva. Opakuje sa v nej dilema z norimberských procesov, kde sa obžalovaní obhajovali tým, že len poslúchali rozkazy.

Arendtová napísala nepohodlnú knihu. Jej portrét Eichmanna nezodpovedal tradičnej predstave vojnového zločinca ako psychopata a brutálneho vraha, namiesto toho tu máme podivný produkt svojej doby s dušou byrokrata. Vášnivé diskusie vyvolali jej pasáže o židovských radách, ktoré sa svojim spôsobom podieľali na hladkom priebehu likvidácie židovského obyvateľstva. Tretí problém sa týkal jej kritiky samotného procesu a spôsobu, akým bol vedený. Dnes, s odstupom viac než päťdesiatich rokov, kniha patrí medzi najvýraznejšie míľniky v uvažovaní nielen o holokauste, ale aj o rizikách modernej spoločnosti.

Detaily o knihe

Názov: Eichmann v Jeruzaleme

Originálny názov: Eichmann in Jerusalem

Objednávací kód NADBK16906

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Eichmann v Jeruzaleme (Monika Ertľová, 12.10.2022) Odpovedať

Kniha, ktorá v čase svojho vydania rozvírila poriadne vášne a aj dnes, po cca 60 rokoch, má čo povedať. Hannah Arendtová v nej prináša svedectvo o súdnom procese s nacistickým zločincom Adolfom Eichmannom. Provokatívne. S množstvom podstatných otázok, ktoré zostali nezodpovedané. Upriamuje pozornosť na nedostatky procesu a kritizuje spôsob, akým bol vedený, zatiaľ čo sledujeme, ako Eichmann sedí v klietke z nepriestrelného skla a rozpráva… Nie je to príjemná kniha, nečíta sa ľahko a niektorí kritici jej vyčítajú zopár nepresností. Ona sama sa neskôr vyjadrila, že podtitul Správa o banalite zla by už asi nezvolila. No je to veľmi dôležitá reportáž, ktorá je portrétom Eichmanna a zároveň historickým svedectvom s obrovským množstvom informácií nielen o nacistickej mašinérii, ale tiež filozofickou úvahou nastavujúcou nemilosrdné zrkadlo našim právnym systémom a modernej spoločnosti. Arendtovej sebavedomý tón kruto triafa slabé miesta, preto nečudo, že niektoré pasáže boli ťažko stráviteľné a spustila nimi lavínu rozporuplných reakcií. Židovská obec v Amerike ju dokonca poctila exkomunikáciou. Eichmann bol podľa nej nemastný-neslaný úradník, ktorý bezmyšlienkovito prijímal rozkazy zhora a posúval ich dole. Výsledkom bolo vyhasnutie miliónov ľudských životov. Nezodpovedal nášmu typickému stereotypu masového vraha v tomto kontexte, teda sadistického monštra nenávidiaceho Židov, ktorý by svoje obete najradšej sám nakrájal a posolil… Upozornila na to, že holokaust nebol len židovskou tragédiou, prestavuje niečo, čo ohrozuje ľudstvo ako celok. Poukázala, že motívom budúcich genocíd nemusí byť len ideológia a rasová politika, ale aj nezmyselná byrokracia a deľba práce, karierizmus, politický oportunizmus a nebezpečenstvo predstavujú aj ľudia eichmannovského typu. Ak sa zaujímate o holokaust, nemala by vám uniknúť.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x