bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vylúčení

Vydavateľ: Absynt/ PT (Absynt)
Edícia:Prekliati reportéri
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 04:00

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vylúčení

V rukách držíte encyklopédiu toho najhoršieho, čo súčasný svet pozná. Hlad. Rasizmus. Nenávisť. Sexizmus. Chudoba. Genocída. Tie najbezútešnejšie slová a javy, ktoré si viete predstaviť, sa koncentrovali v knihe Artura Domosławského Vylúčení.

Je celkom jedno, kde bývaš, keď si na Zemi nepozvaným hosťom, povedal o svojej knihe Artur Domosławski. Vylúčení, to je skupinový portrét ľudí žijúcich na periférii spoločnosti, zabudnutých, odvrhnutých a takmer neviditeľných.

V Kolumbii oddiely milície vraždia nevinných mladých mužov z okraja spoločnosti, aby vylepšili štatistiky vojny s terorizmom. Na okupovaných územiach Palestíny vojsko bráni domácemu obyvateľstvu v prístupe k vode. V ďalekom Mjanmarsku sa odohráva tichá genocída kmeňa Rohingja, o ktorom západný svet donedávna ani netušil.

Artur Domosławski, nositeľ titulu Novinár roka 2010, nás v knihe Vylúčení zoberie do najrôznejších kútov sveta a v každom z nich nám ukáže, ako môže vyzerať ľudské utrpenie v 21. storočí.

Kniha Vylúčení, za ktorú bol jej autor nominovaný na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu Nike, vychádza v preklade Alexandra Horáka.

Detaily o knihe

Názov: Vylúčení

Originálny názov: Wykluczeni

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Vylúčení (Monika Ertľová, 23.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je síce už trošku staršia absyntovka, no veľmi dôležitá a aj dnes veľmi aktuálna. Artur Domosławski vám ukáže, ako vyzerá ľudské utrpenie v rôznych kútoch sveta. Obyčajní ľudia, zvalcovaní kolesom dejín, často úplne bezmocní, žijúci ďaleko za hranicami blahobytu v biednych slumoch či brazílskych favelách, diskriminovaní kvôli svojej viere, pohlaviu, farbe pleti alebo sexuálnej orientácii, takí, ktorí nikomu nechýbajú, ak sú zneužití na niečo nelegálne a „náhodou” zmiznú, nevinní ľudia zatiahnutí do vojen drogových kartelov… Toto všetko sa stále deje v 21. storočí. Dve tretiny populácie trpia nepredstaviteľnou chudobou a autor sa pýta, čo sa stane, keď nám zrazu zaklopú na brány všetci „vojnoví utečenci, ľudia vykorisťovaní a vylúčení, ľudia poznačení nešťastiami, ktoré ich prinútili opustiť svoje domovy a hľadať novú šancu na lepší život”. Ako dlho je takýto stav vôbec udržateľný pre obe strany? Osudy mnohých vylúčených totiž súvisia s našim bezproblémovým životom viac, ako sme ochotní si pripustiť. Pálčivé problémy v krajinách Južnej Ameriky, Ázie, nad ktorými často mávneme rukou alebo sa tvárime, že neexistujú, lebo však to je od nás strašne ďaleko, sa k nám približujú čoraz rýchlejšie. Domosławski vo svojich reportážach okrem smutným osudov ľudí z okraja spoločnosti venuje pozornosť aj historickému a spoločenskému kontextu, klimatickým zmenám, ktoré majú dopad na každého jedného z nás a núti nás zamyslieť sa nad dôsledkami. „V živote by som nepredpokladal, že niečo takéto uvidím na vlastné oči. Rozsvietená ulica, po ktorej chodia autá a ženy s kočíkmi, otvorené obchody, hostia popíjajú kávu. Počuť iba dup, dup, dup. Normálne mesto. Stačí prejsť kilometer a pol a človek sa zrazu ocitne na fronte. Chlapi omámení všetkým, čo im prišlo pod ruku, mínomety, obväzy, automatické pušky, normálna vojna. Prejdeš ďalších tisícpäťsto metrov, plné kaviarne. Z tej vojny profitujú všetci.” Silná kniha s trpkým podtónom, každá jedna stránka je pokropená utrpením. Dajte si ju.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x