bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zoznam pána Rosenbluma alebo ako sa stať Angličanom

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 04.05.2024 02:52

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zoznam pána Rosenbluma alebo ako sa stať Angličanom

Nemecký židovský pár Jack a Sadie Rosenblumovci pred druhou svetovou vojnou emigruje do Veľkej Británie. Po príchode im židovský spolok rozdá listy s inštrukciami a so zoznamom, ako sa správať, aby zapadli do anglickej spoločnosti. Jack je novou domovinou nadšený a je rozhodnutý stať sa naozajstným Angličanom pomocou zoznamu, ktorý dostal pri príchode. Začne úspešne obchodovať s kobercami a postupne si svoj zoznam sám rozširuje o nové body. Hráva bridž a tenis, kúpi si oblek od Henryho Pola a jaguár, usiluje sa získať členstvo v niektorom z prestížnych golfových klubov v okolí. Všade ho však odmietajú, pretože je Žid. Rozhodne sa teda vybudovať si vlastné golfové ihrisko, keďže správny Angličan musí byť členom golfového klubu.

Detaily o knihe

Názov: Zoznam pána Rosenbluma alebo ako sa stať Angličanom

Originálny názov: Mr. Rosenblum´s List

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Englishman in New York (Soňa P., 11.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Tak, ako Sting v piesni Englishman in New York spieva o tom, že on ako Angličan nezapadá medzi Američanov, tak hlavný hrdina tejto knižky Jack ako nemecký žid nezapadá medzi Angličanov. Zapadnúť nevie, no veľmi sa o to snaží. Má plány, zoznamy položiek, ktoré si odškrtáva na ceste k cieľu. Ako posledná, zdanlivo nezdolateľná podmienka, mu ostáva stať sa členom golfového klubu. Keďže ako Nemca ho do žiadneho nechcú prijať, rozhodne sa postaviť si svoje vlastné, na bohu zabudnutom anglickom vidieku. Pre svoju vidinu stať sa Angličanom sa postupne odcudzuje od svojej ženy smútiacej za domovom a rodinou, ktorú opustili a stráca kontakt s dcérou. Z knihy na mňa dýcha pravá anglická clivosť a melanchólia, miestami depresívna, miestami vtipná. Určite odporúčam podobne zameraným anglofilom ako som ja :)

Neuveriteľná atmosféra (Erika Kučáková, 28.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
V kníhkupectve ma upútala táto kniha. Hneď som si ju kúpila a dobre som urobila. Anglický vidiek je tak krásne opísaný, až som mala pocit, že sedím na lúke a pozorujem pána Rosenbluma budovať golfové ihrisko. A keď jeho žena piekla koláče, priam som cítila ich vôňu. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí sa chcú odreagovať a prečistiť si hlavu od zbytočností.

Ako zapadnúť do anglickej spoločnosti... (Jana, 2.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dojímava kniha s nádhernymi a podmanivými opismi anglického vidieka. Pán Rosenblum je nekonečný optimista s presnými plánmi, ako dosiahnuť svoj cieľ a tým zapadnúť do anlickej spoločnosti. Jeho nehynúca vytrvalosť je obdivuhodná, hoci nemá u všetkých pochopenie. Zbaviť sa nálepky nemeckého žida nie je ľahké a krutosť niektorých ľudí nepozná hranice a hodeným polenám pod nohy nie je ľahké sa vyhnúť. Obdivuhodná ľudská húževnatosť a vytrvalosť je základným kameňom úspechu v živote a tá hlavnému hrdinovi nechýba a môže nám byť krásnou inšpiráciou.

Cesta za snom (stajes, 26.5.2012) Odpovedať

Podla mna to nie je kniha na jeden hlt. Pribeh je fajn - je pekne, ze pan Rosenblum si ide za svojim snom, ale na druhej strane - ide si za nim na ukor svojej zeny, ktoru odusnul na druhe miesto...

milujem pána Rosenbluma (Milena Veresová, 26.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa je toto najlepšia kniha roku 2010. Milujem pána Rosenbluma a jeho neutíchajúcu vieru v lepšie zajtrajšky, jeho manželku a jej smútok prenesený do receptov podľa nálady. Rozumiem ich dcére, ktorá si pripadá ako doma, napriek tomu že jej rodičia sa narodili v cudzej zemi. S láskou som sledovala ich cestu za zajtrajškami, držala som im palce, smútila a radovala som sa s nimi. Dostala sa mi do ruky náhodou a ja som za to dodnes vďačná. Lebo keď na mna sadá smútok, už nie som sama. Mám Zoznam pána Rosenbluma.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Blahoželám k výborným výsledkom, Elizabeth Roseová.“
Vyslovil jej nové meno, pováľal ho na jazyku, akoby ho chcel ochutnať. Znelo elegantne. Rýchlo k nemu zdvihla oči a usilovala sa mu vyčítať z tváre, čo si o tom myslí.
„Ľuďom sa to ľahšie vyslovuje,“ povedala a jej zelené oči prosíkali, aby jej prikývol a nehrešil ju.
„Pravda, pravda,“ pritakal.
Rozumel jej: už ju unavovalo byť Židovkou. Nevyzerala ako Židovka – prezrádzalo ju iba meno, bez neho sa bude cítiť slobodná. Pamätal sa, aké to bolo, keď Elizabeth chodila do základnej školy. Všetky dievčatá mali otcov, čo fajčili cigary, vyznali sa v krikete, mali predplatenú lóžu v Covent Garden a chodili na Wagnera. V duchu vzdychol. To, že mu nedovolila, aby ju odviezol do Cambridgea, je len a len jeho vina. Na okamih sa uvidel dcérinými očami, ako sa v nevkusne nápadnom obleku na starostlivo upravenom trávniku priveľmi hlasno prihovára elegantne odetým rodičom iných dievčat. Už sa nedivil, že nechcela, aby ju odviezol na internát.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x