bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Prečo spíme

Vydavateľ: Citadella SK (Citadella SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:412
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:01

Lepšia cena: 14,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 14,53 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 2,37 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Prečo spíme

Spánok patrí k najdôležitejším, ale najmenej pochopeným aspektom nášho života, zdravia a dlhovekosti. Donedávna vedci nedokázali odpovedať na otázky prečo spíme, ako spánok pomáha nášmu telu a mozgu, prečo nás postihnú ničivé zdravotné následky, keď nespíme. Najmä v porovnaní s našimi ostatnými základnými životnými potrebami jesť, piť a rozmnožovať sa sme účel spánku dlhé roky nedokázali pochopiť. Prudký príval vedeckých objavov za ostatné dve desaťročia však do tejto oblasti vniesol nové svetlo. Teraz nám vynikajúci neurovedec a odborník na spánok Matthew Walker umožňuje porozumieť životnej dôležitosti spánku a snívania. Okrem mnohých iných funkcií, spánok posilňuje našu schopnosť učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia. Usmerňuje naše emócie, dopĺňa imunitný systém, dolaďuje metabolizmus a reguluje náš apetít. Snívanie upokojuje bolestné spomienky a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája minulé poznanie so súčasným a podnecuje kreativitu. Walker odpovedá na dôležité otázky o spánku: Ako vplýva na spánok kofeín a alkohol? Čo sa skutočne deje počas REM spánku? Prečo sa náš spánok v priebehu života mení? Ako na nás vplývajú bežné lieky na spanie, môžu spôsobiť dlhodobé poškodenie? Vďaka zmapovaniu najnovších prelomových vedeckých objavov a zhrnutiu dekád výskumov a klinickej praxe Walker vysvetľuje, ako nám môže spánok pomôcť s učením, ako nám môže zlepšiť náladu a úroveň energie, regulovať hormóny, preventívne pôsobiť proti rakovine, Alzheimerovej chorobe a cukrovke, ako môže spomaliť prejavy starnutia, zvýšiť dlhovekosť, zlepšiť vzdelávanie a predĺžiť dĺžku života našich detí a podporiť našu efektivitu, úspešnosť a produktivitu. Prenikavá, fascinujúca, vyčerpávajúca a zrozumiteľná kniha Prečo spíme čitateľom úplne zmení chápanie a oceňovanie spánku a snov.

MATTHEW WALKER, PhD. je profesorom neurovied a psychológie na Kalifornskej univerzite v Berkeley, riaditeľom univerzitného Laboratória spánku a neurozobrazovania a bývalým profesorom psychiatrie na Harvardovej univerzite. Publikoval viac než sto vedeckých štúdií a vystúpil v televíznych reláciách 60 minutes, Nova, BBC News a v rozhlasovej relácii Science Friday stanice National Public Radio. Dielo Prečo spíme je jeho prvou knihou. Objasňuje, ako si môžeme podmaniť pretvárajúcu silu spánku a zmeniť tak svoj život k lepšiemu.

Väčšina z nás ani netuší, ako trávi tretinu svojho života. V tejto ľahko zrozumiteľnej a pútavej knihe Matt Walker približuje novú vednú disciplínu, ktorá odhaľuje túto odvekú záhadu. Kniha Prečo spíme je šibalským pôžitkom a nebudete sa od nej vedieť odtrhnúť, ani keď by ste už mali ísť spať. Daniel Gilbert, profesor psychológie na Harvardovej univerzite a autor diela Zakopnúť o šťastie (Stumling on Happiness)

V diele Prečo spíme Dr. Matt Walker úchvatne rozžiaril noc vysvetlením, ako môžeme byť vďaka spánku zdravší, múdrejší, produktívnejší a v bezpečí. Jasne a zreteľne poskytuje poznatky a postupy, ako prekonať život ohrozujúce riziká spojené s našou spoločnosťou, sužovanou spánkovou depriváciou. Potreba spánku je univerzálnou potrebou, preto dômyselné rady Dr. Walkera ocení každý čitateľ. Mark R. Rosekind, PhD., bývalý riaditeľ Amerického národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky, člen Národnej rady pre bezpečnosť dopravy USA a vedec NASA

Walker čerpá z dvadsiatich rokov výskumu spánku, ktoré dokazujú, že spánok rozdáva priaznivé účinky celému telu, psychické i fyzické, plným priehrštím... Je vedec, ale píše pre laikov, do zložitých pojmov vnáša svetlo vďaka ľahko pochopiteľným analógiám. Library Journal (recenzia s vysokým hodnotením)

Detaily o knihe

Názov: Prečo spíme

Originálny názov: Why We Sleep

Objednávací kód NA613727

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Spanok (Veronika, 12.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vyborna kniha o spanku, fakty boli podane tak aby vas kniha nenudila. Dozvedela som sa vela zaujimavych veci, ktore som o spanku ani netusila. Clovek si az pri precitani takejto knihy uvedomi, ako velmi je spanok dolezity. Knihu som citala pomaly (kazdy den len par stran) aby som sa nad tym mohla aj zamyslat a zapamatat si niektore dolezite veci o ktorych autor pise. Je vyborne napisana, aj napriek tomu ze je to odborna publikacia, tak nie je narocna, paci sa mi ako sa autor snazil vysvetlovat aj zjednodusene pomocou roznych prikladov a prirovnani.

Spánok? Jeden veľký liek! (Martina Gahérová, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hneď na začiatku knihy autor píše, že ak sa vám počas čítania začne chcieť spať, pokojne knihu odložte a zdriemnite si. A presne vtedy som si povedala, že ten spánok musí byť teda veľká vec. Po celý čas to autor knihy potvrdzoval - na základe mnohých výskumov, niekoľkoročných štúdií a veľkého množstva informácií. Pravdu povedať, pri knihe Prečo spíme som si nezdriemla ani raz, aj keď občas bolo potrebné ju odložiť a zamyslieť sa nad tým, čo som práve prečítala. Nebolo to ľahké a pohodové čítanie, skôr išlo o veľmi odbornú a náučnú knihu. Ale ak chcete mať svoje zdravie pod kontrolou, poprípade vás zaujíma spánok ako veda, knihu si určite prečítajte. Pre mňa osobne sa stal spánok najobľúbenejšou činnosťou a keď mám potrebu zdriemnuť si aj počas dňa, tak autor ma naučil, že je to to najlepšie, čo môžem pre svoje telo spraviť. Ďakujem za takýto typ literatúry

odporucam (Patrik, 2.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvela kniha hoci nie som velmi na odbornu literaturu a miestami som zaspaval pri citani. No napriek tomu som sa dozvedel plno veci ohladom dolezitosti spanku pre dusevne aj fyzicke zdravie. Je velmi smutne ze plno ludi spanok podcenuje a to moze mat aj kratastroficke nasledky. Nedostatok spanku vam moze sposobit rozne choroby a v najhorsom pripade i smrt. Velke mnozstvo autonehod sposobuje prave nedostatok spanku pricom uplne staci ak zavriete oci na dve sekundy. Kazdy clovek by mal pravidelne spat 7-8 hodin. Kvalitny spanok vam zaruci lepsie sustredenie, pamat,kreativitu,dobru naladu,dokonca lepsiu plodnost a mnoho dalsich veci. Odporucam precitat vsetkym.

Odporúčam (Samuel, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha bola výborná. Plná nových informácií, pútavo napísaná. Niet jej čo vytknúť. Až sa po jej prečítaní čudujem, prečo osem-hodinový spánok nie je povinný zo zákona. Rovnako tak ako čítanie tejto knihy (berme s nadhľadom). Odporúčam každému jednému, aj ne-fanúšikovi populárno-náučnej literatúry :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x