bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tak spi už

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,60 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tak spi už

Rachel Masseyová stojí na nábreží, hľadí na plynúcu rieku a vrýva si ten okamih do pamäti. Blíži sa najväčší prelom v jej živote. Stane sa matkou. Už o niekoľko hodín sa jej narodí prvé dieťa a Rachel, odhodlaná byť tou najlepšou mamou na svete, sa jeho príchodu nevie dočkať. V kútiku srdca však cíti aj obavy. Tuší, že nič už nebude ako predtým.
Ako všetci nastávajúci rodičia, aj Rachel si svojho nenarodeného potomka idealizuje, preto ju neočakávané ťažkosti až bolestne zaskočia. Vyčerpaná pôrodom a ustavičným nedostatkom spánku začína trpieť halucináciami. Realita a vidiny jej splývajú, všetko sa krúti okolo jedinej túžby – konečne sa vyspať.
Ako ďaleko je v hlbokej depresii schopná zájsť, aby svoje dieťa uspala?

Z anglického originálu Go to Sleep (Canongate Books,
Edinburgh 2011) preložila Zdenka Buntová.
Verše preložila Jana Kantorová-Báliková.

Detaily o knihe

Názov: Tak spi už

Originálny názov: Go to Sleep

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Tak už spi (Alena Forr, 29.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha , ktorá na príbehu života opisuje stav popôrodnej depresie, ktorý si hrdinka neuvedomila, bojovala s ním, s alkoholom a s presvedčením, že si so všetkým poradí sama...

Tak spi už (Jana Mlynarcikova, 29.1.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobrá kniha ani som sa nevedela od nej odtrhnúť. Odporúčam prečítať

Tak spi už ... zaujímavé čítanie ;) (Lucia Račeková, 31.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
S témou popôrodnej depresie som sa stretla prvýkrát. Kniha ma zaujala hneď od začiatku. Páčilo sa mi, ako autorka postupne vysvetľovala rodinné, partnerské, pracovné vzťahy. Všetko mi to do seba pekne zapasovalo, hoci priznávam, že niektoré zdĺhavé opisy mi prišli nudné. Viem, že nemáme súdiť ľudí, ale od polovice knihy som si nemohla pomôcť a mala som sto chutí hlavnú hrdinku schytiť za vlasy a preplesknúť. Úplne ma vytáčala svojím chovaním a vravela som si, že veď predsa všetky tie situácie neboli až také zlé, ale všetko si to zhoršuje tým, že je to jednoducho rozmaznaný fracek-jedináčik. Ale keď som sa dopracovala k záveru, tak mi jej v podstate bolo strašne ľúto. Román je skvelý, ale treba sa pripraviť na celkom riadnu dávku trpezlivosti voči hlavnej hrdinke. Zhruba v strede knihy ma autorka celkom prekvapila- neodtrhla som sa od knihy. Ale záver zas a znovu nudný, čakala som úplne iný/dramatický koniec. V popise tejto knihy ma upútali slová "ako ďaleko je schopná zájsť aby uspala svoje dieťa?" ... Možno práve pre toto som čakala úplne iný koniec. Odporúčam, určite zaujme aj vás a podelíte sa o svoj názor ;)

kruto pravdivý a otvorený príbeh (Dankad, 8.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Blbosť o precitlivelej matke. Laktačná psychóza. Ufňukaná žena, ktorá si sama vyrába problémy... Aj takéto slovné spojenia som objavila v recenziách na túto knihu. Po jej prečítaní a narodení dcéry konštatujem, že ten, kto knihu takto hodnotí, pravdepodobne nezažil aké to je, stať sa rodičom. Kniha je až šokujúco otvorená, priama a pravdivá. Autorka sa nebála písať o svojich vnútorných pocitoch, o strachu, hneve, o chuti svoje dieťa chvíľami „prizabiť“. Rúca mýty o usmiatej spokojnej a šťastnej mamičke, ktorá bez problému zvládne hneď po narodení dieťaťa domácnosť, spánok, prácu, nákupy a to všetko vždy štýlovo upravená. Pre mňa je tento príbeh obrovský výkričník a upozornenie ako pre nastávajúce matky, tak pre ich okolie. Dokonale opisuje, čo v sebe žena častokrát potichu skrýva a niekedy stačí len kúsok aby sa stalo nešťastie. Narodenie dieťaťa totiž neprináša len radosť a pocit megalásky ale aj obrovskú únavu. Rachel hľadala pomoc u svojho otca, ten si však so svojou novou partnerkou predstavuje život inak ako zachraňovaním dcéry a vnúčaťa a tak Rachel siaha po alkohole, náhodnom sexe, častokrát nechá dieťa samé doma a jednoducho ujde..vytvoriť si láskyplné puto k dieťaťu je pre ňu o to horšie, že je výsledkom letmej známosti a na výchovu ostala sama. .ľutujem, že sa mi kniha do rúk nedostala skôr, bola by som pripravená nato, že vysmiate bábätká a ich spokojné mamičky, ktoré na mňa pozerajú zo stránok časopisov, sú častokrát iba obrovská ilúzia..Pri čítaní som v príbehu častokrát našla sama seba, mala som pocit, ako keby niektoré Racheline myšlienky boli vzaté z mojej hlavy a nech to vyznie akokoľvek, pre mňa táto knižka bola oporou, povzbudením a veľkou motiváciou začať robiť veci inak.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Nevládzem držať oči otvorené. Mám pocit, že by som sa dokázala prepadnúť do hlbokého, oblažujúceho spánku rovno tam, kde stojím. Zamierim do spálne, no zabudnem na uvoľnenú dosku. Na okamih stuhnem, hryziem si peru. V duchu si sľúbim, že tú dosku hneď ráno pritlčiem, a zvalím sa do postele. Prosím, Joe, spi. Urob to pre svoju mamu. Keď položím hlavu na vankúš, čelo postele zavŕzga. Zatajím dych.
Malý mrnkne.
Ležím nehybne ako mŕtvola. Bojím sa vydýchnuť, bojím sa mihnúť okom.
Prosím, Joe! Prosím, spi. Prosím, nezobuď sa.
Vidím jeho zdvihnutú rúčku. Šmátrajúcu pästičku, ktorá ma hľadá. Najradšej by som ho po nej udrela. Teraz nie, Joe. Nechaj ma spať. Nechaj ma spať!

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x