bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tajný prejav

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tajný prejav

Sovietsky zväz, rok 1956. Stalin je mŕtvy a násilnícky režim sa začína rozpadávať – vytvára sa spoločnosť, v ktorej sú policajti zločincami a zločinci nevinnými ľuďmi. Tajný prejav Stalinovho následníka Chruščova sa dostáva medzi ľudí, ktorí sa dozvedajú, že Stalin bol tyran. Chruščov sľubuje, že Sovietsky zväz sa zmení.
Bývalý príslušník štátnej polície Lev Demidov sa tiež usiluje zmeniť, musí však pritom prejsť úskalím osobnej rozorvanosti. Jeho dve adoptívne dcéry, ktoré má spolu so ženou Raisou, mu nechcú odpustiť podiel na smrti svojich rodičov. Nie sú jediné. Keď vyjde pravda najavo, Lev, Raisa a ich rodina sa ocitnú v smrteľnom nebezpečenstve, pretože niekto sa pokúša zneužiť temné dedičstvo Levovej kariéry v tajnej polícii. Niekto, kto sa zmení na nepoznanie, aby uskutočnil dokonalú pomstu.
Román TAJNÝ PREJAV nás zavedie do ulíc Moskvy, kde dozrieva situácia na politický prevrat, potom do sibírskeho gulagu a napokon do samého centra maďarského povstania v Budapešti.

Z anglického originálu The Secret Speech (Grand Central Publishing a division of Hachette Book Group, New York 2009) preložil Igor Otčenáš.

Detaily o knihe

Názov: Tajný prejav

Originálny názov: The Secret Speech

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

drsný príbeh (Danka, 3.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po knihe som siahla pretože som bola veľmi zvedavá, ako budú pokračovať osudy Leva a Raisy, či sa im podarí adoptovať siroty Zolu a Elenu, či budúc chcieť žiť a tvoriť rodinu s mužom, ktorý je spojený so smrťou ich rodičov. O tom pre mňa bola aj podstata knihy - o snahe a potrebe Leva vytvoriť si vzťah so Zolou, dokázať, že nieje tým, kým býval, že ľutuje to, čo v minulosti spravil. Samozrejme všetka jeho snaha je úzko prepletená s vývojom udalostí v Rusku po páde Stalina. Opäť ma miestami mrazilo pri opise toho, čo boli príslušníci KGB schopní i keď bol príbeh odosť "jemnejší" ako jeho prvá časť. Zo stránok sálal strach obyčajných ľudí zo šialenstva komunizmu a ich bezmocnosť pri zákerných udaniach. Pomyslenie nato, že príbeh stojí na skutočných historických udalostiach ma nedokázalo nechať chladnou.Kiha mi napriek týmto veciam prišla jemnejšia a citlivejšia ako Dieťa 44, Lev naozaj bezhranične dokazoval svoju krehkú lásku k adoptovaným dievčatám i napriek tomu, že Zola robila všetko preto, aby jediným citom medzi nimi ostala nenávisť a chlad. Veď ako inak možno vysvetľovať jeho ochotu dobrovoľne odísť do gulagu, nechať sa biť, ponižovať, nie raz stáť v ohrození života a to všetko len kvôli tomu, aby vykúpil svoj čin z minulosti.. Autenticitu knihe pridáva i skvelo opísané povstanie v Maďarsku v 1956-tom. Zámerne nenaznačím či sa nakoniec Lev odpustenia dočkal a čo bolo ďalej s jeho rodinou. Bez ohľadu nato ma záver knihy nútil vyhľadať aj tretie pokračovanie a som presvedčená o tom, že kto sa do príbehu začíta tak ako ja neoľutuje a pri pomyslení na tretiu časť vôbec nezaváha.

vynikajuca kniha (Jarmila, 25.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mna velmi zaujima tato tema a kniha ma nesklamala.

Uskutočnenie dokonalej pomsty... (MonK, 17.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som si kúpila kvôli prvému nadpisu v knihe "Sovietsky zväz, Moskva, 3. jún 1949" Neľutujem a ani nebudem, že som si túto knihu kúpila. Autor má dobre naštudované reálie, historické udalosti, fakty o tom niet pochýb.

Tajny prejav (Dana P., 16.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tajny prejav som si kupila, pretoze som od tohto autora uz citala Dieta 44, ktora sa mi velmi pacila. A kupu som neolutovala... Mam velmi rada knihy, z ktorych deja sa dozviem aj nieco z dejin. A tato kniha je presne taka. V deji sa spomina politicky prevrat v Moskve po smrti Stalina, narodne povstanie v Madarsku a sibirsky gulag a vzbura v nom. Hlavny hrdina Lev je uzasne silny clovek, schopny urobit vsetko pre svoju rodinu, aj ist do gulagu, kde je mnozstvo nevinnych ludi, ktorych pocas Stalinovho rezimu mucil a zatkol. Pribeh je skutocnym obrazom toho ako stalinovsky rezim ovplyvnil ludi, a to nielen v Rusku.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Príbeh, v ktorom minulé hriechy ľudí môžu zničiť prítomnosť, v ktorej rodiny musia prekonávať nepredstaviteľné prekážky, aby zachránili svojich milovaných, v ktorom možno nájsť nádej aj za tých najneuveriteľnejších okolností.

Sľúbil jej, že nebude mať tajomstvá. Ale nemohol si pripustiť, že po troch rokoch úsilia byť dobrým otcom nezískal nič, len Zojinu nenávisť. Nemohol prezradiť, že ju zobudil uprostred noci a pateticky žiadal, aby ho uznala za otca. Mal obavy. Ak by sa jeho rodina rozdelila, Raisa by sa musela rozhodnúť, na ktorú stranu sa pridá. Zostala by s dievčatami, alebo s ním? Celé tie roky, čo bol dôstojníkom tajnej bezpečnosti, ním pohŕdala, ako aj všetkým, čo predstavoval. Ale Elenu a Zoju nekonečne milovala. Jej láska k nemu bola zložitá. Jej láska k nim bola jednoduchá. Ak by sa mala rozhodnúť, možno si spomenie, aký bol kedysi. Do istej miery sa nazdával, že jeho vzťah s Raisou závisí od toho, ako zvládne úlohu otca. Po prvý raz po troch rokoch jej klamal.

Napínavý triler a zároveň prenikavá deštrukcia mýtov o spravodlivosti v Sovietskom zväze.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x