bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Habsburgovci v dejinách

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Habsburgovci v dejinách

V ktorých krajinách sveta vládli príslušníci habsburského rodu? Kto založil prvú univerzitu v Rakúsku? Naozaj sa na Viedenskom kongrese iba tancovalo? Ktoré príslušníčky rodu Habsburgovcov nadobudli politický význam? Aký mýtus sprevádza Františka Jozefa I. a jeho manželku Alžbetu , zvanú Sisi? Karl Vocelka pútavo odpovedá na najdôležitejšie otázky týkajúce sa dynastie Habsburgovcov, čím hutne uvádza do problematiky všetkých záujemcov o históriu.

Z nemeckého originálu 99 Fragen zu den Habsburgern (Ueberreuter, Wien 2014) preložili Katarína Széherová a Elena Linzbothová.

Dostupné verzie titulu

Habsburgovci v dejinách Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Habsburgovci v dejinách

Originálny názov: 99 Fragen zu den Habsburgen

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Jeden z najznámejších výrokov o Habsburgovcoch je pozmenený citát z Ovídia: Bella gerant alii, tu felix Austria nube. Nam quae Mars aliis, dat tibi regna Venus (Vojny nech vedú iní, ty, šťastné Rakúsko, sa sobáš, Venuša ti dá kráľovstvá, ktoré iným darúva Mars). Vyjadruje názor, že Habsburgovci svoje územia vyženili, namiesto aby si ich podrobili. Je to pravda? Uzatváranie manželstiev bezpochyby hralo obrovskú úlohu pri rozširovaní majetku – a to nielen u Habsburgovcov. Ale žiada sa vysloviť niekoľko námietok. Po prvé, nie všetky manželské zväzky Habsburgovcov viedli k územnému dedičstvu, mnohé z nich nemali takéto dôsledky a nejedna príslušníčka rodu, ktorá sa vydala z politických dôvodov, bola v manželstve veľmi nešťastná. Ani sobáš automaticky nezabezpečoval bohatstvo, zväčša sa ešte uzatvárali dedičné zmluvy, ktoré v konečnom dôsledku istejšie viedli k stanovenému cieľu. Najmä pri obľúbených dvojnásobných svadbách tvorili tieto zmluvy právny podklad na získanie území. Tieto zmluvy boli však založené na predpoklade, že pôvodná rodina vymrie, preto dohoda mohla dopadnúť aj v neprospech Habsburgovcov. Ani samotné „dedenie“ ešte nezaručovalo, že nový panovník sa v novom teritóriu presadí, svoje právo si musel obhájiť ...

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x