bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mesto zlodejov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mesto zlodejov

Muž vyprovokovaný zadaním istého časopisu napísať o vlastnom živote bez zvláštnych udalostí navštívi svojich starých rodičov na dôchodku na Floride, aby zdokumentoval ich skúsenosti počas neslávne známeho obliehania Leningradu. Starý otec zdráhavo začne rozprávať príbeh, ktorý mu zaberie takmer týždeň: odyseu dvoch mladých mužov odhodlaných prežiť aj napriek zúfalým vyhliadkam misiu, v ktorej sa zima, hlad a ruské úrady ukážu rovnako nebezpečné ako okupanti z wehrmachtu.
Sedemnásťročného Leva Beniova prichytí policajná hliadka v Piteri - ako miestni nazývajú Leningrad - po zákaze vychádzania pri mŕtvole nemeckého parašutistu. Ktorý chlapec by sa nešiel pozrieť na mŕtvolu nenávideného fašistu? Pravidlá sú však prísne - porušenie zákazu znamená guľku do hlavy. Spolu s Koľom, údajným dezertérom, intelektuálom a vychýreným sukničkárom, však dostanú od policajného plukovníka druhú, aj keď trochu bizarnú šancu - ak v priebehu šiestich dni dokážu zohnať v obliehanom Leningrade tucet vajec, sú slobodní.
Začína sa odysea, ktorá obráti život mladých mužov naruby. Spoznávajú najtemnejšie stránky života v obliehanom Leningrade, krutosť okupantov, ale aj nabližších spoluobčanov, no zároveň objavujú hodnotu priateľstva na celý život, odvahy a Lev aj vytúženú lásku.
David Benioff vťahuje čitateľa do vzrušujúceho príbehu, baví ho svojím nadhľadom a dojíma podávaním udalostí cez optiku dospievajúceho mladého muža, niekedy naivnú a neistú, niekedy nečakane zrelú a rozhodnú. Mesto zlodejov ponúka striedavo prenikavý pohľad a zábavu, vzrušenie a hrôzu, brilantne vykreslené postavy a realistický opis prostredia. Vedie nás na závratnú cestu do najtemnejšej hodiny dvadsiateho storočia a súčasne oslavuje silu priateľstva zmeniť život.

Detaily o knihe

Názov: Mesto zlodejov

Originálny názov: City of Thieves

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

mesto zlodejov (V. Berdáková Pavlík, 13.4.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mne osobne sa táto kniha veľmi páčila. Trocha smutný koniec...pri toľkých zážitkoch...ale bola vojna...netreba očakávať veselý záver. Knihu o dianí počas vojny v akejkoľvek podobe by si mal každý raz za čas prečítať, aby bol vďačný za to čo má..a za mier. Ako každá kniha o vojne a udalostiach v nej aj táto je silná svojím príbehom a zároveň absurdnosťou vojny.

skvely pribeh (Dana Pivkova, 27.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pani moji, skvela kniha, precitala som ju za jeden den. Bude sa pacit tym, ktori citali Medeneho jazdca a podobne knihy. Pribeh je o dvoch chlapcoch Kolovi a Levovi, ktori sa stretnu pocas obliehania Leningradu a dostanu snad nesplnitelnu ulohu od plukovnika. Zohnat za tyzden tucet vajec na tortu pre jeho dceru. Chlapci zaziju za ten tyzden vela neuveritelnych veci, stretnu ruskych partizanov, dostanu sa do zajatia nemcov, ale oslobodia sa a vratia sa spat do Leningradu. Je toho vela, ale nejdem prezradzat, nech si to kazdy precita sam. Autor dokazal skvelo opisat rozne situacie, pri niektorych sa mi dvihal zaludok, pri dalsich som plakala a smiala som sa pri Kolovych poznamkach a vtipoch. A pribeh neskoncil klasickym happyendom - ten bol len polovicny. Skutocne odporucam :-)

odporúčam (Martina Putoráková, 21.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kúpila som ju manželovi, ten sa nevedel od nej odtrhúť a prečítal ju za dva dni, takže vrelo odporúčame.

Skvelá kniha! (Ria, 5.9.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižka, ktorá vás zaujme, rozosmeje, rozplače. Autor má neskutočný talent upútať čitateľa svojim rozprávaním a myslím, že kniha by si zalúžila sfilmovanie, určite by mala úspech!

Mesto zlodejov (barbi, 28.2.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Perfektná kniha, lepšiu som nečítala ani nepamätám :)

Mesto zlodejov (Eva, 11.1.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha,doporučujem čítať všetkým....

Mesto zlodejov (Peter Kobelár, 28.6.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Všetky komentáre (7)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ešte nikdy ste neboli takí hladní, ešte nikdy vám nebola taká zima. Keď sme spali, ak sme spali, snívalo sa nám o hostinách, na ktorých sme ľahkomyseľne hodovali pred siedmimi mesiacmi - všetky tie chleby s maslom, zemiakové knedle, klobásy -, jedli sme bez úcty, hltali bez chuti, na tanieroch nechávali veľké omrvinky a mastné zvyšky. V júni 1941, predtým, ako prišli Nemci, sme si mysleli, že sme chudobní. No v zime sa jún zdal ako raj.
V noci fúkal vietor tak hlasno a dlho, že vás desilo, keď ustal; pánty na okeniciach na vypálenej kaviarni prestali na niekoľko zlovestných sekúnd vŕzgať, akoby sa blížil predátor, a drobné zvieratá zmĺkli od hrôzy. Okenice strhli v novembri na kúrenie. V Leningrade už nebolo dreveného odpadu. Každá drevená značka, dosky z lavičiek v parku, parkety zo zničených budov - všetko zhorelo v niečej peci. Chýbali aj holuby, pochytali ich a udusili v roztopenom ľade z Nevy. Nikomu neprekážalo vraždenie holubov. Problémy spôsobovali psy a mačky. V októbri sme začuli chýry, že ktosi upiekol rodinného kríženca a rozštvrtil ho na večeru. Smiali sme sa a krútili hlavami, neverili sme tomu, a takisto sme boli zvedaví, či by pes chutil dobre, keby sa naň dalo dosť soli - stále jej bolo veľa, aj keď sa už všetko ostatné minulo, soľ sme mali. Do januára sa z klebiet stali holé fakty. Nikto, okrem tých s najlepšími známosťami, nemohol viac kŕmiť domáce zvieratá, a tak domáce zvieratá kŕmili nás.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x