bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Život po arabsky

Vydavateľ: Marenčin PT (Marenčin PT, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 02.06.2024 02:56

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Život po arabsky

Ako sa šoféruje v arabskom svete? S čím treba rátať na arabských cestách-necestách? Čo Arabi oslavujú a ako bývajú? Je tanec hriešny? Chodia muži na rodičovské združenie? Kniha o zákulisí arabskej rodiny, gastronómii, obliekaní, intímnej hygiene, cenzúre a mnohých faux-pas, ktorých sa dopustíme, keď túto kultúru nepoznáme.

Emíre Khidayer vyštudovala arabistiku a islámistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Ako diplomatka pôsobila v Egypte, Kuvajte a Iraku. Dnes pôsobí v oblasti biznisu. Je aktívna v rámci združenia Pro Oriente, zameraného na multikultúrny dialóg, participuje na orientalistickom blogu www.orient.blog.sme.sk. Jej kniha Arabský svet – iná planéta? vzbudila veľký ohlas a získala niekoľko cien.

Detaily o knihe

Názov: Život po arabsky

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

zaujímavé čítanie (Andy, 11.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Arabský svet...nikto nemôže povedať, že je lepší, či horší ako ten náš. Jednoducho je iný. Niektorých fascinuje, niektorí sa naň dívajú cez prsty, ďalší ho milujú, iní nenávidia, sú aj takí, čo sa ho boja. Život po arabsky je pre všetkých, ktorých zaujímajú iné kultúry, iné zvyky, tradície a ktorí sa na tento „iný“ svet dokážu pozerať bez predsudkov. Po pravde, pri čítaní tejto knihy sa mi to nie vždy darilo, hoci som sa snažila. Knihu som nečítala po poradí, ako idú jednotlivé kapitoly za sebou, ale tak, ako ma zaujali. Začala som rodinnými oslavami a rituálmi, pokračovala obliekaním, sobášom, hygienou a cez gastronómiu bývanie, zábavu, úroveň služieb, dopravu som sa dostala k začiatku knihy k vzdelávaniu. Niektoré veci ma pobúrili, niektoré šokovali, ale kniha ma utvrdila v tom, že žiť by som v arabskej krajine nechcela. Milujem svoju slobodu a stále si myslím, že tam by bola obmedzovaná. Čo sa týka hygieny, bola som veľmi nemilo prekvapená, že niekedy stačí len naznačiť, že sa človek umýva a už je „čistý“, k tomu nepoužívanie toaletného papiera...hm...nie, ďakujem, toto naozaj nemusím. :) Zaujalo ma, že rodičia nedbajú na to, aby dieťa šlo skoro spať, neraz večerajú okolo desiatej večer a deti tak chodia do školy unavené, v polospánku. Zaskočilo ma, že niektoré internetové stránky sú zakázané, netýka sa to len porna, ale hlavne spravodajstva, „nežiadúcich“ informácií, rovnako je na tom aj skype...Viete si to predstaviť u nás? Sobáš spočíva v akejsi zmluve, kde je stanovený „preddavok“ (veno) a „doplatok“, ktorý sa neveste vyplatí v prípade rozvodu (alebo smrti manžela), ak samozrejme nie je na vine ona. Žiadna romantika, láska...iba obchod. Aspoň tak sa na to pozerám ja. Niekedy sú nevestami 7-ročné dievčatká, pri čítaní takýchto riadkov mi vlasy vstávali dupkom...Napriek tomu knihu odporúčam – je poučná, rozhodne rozšírila moje obzory a človek si začne hneď viac vážiť všetky vymoženosti, ktoré má. :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x