bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mexická vlna

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:54

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mexická vlna

Mexická vlna je najsmutnejšia a najkrajšia Matkinova kniha. Ako prvé dve aj tretí Matkinov román si mohli čitatelia na pokračovanie čítať skôr, než vyšli knižne: Polnočný denník (2002) vychádzal na internete, Láska je chyba v programe (2004) tak ako Mexická vlna v dennej tlači. Na rozdiel od prvých dvoch kníh sú však hlavné postavy tri – súrodenci Tereza a Henry a ich nevlastná sestra Verona, kvôli ktorej otec odišiel od rodiny. Napriek tomu sú však priateľmi. Mexická vlna je iná aj tým, že sa odohráva na Slovensku, aj tým, že hrdinov sledujeme v skutočne epickom rozpätí vyše dvoch desaťročí. Nájdeme v nej otrasné detské svetríky, zväzarmovské krúžky, koridory a štrnganie kľúčov na námestí, únos prezidentovho syna, zmarené referendum a rozdelenie republiky, zverejnenie zoznamov ŠtB, ale aj vstup do Európskej únie a postup Artmedie do Ligy majstrov… Ešte omnoho viac tvorí kulisy príbehov trojice súrodencov, len málo veselého v láske, v práci, v živote… Všetko však vyvažuje Matkinov ironický nadhľad a nesporný zmysel pre čierny humor.

Detaily o knihe

Názov: Mexická vlna

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Posolstvo je super. (Pes Flakaty, 22.2.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Ale koniec ma sklamal. Akoby to autorka nevedela ukončiť. Nechcem prezrádzať obsah.

mexická vlna v láske (Kamila Hubináková, 11.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Láska je ako mexická vlna - musíte ju odoslať a dúfať, že sa cestou okolo štadióna nestratí. Že nezmizne . . ." Matkin vie ako vysloviť nevysloviteľné, zaujať a vnoriť sa do hlbokých myšlienok, na ktoré hľadajú odpovede mnohí ľudia. Miestami mi pripomína Coelho - cez príbeh podáva odpovede na zložité otázky vzťahov, lásky, rodiny a pátrania tej správnej "zlatej" cesty. Odporúčam prečítať všetky Matkinovky, pretože každá má niečo do seba a ukáže iný pohľad na veci, o ktorých sme si mysleli, že sú nevyriešiteľné. Nie vždy všetko vyzerá tak zle ako sa zdá na prvý pohľad :-)

Matkina sa nedá nemilovať (Kristína Vitkovičová, 6.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je písaná krásne. Je v nej podaný príbeh rozpadu rodiny, no napokon to nebude s tým rozpadom až tak zlé. Deti získajú novú sestru a ďalej vyrastajú, prežívajú množstvo okamihov iného režimu ako je ten dnešný a prežívajú straty, nástrahy ale aj pekné chvíle. Matkin jednoducho vie ako čitateľa zaujať, v jeho písaní je ukryté veľké množstvo inšpiratívnych viet, citátov a rád. Odporúčam každú Matkinovú knihu, pretože to je to pravé čítanie v čase, keď človek potrebuje nájsť na niečo riešenie.

Dokonalosť písania (Tatiana Mozdenová, 14.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z Matkinových prvých kníh je dokonalosť sama o sebe. Vrelo odporúčam čitateľom, ktorý majú radi prepletenosť deja, takým spôsobom, že vám to nedovolí prestať čítať. Kombinácia osudov jednej slovenskej rodiny krásne a pravdivoopisuje život na Slovensku pred a po 89. roku....

jedna od matkina (Adriána Francová, 5.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od kedy začal matkin písať, čítam jeho knihy, táto sa mi zdá, že sa odlišuje od všetkých ostatných...aj štýlom aj obsahom...jeho knihy mám rada, a čakám na ďalšie a ďalšie...táto ma až tak neoslovila, lebo má aj lepšie :-)

najlepšia (Andy, 25.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa je Mexická vlna najlepšia a najkrajšia "Matkinovka". Sála z nej nadhľad a sarkazmus ako z každej Matkinovej knihy, ale ... niekedy je to smiech cez slzy, a to sa považujem za dosť veľkého cynika. Na príbehu troch ľudí, súrodencov sa prenesiete do čias nedávno minulých, zaspomínate na to, že každý mal v kuchyni rohovú lavicu a v obývačke veľkú obývaciu stenu :) , aby ste sa mohli neskôr preštrngať cez to, ako sme si sľúbili všetci lásku, zabudli na to, že referendum o rozpade ani nebolo, na to, že takmer v každej rodine bol niekto, kto bol za Mečiara a kto nešiel s ním, šiel proti nemu, na to, ako sa zmarilo iné referendum, na prelomový rok 2000, keď mal byť všeobecný kolaps a nakoniec sa nič nestalo, na vstup do EÚ ... Príbeh troch detí, ktoré majú spoločného otca, ako sa menili dobou, prostredím, skúsenosťami. O tom, ako odchod otca z jedného dňa na druhý vnímajú ako deti a o tom, ako to vnímajú už ako dospelí. O tom, že sestra je schopná vynosiť dieťa pre svoju nevlastnú sestru a jej manžela. O tom, že nech sa deje, čo sa deje, súrodenci držia spolu, vlastní či nevlastní. A o tom, že napriek tomu, že dvaja súrodenci vyrastali bez otca a jedno dievča bez mamy, otec ich nado všetko miloval. Mexická vlna je jednoducho o láske v mnohých podobách. Ako autor sám píše: "Láska je ako mexická vlna. Musíte ju odoslať a dúfať, že sa cestou okolo štadióna nestratí. Že nezmizne. Že časť citu pošlú iní ľudia ďalej a že časom dorazí až k vám..." Táto kniha je z nášho prostredia, z našej minulosti, súčasnosti, je jednoducho o nás, preto sa s postavami ľahko stotožníte a pritom sa nedá zaspomínať na detstvo, dospievanie, na mnohé kotrmelce i prvé lásky. Ak ste nečítali od Matkina zatiaľ žiadnu knihu, túto si rozhodne nenechajte ujsť.

Zvláštna (Miroslava Pagáčová, 15.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niektorí Matkina hodnotia ako autora čisto nadržaného, ktorý vraj píše len o sexe, sexe a..sexe. Jediné čo niektorých zaujíma je, či je to teda muž alebo žena, dohady sú tu stále. Mne je to jedno. Keby je autor aj lúčna kobylka, každý kniha sa mi zatiaľ vcelku páčila. Ale mexická vlna je o stupeň inde. Sex je samozrejme prítomný, a? Rovnako sú prítomné pocity, osudy, pomsty a poďakovania. Jediná Matkinova kniha, ktorá je z môjho pohľadu rovnako skvele (sladký sarkazmus!) napísaná, ale doplnená o kúsok citu. Naozaj odporúčam prečítaž.

;-) (Klára Cicoňová, 15.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto knihe som si aj poplakala. Bolo to vtipné to hej, ale občas mi prišlo ľúto terezy a hneriho, najmä po odchode otca.

Hotová sága (Maritna, 2.6.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ja by som povedala, že je to kniha o živote jednej generácie, ktorá si detstvo užila v jednom "režime" a potom bola prebudená do krutej reality "kapitalizmu". Nie je to len o láske, je to hľadaní samého seba, hľadaní cesty životom, o hľadaní pokoja. Rovnako ako sa kolíše mexická vlna, tak sa kolíše aj dej príbehu a prekvapivý záver je až nezvyčajne jedinečný pre Matkina. Ja určite odporúčam.

Mexická vlna :) (Dominika Kováčová, 6.3.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Ideou tohto príbehu je hľadanie niečoho nového,čo by zaplnilo medzery v životoch,čo by poskytlo dôkaz o tom,že sme žili správne.

Mexicka vlna (Kristina Haluzova, 25.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Velmi dobre napisana kniha ma naozaj zaujimavy dej . Zboznujem Matkinove knihy zatial som citala iba Mexicka vlna a Laska je chyba v programe ale staly za to :)

Mexická vlna (Janka, 26.7.2008) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj je to veľmi smutná kniha.... Ale krásna zároveň. Matkinove knihy mám veľmi rada kvôli nezameniteľnému štýlu jeho písania.... Dúfam, že ich bude ešte veľa...
Všetky komentáre (12)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x