bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Africký príbeh lásky

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 03:54

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Africký príbeh lásky

Daphne Sheldricková je prvá žena na svete, ktorej sa úspešne podarilo odchovať novonarodené sloníča. Dlhé roky žila uprostred kenskej prírody a s úprimným záujmom sledovala tamojší život. Usilovala sa zistiť správne zloženie mlieka pre slonie mláďatá a zachránila ich tisícky, ktoré by inak uhynuli.
Vo svojej strhujúcej spomienkovej knihe zobrazuje vzťah k mnohým zvieracím sirotám, ktoré odchovala. Jej prvou láskou bol Bushy, antilopa s krásnymi očami. Potom trpasličí mungo Ricky-Ticky-Tavey, byvoliar bielohlavý Gregory Peck, krásna zebra Huppety a napokon majestátna slonica Eleanor, s ktorou Daphne prežila celých štyridsať rokov.
Daphne rozpráva aj nádherný príbeh o svojej láske k Davidovi Sheldrickovi, známemu správcovi Národného parku Tsavo. Ich láska bola nesmierne hlboká a plná vášne. David dokonale rozumel prírode a jeho náhla tragická smrť podnietila Daphne do ďalších aktivít. Zaslúžila sa o ochranu kenskej prírody aj o založenie svetoznámej Nadácie na ochranu prírody Davida Sheldricka. Okrem toho pomohla založiť škôlku pre zvieracie siroty v Nairobskom národnom parku, kde žije a pracuje dodnes.
Daphne neopisuje v knihe len svoju lásku k manželovi a prírode, približuje aj nekonečné únavné výpravy proti pytliakom a metódy ochrany kenskej prírody. Často porovnáva vlastnosti zvierat s ľudskými. Svojou starostlivosťou prispela k tomu, aby sa siroty mohli vrátiť do voľnej prírody.
Africký príbeh lásky je nielen rozprávanie o láske a súcite, ale aj plný humoru. Prináša nezvyčajný pohľad do života jednej z najpozoruhodnejších žien na svete.

Z anglického originálu An African Story. Love, Life and Elefants (Viking,
an imprint of Penguin Books, London 2012) preložila Miriam Ghaniová.

Dostupné verzie titulu

Africký príbeh lásky Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Africký príbeh lásky

Originálny názov: An african love story

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Africký príbeh lásky (Katarína Prónay, 23.2.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Škoda, že takých ľudí je ako šafránu.

Má môj obdiv (Simča, 20.4.2013) Odpovedať

priemerná kniha
Daphne Sheldricková na konci knihy tvrdí, že jej agentka knihu skrátila z pôvodných 1000 stránok rukopisu do dnešnej podoby a ja si hovorím - chvalabohu. Príbeh tejto ženy je obdivuhodný a určite stojí za to, aby bol povedaný svetu - nie každý dokáže obetovať toľko pre divoké zvieratá a starať sao ne s láskou, ako keby boli jeho vlastné deti. Kniha sa mi však čítala veľmi ťažko, mnoho faktov sa ťažko vstrebávalo a mám pocit, že som sa často stratila v tom, v akom parku sa vlaste nachádzam, kto je pytliak a kto nie, ťažko mi tiež prišlo čítať siahodlhé opisy politickej situácie v Afrike v minulom storočí. Kniha ma nadchla od polovice, kedy začala byť viac než zaujímavá a napokon mi bolo aj trochu ľúto, že už skončila. Napriek tomu, že som si takmer istá, že ju už viac z knižnice nevytiahnem, neľutujem, že som si ju prečítala, pretože ma naučila veľa novému a dosiaľ nepoznanému a autorke vzdáam hold. :-) Prežiž jej život znamená prežiť život ozaj hoden žitia :-)

Africký príbeh lásky (Verešpejová Iveta, 27.1.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Keďže ma od malička môj nebohý otec učil milovať prírodu. tak ma láska k zvieratám dodnes neopustila.Často pozerám Animal Planet-a s úžasom hltám nové informácie ohľadom divokých zvierat.Vedela by som tam medzi nimi žiť, a im pomáhať.Je to úžasný pocit....

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva plus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Jedného dňa sa Raru a Punda hrali pri rieke Voi. Eleanor náhle zastala a roztiahla uši. Vťahovala pachy, ktoré prinášal vietor. Aj Ali zastal, zvedavý, čo cítila Eleanor. Pod vysokými stromami za meandrom rieky postávali supy a ozývalo sa odtiaľ slabé klopanie. Eleanor so záujmom niekoľko minút stála a načúvala, potom sa rozhodla, že sa tam pôjde pozrieť. V tichosti spolu s Alim zabočili za meander. Dvaja muži tam odsekávali kly z lebky nedávno uhynutého slona, a pritom ostražito sledovali skupinu divých slonov, ktoré viedla stará samica a pomaly sa k nim približovala. Muži, zamestnaní sekaním a sledovaním slonov, si vôbec nevšimli, že sa blíži aj Eleanor, až kým nezatrúbila. Ali zakričal: „Simama!“ – čo znamenalo nehýb sa. Obaja pytliaci skoro zamreli od ľaku, že ich prichytil. Bezradne hľadeli na slona s vystretými ušami a so vztýčeným chobotom. Potom sa objavili aj nosorožce Punda a Raru, za nimi byvoly a pštrosy. Pytliaci od strachu padli na kolená a prosili o milosť. Ali, vždy veľmi odvážny, zrazu zistil, že divé stádo sa dalo na ústup a nechalo všetko naňho a na naše siroty.
Eleanor si zatiaľ opatrne prezerala mŕtveho slona, prechádzala mu chobotom po lesklých kloch. Položila jednu nohu na lebku, uchopila kel a s praskotom ho vytrhla. Potom ním zamávala vo vzduchu a hodila ho hlboko do buša. To isté urobila s druhým. Hoci žila v útulku, chápala, že tu leží obeť prenasledovania jej vlastného druhu v prírode. Pokiaľ viem, bola to prvá mŕtvola slona, čo videla, okrem svojej matky, ktorú si asi nepamätala, pretože bola príliš malá. Premýšľala som, ako vedela, že kly treba odtrhnúť od lebky, a čo si asi myslela. Bolo jasné, že jej sloní mozog je obdarený zdedenými inštinktmi prežitia, naprogramovanými asi už od narodenia – inštinktmi prežitia.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x