bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Žralok

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 15.06.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Žralok

Málokedy sa stáva, aby sa románový debut začínajúceho spisovateľa stal predmetom širokého záujmu čitateľov aj odbornej kritiky. Predstavme si človeka, ktorý zo dňa na deň stratí pamäť. Zvyčajne je to dôsledok silného šoku alebo choroby: hrdina románu Eric Sanderson prežil aj šok, aj psychicky ochorel, no predovšetkým zápasí s fiktívnym žralokom, ktorý mu sústavne odjedá z pamäti. Mení sa na svojho dvojníka, hľadá si novú totožnosť, túži pred žralokom uniknúť. Druhý Eric Sanderson čoskoro zistí, že okrem žraloka ho ohrozuje aj totálna identita, ktorá prostredníctvom informačnej techniky pohlcuje nesčíselné množstvo ľudských intelektov a informácií. Sandersonova cesta vedie do nepriestoru pozostávajúceho z kníh, slov a písmen, lenže aj doň prenikajú konceptuálne ryby, a predovšetkým žralok. Román vrcholí súbojom so žralokom, ktorý pripomína výjavy z Melvillovej Bielej veľryby či Spielbergových Čeľustí.
Hallov román prekvapuje formou i témou, skĺbením a prelínaním motívov z reálneho i fiktívneho života. Ponúka vzrušujúce čítanie a zaujímavý pohľad na súčasné hľadanie mladej britskej prózy.

Detaily o knihe

Názov: Žralok

Originálny názov: The Raw Shark Texts

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

zralok (ANNA PACUTOVA, 15.11.2012) Odpovedať

neoslovila ma
knihu som dostala za nakup inej knizky... velmi tazko sa mi citala ale ja ked zacnem tak docitam kazdu knihu privela fikcie...az som sa stracala..

PREKLAD! (randomvan, 28.8.2010) Odpovedať

som sklamaný(á)
Hodnotím preklad, nie knihu. Kniha je výborná, ale to slovenské spracovanie príšerné! koho napadlo preložiť "raw shark texts" ako "žralok"? čo som čítal ukážku, tak sa mi zdá, akoby prekladateľ pracoval "on the fly", bez toho, aby si to najskôr prečítal (a porozumel). Ide možno len o drobné chybičky, ale z detailov sa skladá dielo. Možno ma krátka ukážka na to neoprávňuje, ale zdá sa mi použitý jazyk akýsi chudobný. (oproti českému prekladu) čo sa týka grafického spracovania, tiež nič moc. grafik si to tiež neprečítal, inak by na žraloka nenakreslil integrovaný obvod. typografia nezaujímavá. pre tých, ktorý nevládnu angličtinou dávam do pozornosti český preklad z vydavateľstva Odeon. Radšej by som si síce knihu prečítal v Slovenčine, ale nestojí to za to.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

PREDOVŠETKÝM SI ZACHOVAJ CHLADNÚ HLAVU.

Ak budeš tieto riadky čítať, už nie som na blízku. Zdvihni telefón a vyťukaj rýchlu voľbu 1. Povedz žene, ktorá sa ti ohlási, že si Eric Sanderson. Tá žena je doktorka Randlová. Pochopí, čo sa stalo, a môžeš ju hneď navštíviť. Vezmi si kľúče od auta a odvez sa žltým džípom do domu doktorky Randlovej. Ak nevieš, kde sa nachádza, v obálke je mapka - nie je to veľmi ďaleko a nájdeš ho celkom ľahko.

Doktorka Randlová ti môže odpovedať na všetky otázky. Je veľmi dôležité, aby si sa tam vybral bez meškania. Nemotaj sa. Nič neskúmaj. Nevezmi si dvesto libier.

Kľúče od domu visia na klinci na zábradlí v dolnej časti schodiska. Nezabudni si ich vziať.

S poľutovaním, no aj s nádejou,
Prvý Eric Sanderson

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x