bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Clayov most

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:544
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Vaša cena: 1,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 14,- € (zľava 88%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Clayov most

LACO KERATA číta z knihy CLAYOV MOST:

Hĺbavý príbeh o nedospelých bratoch Dunbarovcoch, žijúcich na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Ich domov sa zmieta v chaose. O matku, ktorá svojich päť synov vychovávala prísne, ale s láskou, prídu a vzápätí záhadne zmizne aj otec. Chlapci ho prezývajú Vrah, lebo cítia, že po jeho odchode v srdci každého z nich niečo zomrelo. Keď sa po čase otec z ničoho nič objaví, vyháňajú ho. Len jeden z bratov, Clay, pozná otcovo tajomstvo a aj jeho postihne osobná tragédia. Vyberie sa postaviť most cez dravú rieku, čím zároveň symbolicky stavia most medzi bratmi a otcom, ale aj medzi minulosťou a prítomnosťou.

„Clay Dunbar stavia most z mnohých dôvodov: kvôli bratom a na počesť rodičov... ale je to aj pokus o veľkoleposť. Stavia most, aby zachránil sám seba a aby vytvoril jedinečnú, krásnu chvíľu: zázrak, nič menej.“
Markus Zusak

Z anglického originálu Bridge of Clay (Alfred A. Knopf, an imprint of Random House Children’s Books, a division of Penguin Random House LLC, New York 2018) preložil Otakar Kořínek.

Dostupné verzie titulu

Clayov most Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Clayov most

Originálny názov: Bridge of Clay

Objednávací kód DY204154

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Clay a jeho most. (Andrea Chovancová, 29.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milenecký, bratský, otcovský. Príbeh o stratách a hľadaní cesty späť k sebe. Krásny, surový, pravdivý, melancholický, smutný, ľudský. Tak Clayov most vidím ja. A bez váhania mu dávam päť hviezdičiek. Je napísaný zvláštnym jazykom, ktorý núti sústrediť sa na to, čo čítate, lebo inak vám príbeh uniká. Rozpráva nielen o moste, ktorý spája dva brehy, ale aj o odcudzených ľuďoch, čo ho dnes robí ešte aktuálnejším a potrebnejším. Najbližšie dni ho určite nedostanem z hlavy.

Dojemná a silná rodinná sága (Andrea Vojtech, 10.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dojemná a silná rodinná sága, v ktorej sa prelínajú rôzne časové horizonty - životné príbehy rodičov Penelope a Mikaela, ich spoločný život s deťmi a život detí bez rodičov. Príbeh rodiny Dunbarovcov je plný smrti, bolesti a smútku, no predovšetkým je to príbeh lásky všetkých podôb - rodičovskej, partnerskej, a hlavne tej bratskej. Páči sa mi, ako Zusak dokáže vyjadriť tie najsilnejšie emócie cez drobné gestá a skutky. Hoci je príbeh rozprávaný ľahkým tónom mladého muža, pravidelne vás omráčia výbuchy emócií - od bratskej lásky, po neskonalý smútok a pocit zrady. Jedným z najsilnejších momentov pre mňa bolo, ako sa pohral s ústrednou postavou Claya. Ponechal ho bez hlasu celých 60 strán, aby úplne prvýkrát v knihe prehovoril, keď ako jediný pozdravil otca a vytvoril tak základ spáleného mostu medzi otcom a synmi. Tou nemosťou nabrala obyčajná veta “Ahoj, otec.” neskutočnú silu. Ani neviem, ktorú postavu som si zamilovala najviac. Či silné ženské predstaviteľky Penelope a Carey, alebo bratov Dunbarovcov - rozumného Matthewa, drsného Roryho, prefíkaného Henryho, citlivého Tommyho, či Claya, ktorý mal z každého brata niečo, no bol predovšetkým vnímavým poslucháčom a rozumel aj tomu, čo iní pre emócie nedokázali vnímať. Páčilo sa mi, že kniha nebola písaná lineárne, ale príbehy jednotlivých postáv sa striedali. Kniha svojím nepriamočiarym, imaginatívnym charakterom nesadne každému. Je písaná mimoriadne figuratívnym štýlom, nečíta sa preto rýchlo a ľahko, no zážitok z nej je o to silnejší. Napísať román týmto štýlom chcelo určitú dávku odvahy, pretože to nie je pop song pre masy, ale skôr niečo ako moderná klasika pre audiofilov. Je dosť možné, že ju odložíte, aby ste ju opäť chytili do rúk, keď nastane ten správny moment, hoci aj o pár rokov. Ale určite jej dajte šancu. Je to silný príbeh lásky. Surový a verný.

Rodinná história inak. (Kristína D., 14.6.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Clayov most je príbeh o piatich bratoch. Rôznorodých a celkom iných, no rovnako nespútaných a ťažko chápateľných. Na začiatku je písací stroj a azda aj klavír patrí k počiatku ich histórie - pretože jej sa príbeh týka najväčšmi. Histórie rodiny, ktorá je písaná, ako vrstvy, či rozhádzané puzzle. Najprv si oddeľujete okraje, od ostatných dielikov, potom skladáte obraz a až na záver vidíte, čo obraz predstavuje. Všetko sa vám však odkrýva po kúskoch. Tieto kúsky sú také netradičné a zaujímavo spracované, že mnohým čitateľom možno, ani sedieť nebudú. No ja považujem Clayov most za knihu, ktorú po navyknutí si na chaos (ten k nej patrí), nemožno nemilovať. Jej atmosféra je dotýkajúca a na jej príbeh nezabudnete - vryje sa do vás nenápadne a najmä prirodzene. Markus Zusak vytvoril niečo, čo je celkom iné, než Zlodejka kníh, no predovšetkým je to celkom iné, než akákoľvek literatúra.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Archer Street sa chystala na to svoje, takmer si šúchala ruky, a Vrah skoro vzbĺkol plameňom. Cítil, ako sa to šíri, kdesi v saku sa to šírilo a s tým prišli otázky:
Môže ísť ďalej a skončiť so začiatkom?
Môže to naozaj dotiahnuť do konca?
Dožičil si poslednú lahodnú chvíľu – záchvev nehybnosti – potom preglgol, pomasíroval si korunu tŕnistých vlasov a s pochmúrnym odhodlaním vykročil k číslu osemnásť.
Muž v horiacom obleku.

V ten deň šiel, samozrejme, za piatimi bratmi.
Za nami, Dunbarovcami.
Od najstaršieho po najmladšieho:
ja, Rory, Henry, Clayton, Thomas.
Už nikdy nebudeme takí ako predtým.
Pravdupovediac, nič už také nebude – a aby ste si trocha ochutnali to, do čoho vstupoval Vrah, mal by som vám povedať, čo sme boli zač:
Mnohí nás pokladali za zberbu.
Za barbarov.
Zväčša mali pravdu:
Naša mama mŕtva.
Otec ušiel.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x