bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Pruhované beštie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Pruhované beštie

Odsúdený Tomáš Pecha nastúpil na svoj ďalší trest pred viac ako dvoma rokmi. Bolo to v období, keď nad vchodom do väznice v Hradiskách ešte viala červená zástava a z ampliónov sa každú sobotu ozývali budovateľské piesne. Náhle zmeny, ktoré počas niekoľkých mesiacov zbúrali múr rozdeľujúci Európu, zasiahli aj nápravné zariadenia. Nový prezident vyhlásil amnestiu, vo väzení zostali len tí, ktorých pokladali za mimoriadne nebezpečných recidivistov. Pecha patrí medzi nich. Odsúdení nespokojní s tým, že ich sa rozsiahla amnestia netýka, obsadia a neskôr vypália takmer celý nápravný ústav. Pecha sa v poslednej chvíli pridá na stranu tých, ktorí sa plienenia väznice nezúčastňujú. Preberá na seba rolu hovorcu a stáva sa nekorunovaným kráľom všetkých väzňov v ústave. Navonok predstieraná spokojnosť má odpútať záujem dozorcov od jeho osoby. Väzňove ozajstné plány nepozná nikto. Krátko po obnovení poriadku vo vyhorenej väznici nastupuje na výkon trestu v Hradiskách Oto Hricík, Pechov starý kamarát. Postupne zasväcujú do svojich plánov ďalších kumpánov. Šesť odsúdených deň po dni, týždeň po týždni systematicky pripravuje útek spoza vysokých múrov najväčšieho nápravného zariadenia v republike. Ľudské životy pre beštie v pruhovaných košeliach nič neznamenajú.

Dostupné verzie titulu

Pruhované beštie Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Pruhované beštie

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Akcie

Blesková súťaž o Pruhované beštie

Spomínate si na najväčšiu väzenskú vzburu v Leopoldove v roku 1990? Začalo sa to hladovkou, potom väzni postavili barikády a začali sa ozbrojovať. Agresia, násilie, rukojemníci, zápalné fľaše... Hrozné spomienky pre všetkých zúčastnených. Novinka Radovana Dunaja Pruhované beštie je mimoriadne napínavý triler z prostredia väzenskej vzbury, počas ktorej ľudské životy pre beštie v pruhovaných košeliach nič neznamenajú. Hrajte o túto skvelú knihu, ktorá vás šokuje a prekvapí. viac

Hodnotenie čitateľov

Pruhovane beštie (Zuzana Fiterová, 9.4.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu mám rozčítanú, práve som v časti, kde odsúdenci vraždia bacharov. Je to opísané dosť brutálne, ale kedže ja knihy, ktoré sú napísané podľa skutočnosti obľubujem, tak mne veľmi vyhovuje. Vrelo odporúčam.

super kniha (Endží, 15.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Super kniha. Po knihe som siahla po prečítaní recenzií na inú knihu tejto tematiky a vôbec neľutujem, že som sa na to dala. Knihu som prečítala za 1 deň tak ma zaujala. Určite môžem len odporúčať!

zaujímavé (Karol, 30.12.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Môže byť, pohodovo sa to číta a je to riadne brutálne. Škoda, že zrušili trest smrti. Čo keď sa T.P. dostane nejakým zázrakom na slobodu? Dávam 4 z 5 bodov.

pruhovane beštie (Eva Bombarová, 3.12.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Páčil sa mi dej tejto knihy.Nelutujem,že som ju prečítala.Len slovník väznov je dosť silny.Inak sa mi to páčilo.

Nie sú všetci taki (Roman, 30.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pán vychovny Dunaj pamätám si vás zo Železovec, už ste určite major, celkom dobrá kniha. No nemali by ste hádzať všetkych muklov do jedného vreca, sám to najlepše viete. Ale ako vravím dobrá kniha a za normálny peniaz.

Pre Romana (Rado Dunaj, 1.12.2012) Odpovedať

Nemôžem nereagovať. V prvom rade ďakujem za všetky recenzie, som rád, že sa kniha páči. Určite nehádžem odsúdených do jedného vreca, a myslím, že ani v knihe to tak nie je. Som "len" kapitán.

Ťažký život väzňov??? (Magda, 25.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som kúpila manželovi pod stromček. Tiež pracuje vo väznici. Už normálne ľutujem, že som ju prečítala. Keď si predstavím, že nejakému odsúdenému prepne v hlave a začne vyvádzať, len teraz sa budem o manžela báť. Nedá mi pozastaviť sa nad komentárom slečny alebo pani Džupinkovej. Určite to nebolo písané s cieľom poukázať na ťažký život väzňov, skôr na ťažký život príslušníkov ZVJS. Inak je to veľmi pútavo napísané. Len sa budem modliť, aby ten môj a všetci jeho kolegovia mali viac šťastia ako príslušníci v knihe.

život pruhovaných beštií (Miriama Džupinková, 19.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po tejto knihe som siahla, hlavne preto, že je o niečom inom.... o živote... o reálnom živote. Čítavam iné žánre, ale tento krát som sa dala prehovoriť a siahla som po tejto knihe. Nečakala som, že ma takýto príbeh tak veľmi osloví. Páčilo sa mi, že autor podrobne vykresľuje život vo väznici, nebojí sa opísať aj negatívne zážitky väzňov, postupy, ktoré sú možno bežné aj v terajších naších väzniciach. Oslovilo ma ako autor vykreslil väzňa Pechu, ktorý sa musel neraz prispôsobiť proti svojej vôli, len aby prežil. Tie psychické pochody, myšlienky a plány väzňov boli dokonale stvárnené. Miestami som si samu seba predstavovala, ako by som postupovala, keby som bola na jeho mieste. Až po prečítaní tejto knihy si človek uvedomí, čo je schopný a ochotný urobiť pre svoju slobodu a aké ťažké to majú väzni. Páčila sa mi myšlienka tejto knihy, neľutujem, že som po nej siahla. Konečne som si prečítala dobrú slovenskú knihu, ktorá nie je len obyčajným opisom deja.

Drsné čítanie. (Marek, 25.10.2012) Odpovedať

Môj sused tiež pracuje vo väznici, takže to trocha poznám. Knihu som zjedol za dva dni, číta sa to veľmi dobre. Len slovník väzňov by niekomu mohol robiť ťažkosti, je to samá hrubá nadávka, ale tak je to aj v skutočnosti. Páčilo sa mi to.
Všetky komentáre (9)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Prepáčte, pán doktor,“ oslovil ho spoza chrbta hrubý mužský hlas. Prudko sa otočil. „To ja som vám volal, kapitán Hora.“ Vysoký, urastený chlap v uniforme mu podával ruku. „Je tu blázinec, ale konečne môžeme ísť dnu.“
„Čo sa to tu deje?“ krútil hlavou. „Vyzerá to ako príprava na tretiu svetovú vojnu.“ Rukou ukázal na mužov, ktorí behali hore-dole so samopalmi a puškami. Teraz dokonca vyniesli dva guľomety. „Čo sa to tu deje, pán kapitán?“ Ticho sa na neho zadíval.
„Ušli nám väzni, zabili niekoľkých kolegov a vzali im zbrane,“ stručne popísal situáciu. „Máme minimálne troch vážne ranených, myslím, že im ide o život.“ Hora si skontroloval zásobníky. „Najskôr ideme na bránu číslo dva, už vyše hodiny tam leží jeden z ranených kolegov.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x