bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Adoptuj si svojho intelektuála

Vydavateľ: Vydavateľstvo Dixit, s.r.o. (Vydavateľstvo Dixit, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:270
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 27.04.2024 03:00

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,59 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Adoptuj si svojho intelektuála

Výber štyridsaťjeden najlepších esejí Silvestra Lavríka publikovaných počas uplynulých trinástich rokov v denníku SME a Denníku N zachytáva naliehavé a spoločensky významné témy. Mnohé z nich sú aktuálne aj dnes, iné sú spojené s rozhodujúcimi udalosťami v našich moderných dejinách, ku ktorým sa oplatí stále vracať. Aj teraz, pred predčasnými parlamentnými voľbami je príležitosť znovu pripomenúť si politikov a hlavne ich opakované sľuby o prosperita, slušnosti, spravodlivosti, vyšších dôchodkoch či podpore zdravotníctva, školstva či kultúry, ktoré zostali nenaplnené.

Medzi esejami Silvester Lavrík čitateľovi v zamysleniach vysielaných v slovenskom rozhlase prezrádza prečo píše. Prečo odkrýva škaredé javy v našej minulosti a ich prežívania do súčasnosti. Verí, že pomenúvaním stále silného sklonu ľudí na Slovensku vzývať autoritárskych vodcov od Tisa cez Mečiara, Fica až k Putinovi nastavuje krivé zrkadlo, ktoré môže byť cestou k náprave spoločnosti.

Texty sú doplnené unikátnymi metabilbordmi Pavla Demeša, diplomata a intelektuála, ktorý dlhé roky dokazuje, že mu na stave našej historickej pamäte záleží. To, čo on pre naše spoločenské vedomie podniká so svojím fotoaparátom vo voľných chvíľach už dve desaťročia, svedčí nielen o úsilí nepodľahnúť demagógii bezobsažnej politiky, ale jeho fotografie kombinácií politických a komerčných bilbordov či dopravných značení majú v sebe aj skrytý pôvab nechceného, silu paradoxu a sýty a inteligentný humor.

Kniha je venovaná každému, kto nad Slovenskom nezlomil palicu, ani ju nezobral do ruky, aby ju roztancoval na chrbtoch protagonistov esejí a fotografií, hoci by si to stokrát zaslúžili.

Ilustrácia na obálke: Matúš Vizár

POVEDALI O KNIHE

Minulosť sa minula už minule... Budúcnosť sa mieša s prítomnosťou a čas letiaci ako šíp sa nie a nie podobať na banán letiaci ako ovocie. Zdá sa vám to nezrozumiteľné? Tak si prečítajte komentáre Silvestra Lavríka, tam je všetko jasné, aj keď píše o prítomnom každodennom živote a komentuje pritom prešľapy a klamstvá tej časti populácie, ktorá si osvojuje právo byť drvivou väčšinou, aj keď nie je ani väčšinou, a už vôbec nie drvivou...
Ak si budete čítať jeho texty, spomeňte si, čo ste si mysleli v minulosti a čo si myslíte teraz, máte to všetko pekne pokope v tejto knižke.
Laco Teren, výtvarník

Na hodinách dejepisu v slovenských školách čítajte deťom Lavríka. Namiesto dejepisu lavríkopis. A potom uvidíme, aký múdry, odvážny a rozvážny by bou národ slovenský!
Juraj Kemka, herec

Detaily o knihe

Názov: Adoptuj si svojho intelektuála

Objednávací kód NA673430

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x