bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kým som šťastný

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kým som šťastný

Feldekovej najnovší román Kým som šťastný tvorivo nadväzuje na magický realizmus jej novely Veverica. Dej je tentoraz zdanlivo realistickejší, nie je sústavným prelínaním reality a rozprávky, ale ako celok je to opäť magickorealistický príbeh: Boh sa chystá zničiť svet, ale jeden z jeho anjelov dostane od neho šancu svet zachrániť – ak zostúpi v ľudskej podobe na zem a ak sa mu podarí nájsť aspoň jedného šťastného človeka. Aby sa mu dobre hľadalo, musí mať zamestnanie, v ktorom môže putovať od človeka k človeku. Stane sa teda poštárom – a tak v tej postave zrazu spoznávame hlavného hrdinu jednej z najúspešnejších starších autorkiných poviedok – poštára z poviedky Tentok.
Ďalej už netreba dej prezrádzať. Autorka nám s prirodzeným rozprávačským talentom odkryje historicky starý svet a ukáže nám, čo všetko tvorí súčasť cítenia sveta moderného človeka. Treba už len siahnuť po knihe, ktorej príbeh poteší čitateľa nielen tým, že je zložený z množstva krásnych minipríbehov, ale aj prekvapujúcim rozuzlením.

„Od čias Timravy nemala slovenská ženská próza talent s takým sviežim a pritom neľútostne presným pohľadom na svet.“
Viktor Kochol

Ilustrácie Ivan Popovič.

Detaily o knihe

Názov: Kým som šťastný

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kniha s atmosferou zaslych casov (Monika Kádeková, 17.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď sa povie magicky realizmus, predstavim si knihy G.G. Marqueza, zobrazujuce prostredie a kulturu Juznej Ameriky. Pretavit magicky realizmus na slovenske pomery, a zvlast tie oravske, sa podarilo Olge Feldekovej naozaj bravurne. Sprevadzame hlavneho hrdinu na jeho pozemskej puti, zazivame veci, ktore si mozno este my sami pamatame z nasho detstva (ak sme ho stravili na dedine), nasavame atmosferu Oravy i celeho Slovenska...a sme svedkami mnohych zmien v spolocnosti, ktore prisli v prvej polovici 20.storocia. Feldekova ma ozaj rozpravacsky talent, a musim uznat, ze i ked jej vystupenia v televizii velmi nemusim, tu ma jej historky bavili :)bolo to cele kompaktnejsie a autentickejsie - historky, ktore rozprava v telke mi pridu dost "nasilu".

Kým som štastný (Marianna Fabušová, 28.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pýtate sa,či sa nájde na svete jeden šťastný človek-myslím si,že ano-malé deti sú šťastné-lebo ešte netušia o problémoch a ludskom trápení.Ak sa ku knižke dostanem rada si ju prečítam.Autorku mám rada,aj ked ju dávajú v telke...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x