bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Shoe Dog

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Shoe Dog

BORIS FARKAŠ číta z knihy SHOE DOG:

Mladý a zvedavý Phil Knight, čerstvý absolvent vysokej školy ekonomickej, si od otca požičal päťdesiat dolárov a založil spoločnosť s jednoduchým poslaním: dovážať z Japonska kvalitné a lacné bežecké topánky. Predával ich z kufra auta Plymouth Valiant a počas prvého roka – 1963 – zarobil osemtisíc dolárov hrubého. Dnes ročný obrat Nike presahuje 30 miliárd dolárov. V ére startupov Knightova spoločnosť predstavuje zlatý štandard. Symbol zasvišťania nie je iba logo, vyjadruje aj ladnosť a veľkosť a stal sa jednou z mála ikon, ktoré okamžite rozpoznajú ľudia v každom kúte sveta.
Zato Knight, muž skrývajúci sa za slávnym symbolom, bol odjakživa opradený tajomstvom. Konečne sa rozhodol porozprávať svoj príbeh v podobe prekvapujúcich, skromných a zábavných pamätí, ktoré sú napísané nádherne a bez cenzúry.
Všetko sa začína klasickým rozhodujúcim okamihom. Knight má dvadsaťštyri rokov a s batohom na pleciach putuje Áziou, Európou a Afrikou. Kladie si zásadné životné otázky a dospieva k záveru, že jediná cesta, po ktorej sa má vydať, je tá nekonvenčná. Povie si, že namiesto toho, aby pracoval pre veľkú korporáciu, vytvorí vlastnú spoločnosť, novú, dynamickú a inú.
Knight podrobne opisuje mnohé nebezpečenstvá, na ktoré na tejto púti narazil – zdrvujúce neúspechy, nemilosrdnú konkurenciu, nespočetné množstvo skeptikov, nenávistníkov a nepriateľsky naladených bankárov –, ako aj vzrušujúce triumfy a situácie, z ktorých vyviazol iba o vlások. Predovšetkým si však spomína na počiatočné putá, ktoré sa stali základom Nike: vzťah s bývalým ľahkoatletickým trénerom, prchkým, charizmatickým Billom Bowermanom a s prvými zamestnancami, podivnou zbierkou ľudí, ktorí nezapadali do spoločnosti, bláznivých géniov, z ktorých sa rýchlo stali bratia zbláznení do symbolu zasvišťania.
Využili úchvatnú moc odvážnej vízie a spoločného presvedčenia o tom, že šport vykupuje a transformuje. Spoločne vytvorili značku a kultúru, ktorá zmenila úplne všetko.

Preložil Róbert Hrebíček

Dostupné verzie titulu

Shoe Dog Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Shoe Dog

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Shoe Dog je skvelý americký príbeh o šťastí, odhodlaní, know-how a čarovných sympatiách medzi hŕstkou excentrických osobností, ktoré spoločne vybudovali Nike. Za zázrak možno označiť už to, že sa vôbec odohral. Ako som sa totiž dozvedel z tejto knihy, hoci sme národ, ktorý velebí slobodné podnikanie, zároveň ho bravúrne maríme. Ponaučenia Phila Knighta o podnikaní a prekážkach, na ktoré človek naráža, keď chce čosi vytvoriť, majú nevyčísliteľnú hodnotu. Strán, na ktorých som preložil roh, je vskutku neúrekom.“
ABRAHAM VERGHESE, autor bestsellera denníka The New York Times Rez do živého

„Phila Knighta poznám už od detstva. V skutočnosti som ho však spoznal až vtedy, keď som otvoril túto nádhernú, prekvapujúcu a intímnu knihu. To isté platí aj o Nike. Výrobky tejto spoločnosti som nosil hrdo, no netušil som, že za každým symbolom zasvišťania stojí pozoruhodná sága o inovácii, prežití a víťazstve. Tieto pamäti sú úprimné, zábavné, napínavé a na vysokej literárnej úrovni – sú určené pre ľudí, ktorí zbožňujú šport, ale najmä pre tých, čo milujú memoáre.
ANDRE AGASSI, autor bestsellera denníka The New York Times Open

„Shoe Dog vykresľuje púť mimoriadneho hrdinu. Je to úžasný príbeh o viere, nevídanom odhodlaní, znamenitosti, zlyhaní, víťazstve, tvrdo vybojovanej múdrosti a láske. To, že Nike existuje, je skutočný zázrak. Poslednú vetu som dočítala s úplným úžasom, cítila som sa inšpirovaná a vďačná za tento zážitok.“
LISA GENOVA, autorka bestsellerov denníka The New York Times Strácam svoje ja a Inside O’Briens

„Dojímavá, mimoriadne zábavná a dobrodružná odysea, z ktorej sa možno naučiť veľa o inovácii a tvorivosti. Phil Knight nás vezme na cestu k veľkému tresku, pri ktorom sa zrodil známy symbol zasvišťania. Zaspomína si na to, ako si prvý raz požičal peniaze od neochotných bánk, ako dal dokopy partiu zloženú z excentrických géniov, ktorí nezapadali do spoločnosti, ako všetci pracovali na tom, aby spoločnými silami vybudovali čosi jedinečné a prevratné. Kniha poslúži ako inšpirácia pre každého človeka s nekonvenčným snom.“
MICHAEL SPENCE, ekonóm, nositeľ Nobelovej ceny

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x