bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Desivá symetria

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Desivá symetria

V Desivej symetrii sa podivuhodne splietajú osudy dvoch párov identických dvojčiat. Angličanky Elspeth a Edie sa kedysi z neznámych dôvodov pohádali a od chvíle, keď Edie odišla s manželom do Ameriky, sa nevideli. Keď Elspeth v Londýne zomrie na rakovinu, odkáže celý svoj majetok vrátane krásneho bytu sestriným dcéram Julii a Valentine. Tie majú práve dvadsať jeden rokov a sú „zrkadlové dvojčatá“ – Valentina má syndróm situs inversus (všetky orgány a črty má zrkadlovo prevrátené). Podľa podmienok tetinej poslednej vôle sa musia do bytu nasťahovať a rok v ňom žiť, aby naň získali plný nárok. Pod dvojčatami žije Elspethin partner Robert, historik, ktorý píše dizertačnú prácu o viktoriánskom cintoríne Highgate, s ktorým dom susedí. Nad nimi zase býva čudák Martin, ktorý trpí vážnou obsedantno-kompulzívnou poruchou, takže nevychádza z bytu. Nerozlučné dvojčatá postupne spoznávajú nielen Londýn, ale aj svojich susedov. Krehká a submisívna Valentina sa zblíži s trúchliacim Robertom, extrovertná a bezohľadná Julia zase s Martinom, ktorého nedávno opustila milovaná manželka.
Valentina túži vymaniť sa z Juliinho područia a začať žiť vlastný život, nezávisle od sestry, ale Julia to odmieta. Obe však zakrátko zistia, že v byte s nimi ešte niekto býva: Elspethin duch...

Detaily o knihe

Názov: Desivá symetria

Originálny názov: Her Fearful Symmetry

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zrkadlové dvojičky (Mária Turčíková, 20.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je veľmi zvláštna osobne som sa s takou knihou ešte nestretla. Neviem povedať či sa bude každému páčiť ale mne osobne sa páčila veľmi. Tajomný príbeh, ktorý skrýva veľké tajomstvo, ktoré vás núti čítať a čítať. Je málo pravdepodobné aby čitateľ dopredu vedel čo sa stane. Musím povedať, že dvojstránku, ktorá prezrádzala tajomstvo som si prečítala viackrát aby som to dobre pochopila a bola som taká prekvapená ale dá sa povedať, že som to aj trochu tušila :) Elspeth a Edie boli dvojičky, ktoré skrývali neuveriteľné tajomstvo. Som rada, že autorka v knihe hovorila aj o Martinovi jeho príbeh bol sám o sebe skvelý a dozvedela som sa niečo nové o čom som nikdy nepočula. Kniha nepatrí ani k romantike ani k trileru je to niečo medzi tým. Aj tak si nie som istá kde to zaradiť. Pri čítaní knihy som si aj vyhľadala niektoré zaujímavosti o zrkadlových dvojičkách pretože mi to pripadalo veľmi zaujímavé a chcela som sa dozvedieť viac. Kniha má veľa zvláštnych a zaujímavých častí. Mala som veľmi rada Valentínu no osobne si myslím, že sa rozhodla veľmi zle aj keď Julia od nej nechcela odísť. Elspeth uväznená v byte skrášlila príbeh aj keď mi niekedy liezla na nervy od kedy bola duch nesprávala sa veľmi rozumne. Dej sa začal postupne zamotávať a potom sa všetko vyjasnilo. Autorka odviedla skvelú prácu a teším sa, že som si knihu kúpila určite sa k nej vrátim a prečítam si ju ešte raz. Odporúčam ju čitateľom, ktorí majú radi záhadné príbehy a duchov :) No samozrejme si myslím, že sa bude páčiť veľa ľuďom

Zaujímavá kniha. (Miloš Paľo, 17.8.2013) Odpovedať

Túto knihu mám doma z knižnice a musím povedať, že som si dobre vybral. Na začiatku čítanie bolo ťažké ale to je asi pri každej knihe. Potom som sa do toho dostal. Desivá symetria nie je ako každá kniha má v sebe niečo zvláštne na začiatku ani neviete kde túto knihu máte zaradiť. Čakáte, že sa stane niečo zvláštne ale nie no v strede knihy sa to rozbehne. V niektorých pasážach som mal aj husiu kožu a to mne sa pri čítaní často nestáva. Samozrejme pre mňa najlepšia v knihe bola Elspeth. Bola ta tajomná žena od ktorej som nevedel čo mám čakať. Ostala ako duch vo svojom byte a dávala pozor na dvojičky svojej sestry, ktorým zanechala svoj majetok. Na začiatku som nechápal ako je to deja zapojený Martin ale potom sa to pekne ukázalo. V knihe je veľa romantiky hlavne poukázanej na to ako Robert ľúbil Elspeth a dá sa povedať aj ako Martin ľúbil Marijke. Teším sa, že táto kniha skončila v mojich rukách a ja som si ju prečítal. Teraz ju už číta moja sestra a určite bude spokojná. Kto má rád príbehy od ktorých nevie čo čakať táto kniha je prenho ako stvorená. Ani po prečítaní knihy stále neviem kam ju mám zaradiť je to niečo zvláštne a autorka odviedla skvelú prácu a už sa teším keď si od nej prečítam niečo iné.

napätie, akcia, mystika ale aj romantika (Ema, 27.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je fakt skvelá. Využíva nečakané zvraty. Myslím si, že je málo pravdepodobné aby čitateľ dopredu vedel čo sa stane ... prečítala som ju za 2 dni a veľmi sa mi páčilo ako autorka pomaly odkrývala príbehy oboch dvojčiat. Záver nieje typicky romantický ako by to ukončilo mnoho autorov a to robí túto knihu ešte originálnejšou a zaujímavejšou. Určite odporúčam prečítať si ju. Obsahuje napätie, akciu, mystiku ale aj istú dávku romantiky. .... v každom prípade, autorka poukazuje na to, že ľudia by si mali dávať obrovský pozor na svoje želania a túžby.

recenzia (Majka Kuncová, 3.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato kniha bola veľke prekvapenie pre mňa. Ale prijemné. Pribeh zrkadlových dvojičiek kt. zdedili majetok a byt po matkinej sestre.Už su plnolete tak mozu odist do cudziny.Lenže v byte niesu same ale ostal tam aj DUCH.A tu mi už nebolo všetko jedno.Keďže mam rešpekt pred takýmito vecami ako su duchovia, vyvolávanie duchov, reinkarnácia...A priznavám mala som aj zimomriavky a nie len raz.Ale na druhej strane sa mi pačil aj opis toho, čo prave duch robi a kolko síl musi vynaložiť napriklad len nato, aby mohol pohnuť nejakou vecičkou.V žiadnom filme Vám to tak dopodrobna neopíšu.A preto aj ja radšej uprednostním knhu.Dej sa zamotával.A potom krásne odmotával.Odhaľovali sa rodinne tajomstvá z minulosti.Všetko davalo zrazu zmysel :) Milujem ten pocit ako všetko zrazu do seba zapadá :))čakala som troška iný záver ale nevadi :))Alebo autorka chysta pokračovanie???Ale celkový dojem z knihy bol výborný :)

Zaujímavá (Jozef Vítek, 9.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha má zaujímavý dej a ten záver som skutočne nečakala. Kto má rád trochu záhady, trileru a neprekážajú mu duchovia, má ju rýchlo prečítanú :-)

Desive rozuzlenie (Barbora Fedorkova, 15.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak tato kniha patri do kategorie "najvacsia haluz, aku som kedy citala". V dobrom. Pribeh dvoch sestier svojiciek a ich cesty do cudziny kvoli dedicstvu, ktory sa nakoniec premeni na desivy dej surodeneckeho utlacania, rodicovskej "lasky" a vole zit. A nesplneného zelania obnovy lasky. Putave a naozaj desive citanie.
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Elspeth zomrela vo chvíli, keď Robert stál pred kávomatom a sledoval, ako sa vriaci čaj leje do malého plastového pohára. Pamätal sa, ako potom kráčal nemocničnou chodbou s odporným nápojom v ruke, celkom sám v žiare blikajúcich svetiel, a vracal sa do izby, v ktorej Elspeth ležala obklopená množstvom prístrojov. Hlavu mala obrátenú k dverám, oči otvorené; v prvej chvíli sa mu zazdalo, že je pri vedomí.
Len pár sekúnd pred smrťou si Elspeth spomenula na istý deň v predošlú jar, keď sa s Robertom prechádzali po blatistom chodníku v Kew Gardens pri Temži. Pršalo a vo vzduchu bolo cítiť zápach zatuchnutého lístia. Robert povedal: „Mali sme mať deti,“ a Elspeth odvetila: „Nebuď hlúpy, zlatko.“ To isté zopakovala v nemocničnej izbe, ale Robert tam nebol, aby si jej slová vypočul.
Elspeth otočila tvár k dverám. Chcela zakričať jeho meno, no v hrdle jej navrela hrča. Akoby sa jej duša škriabala z tela rovno cez pažerák. Rozkašľala sa, chcela ju pustiť von, ale z krku sa jej vydral len klokotavý zvuk. Topím sa. Topím sa v posteli... Pocítila silný tlak a odrazu ju unášala voda; bolesť zmizla a ona sa zo stropu dívala na svoje malé, zničené telo.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x