bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







30 životov II.

Vydavateľ: MAFRA Slovakia a.s. (MAFRA Slovakia, a.s.)
Edícia:Osudovky
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:372
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:59

Lepšia cena: 15,08 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,44 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,95 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 30 životov II.

Už niekoľko rokov v HN magazíne, ktorý vychádza ako víkendová príloha Hospodárskych novín, pátrame po ľuďoch, ktorých osud bol niekedy úsmevný, neraz tragický, no vždy pohnutý. A inšpiratívny. Keď sme vydali knihu 30 životov, ani sme nedúfali, že čoskoro budeme musieť riešiť dotlač. Povzbudení záujmom aj ohlasmi sme si vraveli, že vám, čitateľom, sa málilo. A nám, autorom, sa uľavilo, že mnohí z kandidátov, ktorých sme museli s ťažkým srdcom vyškrtnúť z prvého dielu, budú mať šancu svoj časopisecký „život“ predĺžiť aj v knihe. Medzičasom sa nám nazbierali i ďalšie zaujímavé príbehy, výber ktorých vám tu s pokorou predkladáme.

Ukážka:
Život na roztočenom kolotoči ukončila rakovina

Herečka Zora Kolínska

Zora Kolínska. Herečka, speváčka, podnikateľka. S nezabudnuteľným hlasom, charizmou – a tiež vraj najkrajšími nohami v slovenskom šoubiznise. Žena – živel, ktorej bolo všade plno: v divadle, vo filme i v televíznom Repete. Stačil však okamih a jej život roztočený na plné obrátky sa totálne zvrtol.

Apríl roku 2002: na jej milovanej chalupe pri Seneckých jazerách ju v bezvedomí nachádza herec Matej Landl. Zora sa preberá až v nemocnici v Bratislave, kam ju prevezie sanitka. Sama si najprv myslí, že dostala epileptický záchvat. Nikto ešte v tých chvíľach netuší, že doktori čochvíľa na jej mozgu objavia nádor vo veľkosti malého jablka, že podstúpi dve operácie, desiatky ožarovaní. A že jej čas je vymeraný na ani nie tri mesiace života...
„Zorka bola ‚grande‘ dáma. Keď som ju navštevovala v nemocnici, občas som musela priviesť niekoho na pedikúru alebo manikúru,“ spomína na ňu pri našom stretnutí v jednej z bratislavských kaviarní Emília Lörinczová, pravdepodobne najdôvernejšia priateľka Kolínskej. Šarm, noblesa a elegancia boli sudičkami, ktoré verne stáli po boku herečky od kolísky po hrob.
„Bola energetický náboj. Ťahúň s neskutočnou energiou, ktorý hnal každého. Dokázala človeka naštartovať, aj keď sa mu nechcelo.“ Ešte i dnes sa Lörinczovej zalesknú oči pri spomienkach a ich tok musí na chvíľu prerušiť. „Ľudia, ktorí predčasne odídu, akoby žili intenzívnejšie...“

Dvojka z chovania
Kráľova Lehota na Liptove – miesto, kde sa budúca herečka narodila. Mala osem rokov, keď akýsi opitý vodič nezvládol volant, vyletel do protismeru a vrazil do auta, v ktorom sedela aj jej mama. Neprežila. Zorin brat mal vtedy deväť rokov. „Nasledujúce štyri roky sme žili s otcom sami a náš vzťah to len utužilo. Obaja sme sa stali oveľa samostatnejšími a voči okolitému svetu sme vždy stáli pri sebe a jeden druhého bránili,“ hovorí Ctibor Kolínsky. Otec sa potom druhýkrát oženil a rodina sa rozrástla o Líviu, nevlastnú sestru súrodencov.
Malá Zora nevyrastala ako traumatizované dieťa. Už v škôlke na besiedkach hrávala v rôznych scénkach, neskôr pokračovala v školskom divadle, recitovala, vyhrávala súťaže. „Vystrihovala si z časopisov fotografie filmových herečiek a robila si z nich album,“ dodáva Kolínsky. „Bola dosť sebavedomá, nehanbila sa verejne vystupovať a hovoriť svoje názory. Bola veľmi pracovitá a išla za svojimi cieľmi. Už v detstve sa prejavovala ako vodcovský typ.“
Dôkazom bratových slov môže byť aj dvojka z chovania, ktorú si Zora „vyslúžila“ v desiatej triede košickej jedenásťročky. Nápad, aby celá dievčenská trieda zutekala pred hodinou matematiky, sa zrodil v jej hlave. Hrozilo jej dokonca vylúčenie zo školy.
Kto by si však pomyslel, že Kolínskej sny ďalej smerovali k herectvu, mýlil by sa. Mladé dievča váhalo medzi medicínou a veterinou. Na dosky znamenajúce svet ju nakriatla až spolužiačka. Triedny učiteľ svojej žiačke útek vrátil aj s úrokmi – prihlášku na štúdium herectva na VŠMU neodoslal. „Otec to šiel k riaditeľovi reklamovať. Ten si zavolal triedneho, ktorý neposlanie prihlášky zdôvodnil tak, že VŠMU je talentová škola a keďže Kolínska talent nemá, bolo zbytočné ju aj posielať,“ objasňuje jej brat.

Od herectva k podnikaniu
Prihláška napokon predsa len doputovala, kam mala, a kariére mladej Kolínskej už potom nič nestálo v ceste. Po ukončení štúdia začala pôsobiť v Krajskom divadle v Trnave. A v rámci jedného predstavenia tu musela zaspievať pieseň. Jej autorovi Petrovi Smékalovi sa Zorin prejav zapáčil a nový song bol na svete. Hneď pri prvom vystúpení v televízii vyhrala súťaž Vyberte si pesničku. „Nato dostala ponuku naspievať pre televíznu hitparádu svetový hit Hello boy, päť kôl za sebou hitparádu vyhrala, a potom to už išlo samo,“ spomína Ctibor Kolínsky.
Neskôr sa v divadle poézie nerealizovala len ako herečka, ale aj ako speváčka v kabaretných programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Okrem iných angažmánov bola jednou zo zakladajúcich členiek Divadla Astorka Korzo ‘90. Bola doslova všade – v divadle stvárňovala dramatické i komické postavy žien, objavovala sa vo filmoch, nahrávala platne. Dokonca si po Nežnej revolúcii otvorila v bratislavskom Dome novinárov predajňu s nábytkom, v ktorej mohla uplatniť svoj vycibrený vkus. Výstavný salón si čoskoro získal renomé a na výstavách trikrát získala ocenenia za najkreatívnejšiu expozíciu.

Traja osudoví muži
Temperamentná krásavica nemala núdzu ani o obdivné pohľady mužov. Len traja sa však stali tými osudovými. Už na VŠMU si ju všimol o rok starší spolužiak Milan Lasica. A nebol jediný.

Detaily o knihe

Názov: 30 životov II.

Objednávací kód NA657101

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x