bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odpočúvaní

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 21.05.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odpočúvaní

Doteraz sa nevedelo skoro nič o tom, aký názor mala nemecká generalita na Hitlera, na priebeh vojny a vojnové zločiny. Po vojne o sebe rozširovala skreslený obraz: viedol sa čestný boj, nemali informácie o väčších zločinoch a vojenskú porážku zapríčinili predovšetkým Hitlerove diletantské zásahy. Prepisy odpočúvaných nemeckých štábnych dôstojníkov v britskom väzení, ktoré historik Sönke Neitzel objavil v britskom Národnom archíve, po prvý raz podávajú bezprostredný, autentický pohľad na myšlienkový svet nacistických veliteľov. Nevedeli, že sú odpočúvaní, a rozprávali sa o skúsenostiach z vojny, o jej perspektívach, o nacizme, o vojnových zločinoch a atentáte z 20. júla (neúspešný atentát na Hitlera). Z autorovho dôkladne komentovaného textu jednoznačne vyplýva, že najvyšší dôstojníci boli do veľkej miery oboznámení s katastrofálnou frontovou situáciou, ako aj s vojnovými zločinmi spáchanými predovšetkým na východnom fronte.

Detaily o knihe

Názov: Odpočúvaní

Originálny názov: Abgehört

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

bolo toto odpočúvanie zákonné??? :) (Ján Košč, 30.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
V tejto knihe si vzal autor Sönke Neitzel na mušku opačný problém, a to vyviňovanie sa armádnych dôstojníkov Wehrmachtu z podpory nacizmu a z nacistických zločinov. Na pomoc si tento nemecký historik a profesor moderných a najnovších dejín na Univerzite Johannesa Gutenberga vzal odtajnené záznamy z odpočúvania nemeckých vysokých dôstojníkov, väznených počas druhej svetovej vojny v zajateckom tábore Trent Park vo Veľkej Británii. Hlavným dôvodom k uskutočňovaniu odposluchov súkromných rozhovorov medzi (zväčša) generálmi bolo vyťažovanie informácií, ktoré by pomohli získať spojencom výhody pri vedení vojny. Z dnešného pohľadu sú ale zaujímavejšie informácie o politických postojoch zajatcov, ich názoroch na rozpútanie vojny i jej smerovanie a taktiež informácie o nacistických zločinoch, na ktorých sa niektorí aktívne zúčastnili, niektorí boli len svedkami, ale všetci o nich vedeli. V úvode knihy autor odhaľuje zaujímavé zákulisie zajateckého tábora v Trent Parku, ktoré umožňovalo v tej dobe a s vtedajším technickým vybavením uskutočňovať naozaj veľmi rozsiahle odpočúvanie. Britom sa pritom úspešne darilo odolávať odhaleniu zo strany zajatcov a zaujímavé informacie skoro okamžite spracovať a posunúť kompetentným zložkám. Sönke Neitzel ďalej popisuje, ako Briti zámerne podsúvali rôzne cielené informácie a dezinformácie väzneným dôstojníkom, aby vyprovokovali súkromné rozhovory. Dúfali, že sa dozvedia niečo zaujímavé. Iným trikom bolo striedanie zajatcov v Trent Parku podľa rôznych politických postojov a ľudských vlastností, pričom miešali odporcov s presvedčenými nacistami, prípadne k dôstojnikom wehrmachtu ubytovali generála SS. Tieto metódy slávili úspech, pretože takto podpichovaní dôstojníci boli nečakane zdielni a úprimní. V súkromných rozhovoroch okomentovali množstvo udalostí a poskytli veľa informácií o veciach, o ktorých pri oficiálnych výsluchoch tvrdili, že o nich nič nevedia. Niektorí z nich sa o týchto informáciách nezmienili dokonca ani vo svojich oficiálnych pamätiach, vydaných dlho po vojne. Druhá polovica knihy obsahuje prepisy tých najzaujímavejších rozhovorov, a to podľa výberu autora. Sám autor pomáha čitateľovi nazrieť do duše týchto mužov, z ktorých viacerí si už v zajatí mysleli (nie vždy oprávnene), že budú neskôr odsúdení za vojnové zločiny. Tieto prepisy nám umožňujú ľahšie pochopiť zmýšľanie vtedajších generálov a nižších dôstojníkov, ktorí bez debaty patrili k intelektuálnej elite nemeckého národa a predsa sa nie všetkým podarilo ubrániť nacistickej propagande a vlastnému morálnemu úpadku. Kniha „Odpočúvaní“ neobsahuje žiadne špekulácie, prípadne dohady - ide o historický dokument, v ktorom Sönke Neitzel pracne skladá pestrý obrázok ukazujúci dôstojnikov Wehrmachtu v ich reálnej podobe.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Nemecká generalita sa po skončení druhej svetovej vojny pred kritickou reflexiou svojej roly za tretej ríše väčšinou uzavrela. Obraz, ktorý o svojej činnosti maľovala, bol v podstate taký, že bojovala čestnú vojnu a nevedela nič, alebo ak vôbec niečo, tak len minimálne, o väčších zločinoch, a že vojenskú prehru zavinili predovšetkým Hitlerove diletantské zásahy. Či a do akej miery publikácie bývalých generálov ovplyvnili povojnovú verejnú mienku, nie je dodnes ešte empiricky doložené. Novšia literatúra však poukazuje na fakt, že už v 50. rokoch verejnosť a jednotliví dôstojníci o činnosti prinajmenšom najvyšších generálov a o tzv. čistom wehrmachte pochybovali. Aj práce Špeciálneho vojenského výboru nemeckého bundeswehru dokazujú, že vojsko sa v prvých rokoch Nemeckej spolkovej republiky ešte stále zaoberalo svojou minulosťou kritickejšie ako napríklad advokáti, lekári alebo vládne orgány. V nijakom prípade sa však neurobil hĺbkový a rozsiahly výskum vo vlastných radoch, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na spustošenú vlasť a odmietavú mienku, ktorá prevládala vo verejnosti voči generalite wehrmachtu.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x