bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mechanický pomaranč

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 04.05.2024 03:06

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mechanický pomaranč

Mechanický pomaranč patrí medzi to najlepšie, čo moderná literatúra priniesla. Už pred viac ako tridsiatimi rokmi, keď po prvý raz vyšla, sa stala „klasikou“. Rovnomenný film, ktorý podľa nej nakrútil Stanley Kubrick, sa rýchla stal kultovým. Príbeh sa odohráva v Londýne v nie príliš vzdialenej budúcnosti. Hlavná postava Alex je vodcom štvorčlennej skupiny tínedžerov, ktorá pácha rozličné násilnosti. Medzi sebou rozprávajú zvláštnym slangom s implantovanými rusizmami. Alexa však chytia, dostane sa do väzenia, kde ho čaká hrozivý trest s nepredstaviteľnými následkami. Táto kniha je fascinujúcim jazykovým koncertom, brilantnou štúdiou násilia a zla v človeku i drsnou antiutópiou v Orwellovskom duchu.<br><br>Anthony Burgess sa narodil roku 1917 v Manchestri. Po otcovi, barovom pianistovi, a matke, kabaretnej tanečnici, zdedil cit a talent pre hudbu, ktorý zúročil nielen v hudobných dielach, ale aj vo svojich románoch. Burgess sa pôvodne chcel stať hudobným skladateľom, anglická literatúra bola až druhou voľbou. V roku 1961 navštívil ako turista Sovietsky zväz. Tento výlet mu poskytol inšpiráciu pre literárnu tvorbu a najmä pre najznámejší román Mechanický pomaranč.
Okrem románov, poviedok, divadelných hier, literárno-vedeckých publikácií je autorom aj 160 hudobných skladieb. Zomrel v Londýne 22. novembra 1993.
<br><br>
Z anglického originálu A Clockwork Orange preložil Otakar Kořínek.

Detaily o knihe

Názov: Mechanický pomaranč

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kultovka (Veronika Fujáková, 17.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ešteže som túto kultovú záležitosť čítala skôr ako som videla film! Kniha vždy vo mne nechá väčší dojem a po prečítaní tejto som dlho rozmýšľala nad tým, ako možno pracovať s ľudskou psychikou, ako niekoho manipulovať, aké rôzne nezmyselné praktiky používajú vyššie postavení na mládežnícke prešľapy a aký to má na človeka dopad. Okrem toho ma zaujal štýl písania a ľahkosť, s akou autor opisuje ťažké životné situácie.

Rozporuplné pocity (Dominika Kovalčíková, 17.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Násilník Alex deLarge je vodca bandy pubertálnych výtržníkov, ktorí radi prepadávajú, znásilňujú a okrádajú slušných občanov. Okrem toho radi v bare popíjajú "šmrncnuté" mlieko (moloko). Ako sa vraví... na každého raz dôjde a nevyhne sa to ani Alexovi, priatelia ho zradia a on sa ocitne vo väzení. Čo sa udeje tam a ako sa odtiaľ dostane na slobodu a ako sa bude správať ako slobodný človek a prečo radšej nebudem rozoberať... pretože už teraz som vyzradila veľa z príbehu a to som ani nechcela. Problémom je, že hlavná dejová línia by sa dala opísať tromi vetami. O dôsledkoch, satire a paródii na studenú vojnu a násilnícky štát by sa dalo vravieť dlhšie. Táto kniha je (dá sa povedať) ďalšou antiutópiou. Aby sa predišlo ďalšej zločinnosti, ľudia by mali byť pozbavení vôle. "Človek, ktorý si nemôže vybrať, ale prestáva byť človekom." Ako by sme sa mohli rozhodnúť dobre alebo zle, ak vôbec nemáme na výber ? Potom sa z nás stáva iba akési monštrum, indivíduum, ktoré žije svoj život mechanicky bez pripomienok. Táto kniha mi v mnohom pripomína 1984 od G. Orwella. Napriek tomu som si myslela, že z knihy budem viac unesená. Jasné, je to klasika, ktorá má vysoké hodnotenia, no mňa AŽ tak nezaujala. Prvá časť príbehu, ktorá ozrejmuje násilné poňatie sveta je napísaná obšírnejšie ako tá druhá, a to dôsledky, ktoré vláda zavinila. Takisto by nebolo na škodu dozvedieť sa viac o Alexovom živote PO, no nestalo sa tak. Ďalej by som rada spomenula slang- násťackú reč. Náš pokorný rozprávač celý čas hovorí rusko- anglickým slangom. Hírovala som, že dáky pípl odinočky napísal k tomuto slangu slovník. Zaujímavé ... po pár stranách sa na to dá ale zvyknúť, no aj tak sa mi to zdalo v niektorých momentoch rozptyľujúce. Zaujímavé je ako táto kniha na ľudí pôsobí. Zo začiatku chcete Alexa a jeho bandu strčiť z útesu, pretože sú akí sú, a na konci vám je ho skoro ľúto. Také rozporuplné pocity som už dlhšie nezažila.

A Clockwork Orange (Štefan Bistrančin, 6.11.2007) Odpovedať

vrelo odporúčam
este stale cakam kym mu tato kniha pride, ale viem ze to nie je len kniha .. je to umelecke dielo .. nakolko je rovnomenny film mojim najoblubenejsim filmom, verim ze aj tato kniha ma takto oslovi :-) som trosku sklamany ze Ikar ma garantovanu expediciu do 14 dni a mne prisiel mail ze zasielka bola vyexpedovana na 16. den od objednavky ... ale to sa da vydrzat .. nemozem sa dockat ako sa ponorim do sveta Alexa DeLarga a jeho drugov. Vrelo odporucam kazdemu!!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vrabec?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x