bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Leningradská blokáda

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 30.05.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Leningradská blokáda

Zima, hlad, všadeprítomná smrť, boj o prežitie.
Leningrad, mesto obliehané bielou nocou a nemeckou armádou.
Ako hlboko dokáže človek siahnuť na dno svojich možností?

Zúri vojna a nič také ako obyčajný život neexistuje. Len snaha prežiť. I napriek tomu sa mnohí obyvatelia počas blokády snažia cez vlastné myšlienky zmierniť svoje utrpenie. Napísaná veta vie občas odľahčit trpiacemu a zanechať malú ozvenu vlastného vnútra. Tento výkrik nemusí umrieť na papieri, môže rozkvitnúť v očiach niekoho iného. Ako spomienka, ktorú daroval cudzej mysli, aby sa nestratila, aby zanechala vlastnú stopu významu toho, čo sa stalo.
Táto kniha rozpráva príbeh ľudí, ktorí sa počas blokády Leningradu usilovali odolať náporu vojny a vyrovnať sa s vlastnou bezútešnou situáciou. Každodenné bombardovanie, hlad, zima, všadeprítomná smrť. Tí, ktorí prežili, zanechali pre nás odkaz vo forme denníkov alebo svedectiev - Lýdia Georgievna Ochapkinová, mladá žena s dvoma malými deťmi; šesťnástročný mladík Jura Rjabikin; historik Georgij Alexejevič Kňazev. Spomienky sú prepísané bez akýchkoľvek redaktorských zásahov, aby sa čo najvernejšie zachoval genius loci jednej z najväčších kataklyziem moderných dejín civilizácie, svedectvo o ľudskej snahe prežiť.

Detaily o knihe

Názov: Leningradská blokáda

Originálny názov: Leningrad under Siege

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

citila som beznadej, hlad, zimu......strach....hlad (Natasa Hrkelova, 10.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Včera som si po dlhom hľadaní, zháňaní doniesla domov knihu Leningradská blokáda a hneď som ju aj začala čítať. Napriek tomu, že som si ju "šetrila", napriek častým prestávkam, aby som sa "vydýchala", som ju dnes dočítala. Som plná dojmov, emócií a rozhodne ju všetkým tým, ktorým je téma 2.sv.vojny blízka odporúčam. V zime, v rokoch 1941/42, keď boli v Leningrade ukrutné mrazy (-30 stupňov) a ľudia nemali čím kúriť, ich kváril ešte aj hladomor. Ľudia umierali všade - v práci, doma, na ulici. Knihu tvoria denníky troch absolútne rozdielnych ľudí, z rôznych sociálnych vrstiev - matky dvoch malých detí, 16 ročného chlapca a riaditeľa Archívu Akadémie vied - ktoré realisticky zachytávajú ich dni počas blokády a zároveň nám ukazujú aká silná je vôla žiť, čoho všetkého sú ľudia v kritických podmienkach schopní a že s nádejou, optimizmom a vierou v lepší zajtrajšok sa útrapy prekonávajú ľahšie. Bolo to obdobie, keď matky deťom zháňali potravu, ale im aj brali a závideli ich biedny prídel. Ľudia kradli, závideli si, ale zároveň si dokázali pomáhať a podeliť sa aj o poslednú kôrku chleba. Denníky sú bez redaktorských zásahov, sú len preložené a zozbierané výpovede blokádnikov sú autentické. Pre mňa bola táto kniha silným "zážitkom" "Toto je možno posledný zápis. Bojím sa, že tento...Myslím, že mi nebude dopriate dopísať tento denník, napísať na poslednú stranu slovo "Koniec". Niekto druhý tam napíše "Mŕtvy". Ja však tak vášnivo túžim žiť, veriť, cítiť!"

Najsilnejsia kniha mojho zivota (Bea, 29.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nie, neprehanam. Tato kniha sa naozaj nepodoba na ziadnu inu. Nie je to len kniha, je to pravdiva a bolestiva kronika Leningradu v jeho najtazsich casoch. Tvoria ju denniky troch uplne odlisnych ludi, ktorich existencia sa postupne scvrkava na jediny ciel: prezit. Bohuzial, nie kazdemu sa to podarilo. Desive opisy hladu, treskucej zimy, zufalstva a beznadeje. Ako vravia autori:" Nuz a dnesnym ludom treba porozpravat o obetiach tejto blokady a o tom ako Leningradcania zili a zomierali."

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x