bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čierny havran

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čierny havran

Najčítanejšieho a najkontroverznejšieho ukrajinského spisovateľa Vasyľa Škľara (1951) nazýva kritika otcom ukrajinského bestselleru. Treba však zdôrazniť, že Škľar si nevyberá ľahké ani komerčné témy, chce a vie sa popasovať s príbehmi, ktoré si vyžadujú seriózne naštudovanie histórie a dôkladnú prácu pri výstavbe sujetu. Autor mnohých kníh však šokoval ukrajinskú verejnosť zatiaľ posledným svojím románom Čierny havran. Hoci spisovateľa kritika chválila za majstrovsky opísaný príbeh atamana Čierneho havrana a mladučkej Tiny, zároveň sa naňho zosypala hromada výčitiek – od obvinení z antisemitizmu až po podnecovanie nenávisti k Rusom, ktorých v románe nazýva Kacapmi či Moskaľmi. Kto však pozorne číta, zistí, že príbeh atamana bojujúceho proti okupantom a zároveň prežívajúceho najväčšiu lásku svojho života je predovšetkým majstrovským objektívnym obrazom istého úseku dejín, ktorý sa mal navždy vymazať z ľudskej pamäti.

Z ukrajinského originálu Vasyľ Škľar: Zalyšenec Čornyj Voron
(Vydavnyctvo Klub simejnoho dozvilľa, Charkov 2010) preložil Vladimír Čerevka.
Verše prebásnila, doslov napísala a vysvetlivky zostavila Nataša Ďurinová.

Dostupné verzie titulu

Čierny havran Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Čierny havran

Originálny názov: Zalyshenec. Chorniy Voron

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Aktuálny „Čierny havran“- minulosť Ukrajiny (Ľuboš, 21.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto nie je žiadna romanca pre ženy, ale seriózny román, ktorý má čo povedať každému, kto sa zaujíma o dejiny. Mňa táto kniha chytila hneď od začiatku. Nikdy som netušil o existencii lesných rytierov, nik nás o boji Ukrajincov proti Rusku neučil - naopak, vyzeralo to, akoby Ukrajina bola celá šťastná, že sa stáva súčasťou ZSSR. Nevedel som, že atamani boli vlastne vzdelanci, žiadna zberba. Miestami veľmi kruté čítanie, povedal by som, že je to vhodné pre silnejšie žalúdky ... ale tak to zrejme v dejinách bolo. Určite vás však zaujme ľúbostný príbeh, ktorý je opísaný veľmi citlivo ... erotické scény sú nádherné. Páčilo sa mi, ako autor bravúrne opísal sex s Tinou, aj z toho vidieť, že ide o špičkového spisovateľa! Prečítaním tejto knižky som si uvedomil, že o našich najbližších susedoch nič neviem. Prečo o takýchto veciach nepíšu historici dnes? V románe to vyzerá, že každý mal svoju pravdu... Táto kniha je dobre, pútavo napísaná, rád by som si od tohto autora ešte niečo prečítal. Pripravte sa však, že túto knižku neprečítate na jeden dúšok - jednotlivé kapitoly si totižto treba vychutnať, aj keď sú tam občas brutálne scény. A ja vidím celý román skôr ako spojenie histórie s thrillerom. Určite si to PREČÍTAJTE, neoľutujete ...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Prekročili sme prah a zdvihli sme zrak nahor, kde bývajú sväté obrazy, aby sme sa prežehnali a poďakovali sa domu za prijatie, ale ikony tam neboli. Keď domáca zbadala naše rozpaky, vysvetlila nám: – Zavítali ste k Židom a my ikony nemáme. Boha treba nosiť v srdci, ináč ho môžu ukradnúť.
Hneď som si spomenul na Jevdosiino proroctvo a na prísne nariadenie rytierov Rádu ruky svätého Jána: nenocovať pod židovskou strechou.
– Ak ma neohrdnete, podajte mi dieťa, – akoby uhádla moje myšlienky. – A vy sa vyzlečte. Volám sa Eva.
– Pani Eva, čím sa vám odvďačíme? – spýtal som sa, už zvyknutý na to, že v tomto kraji dobro stojí peniaze.
– Odpracujete si to. Mám jednu dôležitú prácu.
– Prácu? – začudoval som sa. – Ale... len ak to nebude nadlho, my sme, pani Eva, na úteku.
– Vidím. Aj ja patrím k prenasledovanému národu, preto s vami súcitím. A najmä s tým maličkým. – Vzala Jarka na ruky. – Nebojte sa, robota bude trvať len chvíľočku. Potrebujem zarezať sliepku, nám to viera zakazuje. Ak to, pravdaže, zvládnete.
– To istotne zvládnem... – Nezdržal som sa úsmevu: keby ste, pani Eva, vedeli, koľko „sliepok“ moja ruka zarezala, sotva by ste ma pustili do svojho domu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x