bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Rez do živého

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 24.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Rez do živého

Marion a Šiva Stonovci sú dvojičky narodené z tajného vzťahu nádhernej indickej mníšky a roztržitého britského lekára. Matka pri pôrode zomiera a zúfalý otec ujde nevedno kam.
Chlapci majú nezvyčajným spôsobom spojené hlavičky, počas pôrodu ich musia oddeliť skalpelom. Celé detstvo pretrváva ich extrémna duševná spriaznenosť, konajú ako jeden, navzájom si čítajú myšlienky. Neskôr ich spája aj záujem o medicínu, u každého sa však prejavuje inak. Dospievajú v čase, keď je Etiópia na pokraji revolúcie, ktorá nešetrne zasiahne do ich života. Bolestnejšie než skalpel ich však rozdelí láska k žene. Marion je nútený ujsť do Ameriky, kde veľmi skoro zistí, že rozdiel medzi prisťahovalcami a rodenými Američanmi zďaleka nespočíva len vo farbe pokožky. Nitky osudu sa dramaticky splietajú, napokon ich treba oddeľovať na operačnom stole. Skalpel je rovnako ostrý, ale drží ho úplne iná dlaň...
Vergheseho strhujúca rodinná sága Rez do živého vzdáva úprimný hold náročnej práci chirurgov i ostatných lekárov a umožňuje nám vidieť v nich obyčajných ľudí, ktorí ani na okamih nezabúdajú, že operujú ľudskú bytosť.

„Dych vyrážajúce... Príbeh o medicíne a rodinných vzťahoch, ktorý dosahuje literárne výšiny románu Tisíc žiarivých sĺnk Khaleda Hosseiniho... Majstrovské čítanie.“
The Missourian

Z anglického originálu Cutting for Stone (Vintage Books, A Division of Random House, Inc., New York) preložila Milada Pauleová.

Detaily o knihe

Názov: Rez do živého

Originálny názov: Cutting for stone

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Rez do živého (Daniela, 11.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Perfektná knižka pre všetkých, ktorí majú radi silné príbehy s postavami, ktorým bez problémov uveríte a žijete spolu s nimi. Má to síce 600 strán, ale číta sa to jedným dychom. Je tam dosť veľa autobiografických záležitostí, autor je uznávaný lekár na skvelej americkej univerzite (Stanford), čo je pozoruhodné, keďže je pôvodom Ind. A román je takisto perfektný. Keby som mohla, nariadila by som ho ako povinné čítanie pre všetkých medikov, aby sa naučili, ako má vyzerať rozmýšľať a konať ozajstný lekár. Je fakt vidno, že to má autor totálne prežité a precítené, na lekársku tematiku si trúfne kadekto, ale toto je fakt vyšší level. Odporúčam a dám vám radu - začnite čítať pomaly, sústredene a ono to príde samo. Je to krásna kniha, krásny príbeh. vôbec neľutujem, skôr naopak. ďakujem :)

Rez do ziveho (Dana P., 13.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Pribeh o dvojcatach, ktore sa narodili z lasky indickej mnisky a anglickeho lekara, ktori ziju v Etopii. Jedno z dvojciat Marion je skutocne silna osobnost, prezil smrt rodicov, zradu svojej lasky a brata, zazil zaciatok revolucie v Etiopii, musel emigrovat do Ameriky a napriek tomu vsetkemu sa nevzdal svojho sna a stal sa lekarom. Pribeh opisuje jeho zivot od narodenia a je zo zdravotnickeho prostredia, coho som sa obavala, pretoze ja taketo pribehy nemusim. Ale aj napriek tomu ma velmi zaujal, aj ked suhlasim, ze je to kusok tazsie citanie. Vyzaduje si uplnu pozornost citatela, inak sa v pribehu ihned strati. Je to skutocne silny pribeh o laske, zrade, odpustani, obetavosti a smrti....

Rez do živého (Vera Čáranová, 18.12.2012) Odpovedať

neoslovila ma
Na knihu som sa veľmi tešila. Opis perfektný, ale zdĺhavý, nudný. 250 strana a stále nič sa nedeje. Kniha ma neoslovila a nakoniec som ju ani nedočítala, čo je mi ľúto.

neľutujem (Patrícia, 2.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
nezvyknem kupovať knižné novinky, siaham v prvom rade po tých, ktoré sú na trhu už nejaký čas, ale pri tejto knihe som urobila výnimku, ani neviem prečo. Jednoducho mi to nedalo. Ale keď som ju držala v rukách a začala čítať, mysľou som bola niekde inde, takže som úvod čítala viackrát a zrazu prišiel zlom a čítala som kde a kedy sa dalo. Do týždňa som ju mala prečítanú. Určite sa k nej ešte vrátim

Rez do živého (Rena Lomnická, 4.5.2012) Odpovedať

neoslovila ma
Kniha,do čítania ktorej som sa musela doslova " dokopať" Povedala som si,že keď už ju doma mám prečítam ju.Ale poviem vám..prehrýzť sa prvými stranami bolo doslova utrpenie,ale zvládla som to.Myslela som,že snáď ďalej to bude lepšie.Ale..všetko je príliš zdĺhavé.skáče sa z témy do témy a miestami som strácala niť orientáciu,že kto je kto.Takže táto kniha ma ozaj príliš neoslovila,ale zase niekomu sa môže takýto štýl páčiť,takže neodsudzujem ..

Úžasný príbeh plný lásky, zrady a odpúšťania (Monika, 9.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím povedať, že kniha je úžasná a úplne splnila moje očakávania. Dej príbehu sa odohráva v Etiópii, v nemocničnom prostredí, v nemocnici Missing. Začiatkom je narodenie dvojčiat, ktoré sú spojené hlavami, sestre Márii Josef Praisovej. Tá však pri pôrode zomiera a dvojičiek sa ujmú lekári Ghoš a Hema.... ďalej si už odporúčam prečítať celú knihu, ktorá je úžasná ! Je to príbeh plný lásky, zrady, ale aj odpúšťania. Odhoráva sa tam neskutočné množstvo udalostí, krásne je opísané prostredie Etiópie, ale hlavne práca lekárov. Tá je opísaná fakt excelentne (autor je lekár, a je to vidieť :-)). A samozrejme, najkrajší a najdôležitejší bol hlavne nádherný príbeh rodinnej lásky. Na konci knihy mi dokonca vyhŕkli slzy z očí, nádherná bratská láska! Jednoznačne tento román odporúčam, aj keď je rozsiahlejší a je tam viacero lekárskych výrazov a opisov, tak jednoznačne chytí za srdce nádherným príbehom. Keď sa dostanete do deja nebudete ho chcieť odložiť ;-) PS: v recenzii k tejto knihy sa písalo, že tento román dosahuje výšin knihy Tisíc žiarivých sĺnk a musím uznať, že je to pravda. Takže komu sa páčila kniha od Khaleda Hosseiniho ,tak tomu sa bude určite páčiť aj tento príbeh.

super kniha (Lenka Gabajová, 20.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to super čítanie, ktoré vás každou jednou stranou prinúti čítať dalej a dalej, silný emotívny príbeh, ktorý nenechá človeka chladného, zaujímavá kniha pre tých, ktorí majú záujem prečítať si skutočne dobrú knihu a nie nejaký brak.vrelo odporúčam.

Úžasná knižka (Alica, 8.9.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to super čítanie, plné človečiny, ale aj napätia, lásky, prekvapení... Autor je pôvodným povolaním lekár a je to na knižke vidno, prácu lekárov opísal neopakovateľným spôsobom, nemusí si nič vymýšľať, stačilo mu len dať na papier vlastné pocity. Je to fakt silná knižka, tých cca 600 strán stojí za námahu. A ako bonus tu máme exotiku, väčšina deja sa odohráva v Etiópii, kde autor naozaj žil, takže to má tiež hlboko prežité, nie vyčítané z iných kníh.
Všetky komentáre (8)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Niektoré noci svrčky spievajú cvrlik-cvrlik, sú ich tisícky a prehlušujú kašľanie a vrčanie hyen na stráňach vrchov. Odrazu príroda stíchne. Pripadá mi to, akoby sa skončil nástup vojakov a teraz je čas nájsť v tme svojho druha a ustúpiť. V tichu počujem prenikavé bzučanie hviezd a cítim, ako mi plesá srdce. Som vďačný za svoje nepatrné miesto v galaxii. Práve v takých chvíľach cítim vďačnosť k Šivovi.
Ako dvojičky sme až do tínedžerského veku spávali v jednej posteli, dotýkali sa hlavami, nohami či trupmi. Už sme z tých dôverností vyrástli, ale stále túžim po blízkosti jeho hlavy. Ak sa dožijem daru ďalšieho východu slnka, prvá myšlienka bude patriť jemu, ako ho zobudím a poviem: dlhujem ti ranný pohľad.
Najväčšmi dlhujem príbeh Šivovi. Príbeh, ktorý naša matka, sestra Mária Jozef Praisová, neprezradila, a pred ktorým môj statočný otec Thomas Stone utiekol. Príbeh, ktorý som si musel poskladať sám ako mozaiku. Až keď mu ho rozpoviem, môže sa uzatvoriť trhlina, ktorá nás s bratom delí. Áno, nekonečne dôverujem chirurgii, ale žiaden lekár nemôže vyliečiť ranu, ktorá delí bratov. Kde hodváb a oceľ zlyhajú, tam sa zaskvie príbeh…

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x