bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Geniálna priateľka

Vydavateľ: Inaque (Inaque)
Edícia:Pandora
Séria:Neapolská sága (1.diel zo 4)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Geniálna priateľka

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými.
Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá zlá, ale nesmierne bystrá… priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť.
Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie.
Geniálna priateľka je portrétom dvoch nezabudnuteľných dievčat, ktorý Elena Ferrante vykresľuje s vášňou a nehou až do dna ich duše. Je to fascinujúci román. Freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Nezabudnuteľný príbeh priateľstva.

Špeciálna, limitovaná edícia s filmovou obálkou. Záleží len na vás, ktorý variant obálky si ponecháte. Ak sa vám filmová obálka nepáči - žiadny problém. Pod ňou sa ukrýva kniha s pôvodnou obálkou.

Detaily o knihe

Názov: Geniálna priateľka

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Príbeh priateľstva dvoch dievčat (Zuzana Hušlová, 6.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha nám odkrýva príbeh priateľstva dvoch, najskôr malých a potom už mladých, dievčat Eleny (alebo Lenú) a Lily. Celý príbeh je prerozpravaný Elenou v 1. osobe a ja som nejeden krát počas čítania knihy premýšľala nad tým, ako to všetko prežíva vo svojom vnútri Lila, ako ona vníma ich priateľstvo. Ich priateľstvo mi prišlo silné a zároveň veľakrát určitým spôsobom zvláštne. Podľa mňa sa obe navzájom v živote poháňali vpred, no niekedy mi Elena prišla až príliš závislá na Lile, akoby bez nej nevedela urobiť žiadne vlastné rozhodnutie. Každopádne autorkin štýl písania je zaujímavý a rozhodne jedinečný. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch v jednej zo štvrtí talianskeho Neaopola a počas čítania sa dozvedáme veľa aj o spôsobe žitia tamojších ľudí, vidíme rozdiely medzi chudobnými a bohatými, vidíme kopu násilia, ktoré vtedy ľudia vnímali ako bežné, i to, ako mnohé deti museli po základnom vzdelaní prestať so štúdiom lebo, buď naň neboli peniaze, alebo ich rodičom prišlo ďalšie štúdium zbytočné a deti radšej ostávali pomáhať v domácnostiach. Životy Eleny a Lily sa v priebehu deja od seba čoraz viac odlišovali a ich záujmy čoraz viac vzďaľovali. Určite si rada prečítam aj ďalší diel, preto, aby som sa dozvedela ako sa ich priateľstvo naďalej vyvíjalo, kam ďalej smerovali ich životy a aj preto, že koniec knihy ostal veľmi otvorený a nabáda čitateľa schytiť hneď do ruky 2. pokračovanie.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x